Варення із соснових шишок: як приготувати смачне і корисне ласощі

1091

Якщо хочеш бути здоровим – загартовуйся.., і варенням з соснових шишок насолоджуйся! Солодке і життєстверджуюче додаток до відомій пісеньці відповідає істині. Варення із соснових шишок це джерело цілющої сили, яка допоможе протистояти застудам і багатьох інших недуг.

Нещодавно я писав про ще одне незвичайне варення: це варення з кульбаб, почитайте на дозвіллі. Дуже цікаво.

Цілющі властивості плодів сосни пояснюються дуже просто. Сосна утворює фітонциди – отакі біологічні речовини, здатні пригнічувати або вбивати хвороботворні бактерії.

Згадайте, як добре дихається в соснах! З кожним подихом організм наповнюється бадьорістю і енергією. Таке відчуття, що кожна клітинка оновлюється під дією чудотворного повітря.

Цілюще дерево дарує нам шишки, варення з яких є логічним продовженням оздоровчій ланцюжка. Одна маленька ложечка варення із соснових плодів зміцнить імунітет, зніме втому, зміцнить сили. А найголовніше – буде ефективно стояти на сторожі здоров’я, використовуючи свої антибактеріальні якості.

Шкода, що не багато хто користується дарами природи, яка просто волає – бери і користуйся на здоров’я! Чого варто тільки збір шишок на свіжому повітрі, наповненому ароматом ефірних масел. Як приємно буде згадувати корисну прогулянку за чашкою чаю з вишуканим десертом у вигляді варення із соснових шишок.

Давайте по можливості виправляти ситуацію. Адже соснове ласощі це суцільні плюси: смачно, корисно, натурально (без усякої хімії), і зовсім нескладно.

Зізнаюся чесно, що я теж новачок у цій справі. Для мене цілюща ласощі з шишок сосни – відкриття нового року в прямому і переносному сенсі. Подарунок під ялинкою у вигляді баночки з бурштиновим еліксиром здоров’я став неоціненним підмогою в боротьбі за здоров’я домочадців. І тепер я вже точно знаю, що заготовляти чудодійний бальзам необхідно. І таблеток менше брати будемо, і чайку поп’ємо з задоволенням.

Так що цілком обґрунтовано закликаю і Вас запастися баночкою, іншого смачного народного засобу.

Зміст:

  • Варення із соснових шишок
  • Варення із соснових шишок рецепт «Медовий»
  • Варення із соснових шишок рецепт без варіння
  • Варення із соснових шишок рецепт у власному соку

Варення із соснових шишок

На зовнішній вигляд продукт з шишок нагадує мед. І тільки аромат хвої і непередаване словами післясмак видає особливу ласощі. Його із задоволенням куштують і діти і дорослі.

Отже, з чого ж почнемо освоювати народну медицину? Зі збору шишок, природно. Але щоб правильно заготовити матеріал, давайте прислухаємося до порад досвідчених господинь, які набили руку в приготуванні цілющого делікатесу:

  • Збір лісового врожаю припадає на середину травня – початок червня. У краях, де клімат суворіший, час заготівлі переноситься на червень-липень
  • Для варення використовуються молоді шишки, не встигли задеревенеть. Як ще визначити необхідний «вік»? Потрібні нам шишки мають яскраво зелений колір, вони кілька липкі на дотик (це від соковитої живиці), м’які настільки, що протыкаются нігтем. Розміром до трьох – чотирьох сантиметрів у довжину
  • Крім віку, бажано враховувати і стать плоду – краще вибирати ароматні і насичені жіночі. Вони відрізняються вираженою ребристістю, тоді як чоловічі представники більш рівні на зовнішній вигляд
  • Заготовляти сировину потрібно подалі від запилених доріг, шкідливих виробництв, промислових зон. Одним словом, вибирати екологічно чисті місця
  • Дерево вибирайте здорове, не уражене паразитами і хворобами.
  • Скільки потрібно зібрати? Та скільки завгодно, в залежності від Ваших бажань, потреб і можливостей. Враховуйте, що на один кілограм зібраних шишок, Вам знадобиться один кілограм цукру. Навіть невелика півлітрова баночка зібраних плодів стане справжнім порятунком у холодну пору року.

