День супу відзначається у світі 5 квітня. З давніх часів відсутність цієї страви вважалося свідченням неблагополуччя в сім’ї. Лікарі призначали супи під час застуди та грипу, супів приписують загальнозміцнюючу і профілактичну дію для ряду захворювань.
Як вважають історики кулінарії, суп виник в далекій давнині, коли його готували (не варили) у вигляді юшки з товчених або крупно розтертих зерен злаків, попередньо запечених на розпечених каменях. З часом такі юшки почали робити більш густими, але вони, однак, швидко закисали і ставали непридатними для їжі.
Варені супи, вважають деякі фахівці, з’явилися лише тоді, коли люди вперше стали робити глиняні горщики. Існує й інша думка, згідно з яким суп виник, коли людина навчилася користуватися вогнем і освоїв процес варіння. Прихильники цієї версії припускають, що для варіння м’яса у воді використовували шкури тварин, які особливим чином зав’язували і підвішували над вогнем.
Вчені говорять про те, що найдавніший варили суп з м’яса бегемота близько 6 тис. років до н. е. А перші супи, приготовані за більш або менш сучасними рецептами, з’явилися приблизно в 1 столітті до н. е. в Азії.
У поезії XII-XIII століть оспівуються супи-пюре, супи з свинячого сала, з овочів, круп, а так само мигдалю і оливкової олії. Суп з вина (скибки хліба, намочені у вині) був улюбленою стравою воїнів середніх століть, а найстрашніше покарання полягало в тому, що вони позбавлялися можливості вживати його.
У Стародавній Спарті готували суп зі зловісним назвою «Чорний бульйон». Його варили з свинини, крові і оцту. Виходило щось жахливе за смаком, тому є його могли тільки чоловіки, та й то не всі.
Сьогодні одним з лідерів по споживанню супів вважається Росія. У країні щороку з’їдають більше 30 млрд порцій супу, по споживанню цієї страви росіяни поступаються лише китайцям. Приблизно 90% вживаного в Росії супу готують вдома. Найпопулярнішим вважається борщ, на другому місці – щі зі свіжої капусти, а на третьому – куряча локшина.
Практично в кожній кухні світу представлені свої національні супи. Цибулевий суп, суп з мідій, прозорий суп гаспаччо, рибний суп, айнтопф, мінестроне, суп-гуляш, суп з каррі, борщ, харчо… Це лише частина величезної кількості рідкої страви.
На думку вчених, суп являє собою складну суміш, яка може вважатися найбільш сприятливою з точки зору засвоєння її організмом. Екстрактивні речовини бульйону – ферменти, що сприяють травленню, а рідка консистенція супу робить його більш м’якою їжею для шлунка.
Наприклад, хворим на гастрит рекомендується починати прийом їжі з першого страви (рідина розбавляє концентрацію соляної кислоти в шлунку) і тільки потім приступати до салату та інших страв. А при зниженій кислотності, навпаки.
М’ясні супи дуже корисні при хворобах легенів, нестачі ваги, поганому апетиті. Кожен знає, що тарілка смачного бульйону – необхідні ліки після тривалої хвороби або починається застуді. Але, ароматний, густий м’ясний бульйон на кісточці перенасичений екстрактивними речовинами, які в надлишку провокують захворювання суглобів. Жирні бульйони з темного м’яса також небезпечні людям з проблемами серцево-судинної системи, печінкою, жовчним міхуром.
Супи з щавлю та шпинату не рекомендуються тим, у кого болять суглоби, грибні супи– у кого є проблеми з травленням.
Супи на молоці корисні дітям, літнім людям, особливо тим, у кого є проблеми з кістковою системою і порушення в роботі нирок.
Вегетаріанськими, пісними супами можуть тішити себе практично всі – вони найбільш корисні з перших страв. Такі супи сприяють очищенню організму і знижують рівень холестерину. Якщо овочі класти в киплячий бульйон — менше руйнується вітамін С. А ось морква корисно пасерувати – тоді краще засвоюється каротин, розчиняється в жирі.
Супи стимулюють підвищення апетиту і поліпшують перистальтику кишечника. Але в першу чергу супи – це необхідна кожній людині клітковина. Доросла людина може обходитися без супу, тільки якщо буде вживати достатню кількість овочів – сирих, парових або тушкованих.
джерело