Компот з абрикосів на зиму: 3 простих рецепти приготування компоту

139

Якщо Ви зібралися закривати компот з абрикосів на зиму, то ми вчасно зі своїми порадами і рецептами. Про смакоти і полезностях довго міркувати не будемо. Ми вже звикли до того, що в зимову, холодну пору про літо нам нагадує чудовий напій з сонячними плодами – абрикосовий компот.

Краще згадаємо способи приготування та необхідні пропорції. Перед процесом консервації це саме те. Щоб узвар вийшов смачним, ягоди були ціленькими, закупорка надійно стояла до потрібного моменту і не зіпсувалася. Щоб Вам не довелося почути від здивованих домочадців знамениту фразу «А компот?»

А також хочемо Вам запропонувати оригінальний абрикосовий компот з апельсинами, але про це трохи пізніше. Спочатку – класичні варіанти.

У минулих випусках ми розбирали рецепт приготування абрикосового варення, можете почитати на дозвіллі.

Зміст:

  • Абрикосовий компот без кісточок. Простий рецепт на зиму без стерилізації
  • Рецепт компоту з абрикосів на зиму зі стерилізацією
  • Компот з абрикосів з апельсинами “Фанта”

Абрикосовий компот без кісточок. Простий рецепт на зиму без стерилізації

Щоб наша консервація вийшла смачною і затребуваною, необхідно правильно відібрати фрукти.

Як це зробити

  • Відбирати стиглі фрукти, але пружні. М’які плоди можуть розкиснути в сиропі, компот не буде прозорим та привабливим. Недозрілі абрикоси можуть надати гіркоту компоту.
  • Абрикоси повинні бути цілісними, зірваними з дерева. Пошкоджені фрукти, падалицю, краще використовувати для варення або джему.
  • Для компоту без кісточок бажано вибирати ті сорти, які легко лущатся. Часточки таких фруктів будуть виглядати привабливими, а не деформованими при лущенні. Якщо з плоду кісточку дістати важко, то краще приготуйте компот на зиму з кісточками. Тільки майте на увазі, що ці напої потрібно подавати до столу першими. При тривалому зберіганні ядро кісточки може зробити шкідливий вплив на напій на Ваш організм в кінцевому підсумку.
  • Кількість цукру залежить від Ваших смаків, але мінімальна кількість – двухсотграммовый склянку.
  • Маса закладаються в банку абрикосів – теж Ваше рішення. Якщо любите менш концентрований готовий продукт і маєте місце для зберігання, то третя частина банки – ідеальний варіант. Якщо дуже любите консервовані фрукти, то можна закладати і більше. А насичений компот згодом розводити кип’яченою водою. Якщо Ви консервуєте в перший раз – вибрати золоту середину, наповніть банки фруктами рівно наполовину. А вже наступного разу зробите так, як вважаєте за потрібне для себе.
  • Банки можуть використовуватися різної ємності, але вони повинні бути обов’язково простерилизованными. Це стосується і залізних кришок.
  • Простий спосіб консервування компоту з абрикосів на зиму передбачає бланшування фруктів, тобто ошпарювання окропом. У цьому випадку хорошу службу нам послужить капронова кришка з отворами для зливу води.

    Отже, готуємо інгредієнти

    • Стиглі, пружні абрикоси – фактична наявність, або приблизно пів кілограма на трилітрову банку
    • Цукровий пісок – з розрахунку двухсотграммовый склянку на трилітрову банку. Тобто, скільки банок, стільки і склянок цукру
    • Очищена вода (пропущена через фільтр) – приблизно 2,5 літра на трилітрову банку.

    Консервуємо компот

  • Першим ділом потрібно приготувати трилітрові (в нашому випадку) банки – обмити, простерилізувати. Те ж саме зробити і з кришечками.

  • Абрикоси перебрати, промити в декількох водах, у тому числі і під проточною, дати рідини стекти. Можна застосувати друшляк.
  • Кожну абрикоску розділити на часточки, вийняти кісточку. Це легко можна зробити руками.

  • Поставити каструлю з водою на вогонь – нехай закипає.
  • В підготовлену тару розкласти абрикосові часточки. Закладаємо бажану кількість фруктів, приблизно 500 гр.
  • Обережно, поступовими рухами заповнити окропом до країв банки, накрити залізної кришечкою. Нехай бланшируются хвилин 15 – 20, за цей час вода охолоне.

  • Використовуючи в якості помічниці капронову кришку з отворами, злити охололу воду з усіх банок назад в каструлю. Банки потім знову прикрити залізними кришками, тими ж самими.
  • Додайте в каструлю ще один стакан води. Під впливом гарячої води абрикоси в банках зменшилися в обсязі, присіли. Можливо, Ви випадково пролили воду повз банки. Може так статися, що не вистачить сиропу, щоб заповнити банки до країв. Додана вода особливо не вплине на солодкість сиропу. Якщо сумніваєтеся, додайте сахарку пропорційно доданої воді.
  • Закласти у воду основна кількість цукру – стакан банку на 3-х літрову.

  • Закип’ятити сироп, дати покипіти 3-4 хвилини, до розчинення цукру.
  • Залити банки сиропом до країв, закатати кришкою.
  • Поставити на підлогу догори дном, накрити теплими речами до повного охолодження. Установка банки кришкою вниз – це перевірка якості закочування. Якщо погано закатали, в перевернутому вигляді Ви відразу це помітите. Повітря буде пробиватися крізь погано прилеглу гумку.

