Довго думали і, нарешті, зважилися приготувати варення з кульбаб? Чудово! Ви взяли дві правильні рішення.
Перше – порадувати близьких смачним і корисним стравою, друге – зайти на цю сторінку. Готую оригінальне ласощі багато років, із задоволенням поділюся накопиченим досвідом і деякими секретами. Як варити варення з кульбаб в 2017 році, буде для Вас питанням.
Повірте на слово, що приклавши мінімум зусиль, будете мати можливість насолоджуватися вітамінізованим нектаром круглий рік і згадувати тепле і ласкаве літо. А головне, будете здоровими та веселими!
Хочу зазначити, що в особі автора цих рядків Ви знайшли соратника, який у свій час довго йшов до висновку – навіщо ходити в аптеку, витрачати гроші на ліки, якщо воно росте під ногами. Та ще таке чудове на смак!
Сумніви супроводжувалися читанням відповідної літератури, радами з медичними працівниками. Ваги переважили на бік корисного рослини. Тепер у мене в арсеналі два чудових рецепту варення з кульбаб. Займаюся його приготуванням щорічно, раджу всім, а заодно і роздаю рецепти і поради.
За п’ять, щоб зайнятися приготуванням варення з кульбаб
Ну а тепер можна перейти від слів до справи.
Зміст:
- Рецепт варення з кульбаб
- Рецепт варення з кульбаб з лимоном
Рецепт варення з кульбаб
Варення з квіток кульбаби за смаком, кольором і складом нагадує мед. Готувати диво нектар можна два рази на рік, навесні та восени. В періоди найбільш бурхливого цвітіння. Збирати потрібно жовті і запашні квіточки. Для класичного рецепту знадобляться ще цукор і вода – ось і весь нехитрий набір продуктів.
Поговоримо про кількості інгредієнтів. Чомусь інтернет рясніє рецептами із зазначенням квітів у штуках. Але ж квіти бувають різні за розміром. Як не помилитися? А шукати однакові – процес досить-таки виснажливий.
Ми підемо іншим шляхом. За основу візьмемо вагу. Це дуже зручно. Ви зможете приготувати варення з такої кількості, що змогли зібрати, заклавши пропорційні грами.
Отже, будемо дотримуватися таких пропорцій
- Чотириста грамів квіток кульбаби
- Половина літра води
- Один кілограм і двісті грамів цукру
Перш ніж вирушити на збір врожаю, давайте ознайомимося з деякими правилами
Зібрали, перебрали, починаємо варити варення.
Як варити варення з кульбаб, покроковий рецепт
Відразу приготуйте необхідний кухонний інвентар: глибоку миску для промивання квітів, емальовану каструлю (можна з нержавійки) для варіння самого продукту, друшляк, невеликий шматок марлі розміром друшляка, рушники для просушування рослин.
Варення з кульбаб готово. Ароматне, корисне, смачне. Йому потрібно дати трохи охолонути, розлити по банках і пригощатися.
Важливий нюанс: таке варення бажано застосовувати в лікувальних цілях. Якщо Ви хочете зварити продукт для повсякденного меню – закладіть квітів кульбаби менше, всього 300-350 грамів.
І все – таки, на цьому питанні давайте зупинимося докладніше. Погодьтеся, адже ми вдаємося до кульбаб більше з-за лікування і профілактики. Тому тут важливо не нашкодити, як у медицині.
Варення з кульбаб користь і шкода
Варення з кульбаб є прекрасним лікувальним і профілактичним засобом. Це все завдяки багатству, яке складають мікроелементи і вітаміни. А вже присутні мінеральні речовини визначають коло недуг, при яких рекомендується застосовувати варення.
Насамперед, варення з кульбаб славиться загальнозміцнюючі і тонізуючі властивості. Чайна ложка в день і підбадьорить, і поліпшить настрій, і наповнить організм життєвою силою, і зміцнить імунітет.
Селен, йод, мідь, калій і кальцій, фосфор і залізо, інші елементи – діють за своїми напрямами. Тому варення корисно при анемії, захворюваннях щитовидної залози, при хворих суглобах(ревматизм, подагра), при запальних процесах, при захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
Варення чудово знімає стреси, нормалізує обмін речовин, володіє м’якими проносними властивостями. Вживання цілющого ласощі позитивно позначається на шкірних покривах.
Багате на вітаміни, варення з кульбаб прекрасно бореться з авітамінозом навесні. А в холодну пору року йому важко знайти заміну у протидії простудних захворювань. Аскорбінова кислота, бета – каротин, вітаміни групи В – надійно стоять на сторожі нашого здоров’я.
Одним словом, якщо Ви будете обережно, не більше трьох чайних ложок в день, прикладатися до баночці з смачним ліками – обов’язково відчуєте її цілющу силу. Всі Ваші органи будуть в порядку.
Але кожне правило має виняток. Так і тут. Варення не рекомендується давати дітям до п’яти років, хворим на цукровий діабет, які страждають від алергії на компоненти, при діареї, при загостренні гастриту і виразкової хвороби, при наявності каменів у жовчному міхурі. Тут в пору буде сказати – якщо відчуваєте якийсь сумнів, краще зверніться до свого лікаря.
Рецепт варення з кульбаб з лимоном
Не можу не запропонувати варення з кульбаб з лимоном. Кислинка лимона, свіжа цедра роблять його смак набагато багатше і цікавіше.
Набір інгредієнтів:
- Чотириста грамів квітів кульбаби
- Два лимона
- Півтора кілограма цукру
- Один літр води
Покрокове приготування
Делікатес з лимонним присмаком готовий. Якщо Ви холите заготовити його на зиму – розлийте гарячим в підготовлені банки, загорніть кришкою.
Ось таке смачне і зціляє варення можна приготувати зі звичайної кульбаби, який ми до певного часу приймаємо за бур’ян. А його не потрібно викидати, а цінувати, використовувати і говорити велике спасибі.
Джерело: http://istoriya.sumy.ua/