Рецепт варення з чорниці на зиму з цільними ягодами: як зварити (приготувати) чорничне варення

85

Що можна сказати про чорницю? Тільки те, що влітку її треба вдосталь наїстися і обов’язково приготувати варення з чорниці на зиму.

Що таке чорничне варення в зимову негоду і осінню сльоту? Це найкращі ліки не тільки від застуди, але і від нудьги і нудьги. Це і має чаювання, і добавка для домашньої випічки і десертів.

Але це тільки поверхневі епітети для варення з корисної і смачної ягоди. Усвідомити й оцінити всі принади його можна тільки на особистому досвіді, маючи в запасі баночку – другу еліксиру здоров’я і молодості.

Давайте забезпечимо собі безболісну зиму – поповнимо засіки диво варенням, приготованим самими різними способами.

Так само можна приготувати не менш смачні і корисні варення:

Рецепт густого варення з абрикосів без кісточок і часточками на зиму

Варення із соснових шишок: як приготувати смачне і корисне ласощі

Два рецепту варення з кульбаб: як варити варення з кульбаб в 2017 році

Зміст:

  • Рецепт чорничного варення на зиму з цілими ягодами
  • Традиційний рецепт приготування варення з чорниці на зиму
  • Як приготувати варення з чорниці на зиму без термічної обробки
  • Найпростіший рецепт варення з чорниці на зиму
  • Як приготувати чорничне варення на зиму за 5 хвилин

Рецепт чорничного варення на зиму з цілими ягодами

Казкове варення. Саме такі думки навіюють, коли пробуєш целенькую ягідку з лісовим ароматом. А пироги з ними просто смакота!

Що нам потрібно зробити для того, щоб вийшло саме таке вареннячко, як кажуть, ягідка від ягідки.

  • Правильно відібрати матеріал. Ягоди повинні бути добірними, трохи недостиглі.
  • Правильно вибрати посуд для варіння. Краще скористатися каструлею з широким дном і невисокими бортами. На більшій площі ягоди будуть вільніше себе почувати, не тиснути один одного. Обов’язково врахуйте цей нюанс.
  • Не закривайте одним разом велику кількість ягід. Кілограм чорниці, ну два, від сили – самий раз. У великій масі теж є чималий ризик ягодкам раздавиться.
  • Обов’язково перебирайте зібраний матеріал, позбавляйтеся від зіпсованих ягід.
  • Ретельно отмывайте чорницю від лісового сміття. Для цього залийте її великою кількістю води, злийте новий на поверхню сміття. Повторіть процедуру кілька разів.
  • Вимиті ягоди просушуйте. Невеликими партіями відправляйте в друшляк, щоб вода скла, а потім акуратно висипайте на чисте і сухе рушник. Воно швидко вбере вологу, а свіже повітря подсушит зверху.
  • Готує банки заздалегідь. Їх потрібно ретельно вимити і простерилізувати. Чорничне варення бажано розливати гарячим.
  • Готуємо інгредієнти

    • Ягоди чорниці – 1 кг
    • Цукрова пудра – 750 гр
    • Вода – 150 мл (використовуйте очищену)
    • Лимон – 1 шт.

    Варимо варення

  • Видавлюємо сік з лимона.
  • Заливаємо в каструлю воду, додаємо лимонний сік і цукрову пудру.

  • Даємо закипіти вмісту при безперервному помішуванні.
  • Даємо покипіти ще 5 хвилин.

  • Потім зменшуємо вогонь і акуратненько закладаємо ягоди.

  • Перемішуємо. При цьому намагаємося не роздавлювати ягоди. Краще це зробити дерев’яною ложкою. А ще краще – струшуванням каструлі.

  • Коли закипить, знімаємо пінку.

  • Після закипання варення має варитися 10 хвилин. Готовність можна визначити і по ягоді – вона повинна стати напівпрозорої. Що говорить про насичення цукром в потрібній кількості.

  • Гаряче варення розливаємо в підготовлені банки, закатуємо залізними кришками.

  • Коли баночки повністю охолонуть, їх можна перенести на місце зберігання.

    На перший випадок ми забезпечили себе вітамінами. Тепер можна зробити заготовку на зиму різноманітною, використовуючи інші рецепти.

    Традиційний рецепт приготування варення з чорниці на зиму

    Особливість і привабливість цього рецепту в тому, що цілі ягідки ніжаться в желеподібної чорничної масі. І цілої ягідкою можна насолодитися, і на м’яку булочку смакоту намазати. Що ще потрібно для приємного чаювання?

    Готуємо інгредієнти

    • Два кілограми свіжих ягід чорниці
    • Сімсот грамів цукру
    • Півсклянки води (ст. 200 мл)
    • Половина чайної ложки лимонного соку.

    Процес приготування

  • Плоди ретельно перебрати.

  • Гарненько вимити, заливаючи кілька разів водою.

  • Обсушити.
  • Взяти 2 склянки чорниці, перебити блендером або пропустити через м’ясорубку.
  • У каструлю вилити воду, додати цукор, заварити сироп.

  • Закласти в киплячий сироп подрібнену ягідну масу, довести все до кипіння.
  • Засипати цілі ягоди, акуратно перемішати, довести до кипіння.