  • Ми впоралися. Сім’я буде задоволена, насолоджуючись смачним і корисним напоєм.

    Рецепт компоту з абрикосів на зиму зі стерилізацією

    Абрикосовий компот це не тільки шикарний напій, але і незрівнянні консервовані фрукти. Любителі такого делікатесу закладають абрикоси в цілому вигляді, тобто з кісточками.

    Для того, щоб отримати два в одному, потрібно дотримуватися деяких правил

  • Віддавати перевагу добірним абрикосам. Не деформованим, стиглим, але пружним, зірваним з дерева.
  • Компот з абрикосів з кісточками бажано піддавати стерилізації.
  • Банки і кришки повинні бути також простерилизованными.
  • Готуємо інгредієнти

    • Абрикоси – скільки у Вас є
    • Цукор – двухсотграммовый склянку на трилітрову банку
    • Вода, пропущена через фільтр. Нехай під рукою буде по 2 літра на кожну банку.

    Заготовляємо компот

  • Банки помити і простерилізувати. Кришки теж повинні бути стерильними.
  • Відібрані абрикоси ретельно промити, дати стекти рідини, використовуючи друшляк.

  • Воду залити в каструлю, поставити на вогонь. Вона повинна закипіти.
  • В підготовлену тару закласти абрикоси. Скільки? Скільки хочете. Але якщо Ви любите консервовані фрукти, то не менше половини банки. Багато накладають цілу банку, а компот потім розводять кип’яченою водою. Так що вирішувати Вам. Але третину банки – це мінімальна кількість, інакше наш компотик вийде біднувато на смак.

  • У кожну трилітрову банку насипати склянку цукру. Це теж мінімум, можна покласти і більше. Але пам’ятайте – мало не багато, можна додати при вживанні. Це як недосіл, який на столі.
  • Залити вміст банки окропом. Прикрити залізною кришкою.

  • Далі – стерилізація. Необхідно взяти велику каструлю, налити в неї гарячої води. Дно вистелити чистим рушником або іншої ганчірочкою. Поставити на піч. І тільки потім встановлювати заповнені банки. Робіть це дуже акуратно, щоб уникнути травм і опіків. Вода повинна покривати банки на дві третини висоти.
  • Коли вода закипить – контролюйте час. Трилітрову банку потрібно стерилізувати 30-35 хвилин. Відразу зазначу, що підлогу літрова банка стерилізується 10 хвилин, літрова 12-15.
  • Коли час процедури пройде, банки потрібно акуратно вийняти, закатати тієї ж залізною кришкою.
  • Поставити догори дном, накрити теплими речами до охолодження.
  • Все, готово. Довелося, звичайно, повозитися. Але зате можете бути спокійними за зберігання – буде стояти, як миленький. Тільки пам’ятайте, що абрикосовий компот з кісточками потрібно випити в цьому ж році. Кісточка з ядрышком можуть стати шкідливими.

    Компот з абрикосів з апельсинами “Фанта”

    Рекомендую приготувати на зиму абрикосовий компот з апельсинами зі звучною назвою Фанта. Він внесе різноманітність у абрикосовий рай і стане родзинкою на Вашому столі. А з яким задоволенням його п’ють дітки – треба тільки бачити.

    Для однієї трилітрової банки потрібно підготувати інгредієнти

    • Літрову баночку стиглих і пружних абрикосів (за вагою це десь до 1 кг)
    • Один апельсин
    • Цукру 200 грамів
    • Води 2 літра.

    Готуємо вкусняшку

  • Банку вимити, простерилізувати. Кришка також потрібна стерильна. Її можна на кілька мнуть кинути в окріп, або обдати пором.
  • Абрикоси вимити, дати стекти воді з допомогою друшляка.
  • Розділити фрукти на часточки, видалити кісточку.
  • Апельсин вимити, витерти паперовим рушником, розрізати на невеликі часточки з цедрою.
  • Апельсини і абрикосові часточки скласти в банку. Простежте – вміст має заповнювати банку не менш, ніж на третину.
  • Варимо сироп. Воду вилити в каструлю, коли вона нагріється, додати цукор, перешкодити чистою ложкою.
  • Сироп довести до кипіння, постежити за тим, щоб цукор розчинився.
  • Киплячим сиропом залити банку до країв, прикрити стерильною кришкою.
  • Потім відправити на стерилізацію. У велику каструлю налити гарячої води, на дно укласти чисту ганчірочку. Поставити споруда на вогонь, потім виставити туди банку з компотом.
  • Після того, як вода в каструлі закипить, почнеться процес стерилізації нашого компотика. Він повинен тривати 30 хвилин.
  • Банку обережно вийняти з каструлі, закатати.
  • Поставити догори дном, укутати теплою ковдрою або іншими речами.
  • Після того, як охолоне відправити в комору або льох.
  • Ви вже в передчутті комплементів? Вони будуть, так і знайте.

    Щоб Ваші абрикосові творіння були оригінальними, можете додати листочки м’яти, часточки лимона, і навіть гвоздику. Будьте впевнені, що імпровізації будуть оцінені.

    Джерело: http://drpepper.org.ua/