    Рецептів приготування існує безліч – і простіше, і складніше. Ми розглянемо декілька, а Ви вже підберете для себе кращий варіант.

    Як приготувати варення із соснових шишок

    Шишки ми зібрали, приступаємо до таїнства приготування цілющого зілля.

    Інгредієнти

    Ми вкажемо класичні пропорції, а ви вже будете виходити із кількості зібраного, і закладати інгредієнти пропорційно

    • Шишки – 1 кілограм
    • Цукор – 1 кілограм
    • Очищена вода – 2 л

    Покрокове приготування

    Під рукою повинен бути емальований тазик, або інша посуд, зручна для уварювання. Підготуйте також профільтровану воду – нею ми будемо заливати сировину, чисту літрову банку. Вона знадобиться для вимірювання кількості води.

  • Урожай перебрати, відокремити від сміття, ретельно промити.
  • Складіть чиста сировина в таз.
  • Залийте очищеною водою так, щоб вона накривала шишки на два – три сантиметри. Обов’язково виміряйте кількість води і запишіть(це необхідно в подальшому для правильного визначення кількості цукру).
  • Відставте на ніч – нехай настоюється.
  • Закладіть цукор – на один літр настоявшегося напівфабрикату один кілограм.
  • Розмішайте, поставте на плиту. Перемішуючи, доведіть до закипання.
  • Нехай покипить п’ять хвилин. Не забуваємо про пінці, її треба знімати.
  • Відставте на добу. Нехай остигає, а складові будуть віддавати один одному корисності.
  • Процедура повторюється ще два рази.
  • Після того як пройде третя п’ятихвилинка, варення розливають по банках і закочується.
  • Варення вийшло незвичайним. Якщо в сім’ї є маленькі діти, придумайте ласощів цікава назва. «Лісова казка», «Мишкино частування», наприклад. Діткам буде цікаво.

    Варення із соснових шишок рецепт «Медовий»

    Тепер навчимося варити справжній мед з соснових плодів. Варення « Медове» відрізняється тим, що в готовому продукті відсутні шишки.

    Нам знадобляться

    • Один кг шишок
    • Один кг цукру
    • Три літри води

    Покроковий процес

  • Підготувати сировину – перебрати, помити.
  • Відправити їх в посуд для варіння.
  • Залити водою
  • Поставити на плиту, перемішуючи, довести до кипіння.
  • Варити на слабенькому вогні чотири години, знімаючи пінку. Не забувайте помішувати через невеликі проміжки часу.
  • Зняти з вогню, залишити на 10-12 годин. За цей час зварені шишки повинні віддати своє вітамінізоване багатство сиропу.
  • Тепер потрібно шумовочкой вийняти шишки (вони більше не знадобляться).
  • У нас вийшов рожевий кисіль – потрібно виміряти його кількість.
  • На один літр киселя закласти один кілограм цукру.
  • Варення перемішати, поставити на вогонь, перемішуючи, довести до кипіння.
  • Варити до готовності. За часом це буде недовго – хвилин десять, п’ятнадцять. Варення почне інтенсивно густіти.
  • Розлити в приготовані банки, закатати.
  • Всі! Ви забезпечили сім’ї здорові дух і тіло. Браво кухарю!

    Варення із соснових шишок рецепт без варіння

    Це варення взагалі верх соснового витонченості. Ми приготуємо цілюще джерело без термічної обробки.

    Напевно, кожна господиня закриває на зиму смородину (чи іншу ягоду), перетерту з цукровим піском в співвідношенні один до двох. Ось це щось схоже. Соснові шишки, пересипані цукром, можна зберігати під капроновою кришкою.

    Інгредієнти

    • Соснові шишки
    • Цукор

    Кількість шишок – скільки зберете, цукру – у 2 рази більше.