  • Зробити вогонь трохи тихіше, варити варення 30 хвилин. Увага! Вогонь поступово потрібно зменшувати, буквально через кожні 5 – 7 хвилин.
  • Не забувайте помішувати і знімати пінку.

  • За п’ять хвилин до закінчення додайте лимонний сік. Він збагатить смак приємною кислинкою, не дасть варенню засахариться.
  • Гаряче варення розкласти в стерильну тару, закатати залізною кришкою.

  • Чорничний шедевр готовий! Це воістину райську насолоду!

    Як приготувати варення з чорниці на зиму без термічної обробки

    Як можна зберегти всі корисності чорниці? Тільки приготуванням без варіння. Це старий і добрий метод, що дозволяє насолоджуватися свіжим смаком лісової ягоди все холодну пору року.

    Нам потрібні

    • Кілограм ягід чорниці
    • Два кілограми цукрового піску.

    Процес приготування

  • Ягоди перебираємо.
  • Заливаємо водою і позбавляємося від сміття.
  • Ретельно просушуємо чорницю. Спочатку з використанням друшляка, потім за допомогою чистого і сухого рушника.
  • Ягоди перекручуємо через м’ясорубку або перебиваємо блендером.
  • Змішуємо з цукром. Масу добре перемішати, щоб одержати рівномірний розподіл цукру.
  • Варення розкласти в підготовлені стерильні банки, закрити капроновою кришкою. Зберігати його краще в холодильнику.
  • З кожною прийнятою ложечкою такого варення Ви відчуєте приплив сил, бадьорості та енергії.

    Найпростіший рецепт варення з чорниці на зиму

    Багато господинь не винаходять велосипед і варять варення простим, випробуваним способом. Теж хороший варіант. Чорницю важко зіпсувати. А варення виходить на славу – смачне і ароматне!

    Для цього знадобляться

    • Кілограм чорниці
    • Півкілограма цукру.

    Як готувати варення

  • Ягідки переберіть.
  • Залийте водою, видаліть спливли смітинки. Процес повторіть кілька разів.
  • Плоди добре обсушити.
  • Визначте ягоди в зручну каструльку, засипте цукром, відставте до того часу, коли чорниця пустить сік. Для прискорення процесу масу можна кілька разів акуратно перемішати.
  • Поставте каструлю на слабкий вогонь, дайте закипіти. При цьому перемішуйте і знімайте пінку.
  • Кип’ятіть 20 – 30 хвилин.
  • Гаряче варення розлийте в стерильні баночки, прикрийте кришечками.
  • Тепер їх потрібно буде трохи простерилізувати. Ця процедура необхідна для того, щоб варення гарантовано стояло до того моменту, коли ми захочемо його спробувати. Не нехтуйте цим моментом.
  • У велику каструлю з гарячою водою поставте баночки, дайте воді закипіти. З цього моменту відрахуйте 10 хвилин. Рівно стільки варення повинно стерилізуватися. Не забудьте на дно каструлі покласти рушник. Інакше скляні банки можуть лопнути.
  • Після закінчення необхідного часу, баночки акуратно дістаньте і закатайте.
  • Дайте охолонути при кімнатній температурі і відправляйте до комори на зберігання.
  • Пробуючи це варення взимку, ми ще раз переконаємося, що все геніальне просто.

    Як приготувати чорничне варення на зиму за 5 хвилин

    Ідеальний варіант для вічно квапливих кудись жінок. Просто і швидко, а результат чудовий – на поличках красуються баночки з чудовим варенням, і радують око.

    Нам потрібні

    • Чорниці – один кілограм
    • Цукру – один кілограм і двісті грамів.

    Як зробити варення з чорниці за п’ять хвилин

  • Підготувати ягоди перебрати, вимити, обсушити. Мити рекомендується у великій кількості води, так легше позбавиться від лісового сміття і зіпсованих ягід. А просушити ягоди можна за допомогою друшляка.
  • Скласти в каструлю, засипати цукром, перемішати.
  • Поставити каструлю на дуже слабкий вогонь. Постійно перемішувати до утворення сиропу.
  • Коли весь цукор розчиниться, вогонь зробити трохи сильніше і дати закипіти варенню.
  • Кипіти воно має ті самі 5 хвилин.
  • Розподілити варення в підготовлені стерильні банки, закатати.
  • Накрити банки теплими речами до повного охолодження.
  • Зберігати в прохолодному місці.
  • Ось так за короткий час можна приготувати вітамінізований запас і не боятися негоди.

    До речі, скоротити час приготування чорничного варення до рекордних термінів допоможе мультиварка. Що для цього потрібно зробити:

  • Закласти в чашу ті ж пропорції – 1 кг. ягід і 1,2 кг цукру.
  • Включити режим «Гасіння» на 1,5 – 2 години.
  • Потім потримати варення в режимі «Варка на пару» хвилини 2 – 3.
  • Всі! Залишається тільки розподілити варення по банках і закатати. Так що якщо є така чудова помічниця на кухні – використовуйте її і економте свій дорогоцінний час.

    Не позбавляйте свій організм опіки чудового доктора – варення з чорниці. Готуйте, насолоджуйтеся і будьте здорові!

    Джерело: http://eco-skarb.com.ua/