    Готуємо хвойний шедевр

  • Шишки перебрати, вимити, по можливості прибрати зайву вологу.
  • Порізати на шматочки
  • У широку тарілку насипати цукор, обвалювати в ній шматочки шишок перед відправленням їх у банку. Це потрібно для того, що шишки як можна краще стикнулися з цукром.
  • На дно сухої приготовленої скляної тари насипати цукровий шар, далі викласти нарізані шишки, знову присипати цукром.
  • І так далі – перекласти все кількість шарами.
  • Верх залишається цукровий.
  • Банку прикрити марлею, визначити в тепле містечко.
  • У швидкості піде процес – шишки почнуть пускати сік.
  • Банку необхідно іноді струшувати, перемішуючи, таким чином, продукти.
  • Критерій готовності – розчинення цукру. Шматочки шишок будуть ніжитися в сонячному бурштині.
  • Банку потрібно щільно прикрити кришкою і поставити в прохолодному місці. Готовий продукт не пропаде, якщо
  • Ви правильно дотрималися пропорції: цукру в два рази більше шишок. Якщо є найменші сумніви – поставте в холодильник, там вже точно не зіпсується.

    Ви тільки уявіть, скільки в ньому всяких корисностей, не займаних високою температурою, збережених у всій своїй природній силі! По десертній ложечці вранці і ввечері – і Ви король світу! Що стосується дітей до семи років, то краще порадитися з лікарем. У всякому разі, у нашій родині було саме так.

    Варення із соснових шишок рецепт у власному соку

    Родзинка цього варіанту в тому, що шишки проварюються у власному соку без додавання води.

    Інгредієнти готуємо в співвідношенні один до одного

    • Шишки – 1 кілограм
    • Цукор – 1 кілограм

    Готуємо

  • Зібраний матеріал готуємо у звичайному режимі – ретельно перебираємо, промиваємо.
  • Розрізаємо на дві половини (втім, можливо і цілком, різниця в тому, що розрізані швидше пустять сік).
  • У банку складаємо шарами: цукор, шишки, цукор, і так далі.
  • Нагорі повинен залишатися цукор.
  • Накриваємо баночку марлею, визначаємо в тепле місце, стежимо за тим, коли шишки почнуть працювати і пускати сік.
  • Періодично струшуємо для перемішування і прискорення процесу.
  • Коли цукор розчиниться, потрібно вилити вміст в емальований таз.
  • Перемішати, поставити на повільний вогонь, дати закипіти, знімаючи пінку.
  • Кип’ятити 10-15 хвилин, не більше.
  • Дати готовому продукту охолонути, розкласти в банки, закрити щільною кришкою, поставити в холодильник.
  • Лікувальна вкусняшка готова. Але знову ж, не захоплюйтеся. Наша мета – максимально використовувати принади цілющого засобу, а не нашкодити собі.

    Пригощатися лісовим нектаром потрібно в день по одній столовій ложечці, не забуваючи з’їсти і одну шишечку. Малюкам з дозволу лікарів бажано давати по чайній ложечці в день.

    Чому такі обмеження? Давайте розберемося.

    Користь і шкода варення із соснових шишок

    Насправді, обмеження у вживанні це своєрідний показник наявності великої кількості корисних речовин. Звідси і ефективність варення із соснових шишок як народного засобу для лікування та профілактики.

    В чому конкретно може допомогти солодкий лекарь

    • Всі види простудних захворювань – грип, бронхіт, гостра респіраторна вірусна інфекція
    • Бронхіальна Астма
    • Туберкульоз легенів
    • Пневмонія
    • Захворювання ясен

    Величезна кількість вітамінів (В, А,Е, Н), мікроелементів (кальцій, калій, фосфор, магній) дозволяють прекрасно боротися з авітамінозом. Варення з шишок сосни важко підібрати заміну для загального зміцнення організму.
    Крім того, це прекрасний заспокійливий засіб, кровоочисний, жовчогінний, відхаркувальний. Ну, загалом, якщо не панацея від усіх бід, то близько того.

    Протипоказано варення із соснових шишок

    • Вагітним і годуючим груддю, маленьким дітям, щоб не викликати алергічну реакцію
    • Людям старше шістдесяти років – із-за загрози утворення тромбів
    • Страждаючим захворюваннями нирок, гепатит і алергією на компоненти

    Що стосується дитячого віку, то його краще обговорити з медичними працівниками.
    Я думаю, варення із соснових шишок повністю виправдає Вашу довіру і надії на «здорову зиму».

    Джерело: http://ges.kiev.ua/

    попередня статтяСалат з буряка з часником і горіхами
    наступна статтяЧому діти хочуть грати в монстрів.