Як виглядали кавуни 500 років тому?.

3




Як виглядали кавуни кілька століть тому? Про це розповість… живопис! На деяких картинах минулого ці смачні ягоди зображені фотореалистично.

Наприклад, на картині італійського художника Джованні Станчи, написаній між 1645 і 1672 роком, можна побачити кавун, який викличе неабияке здивування у сучасної людини. Він блідий, «жилавий» і має куди більше кісточок, ніж соковитої м’якоті.

Професор Джеймс Ниинхюйс з факультету рослинництва Університету Вісконсіна (США) використовує цю картину на своїх заняттях, щоб показати студентам, як селекція змінює різні сільськогосподарські культури.
Старовинні кавуни, судячи по зовнішньому вигляду зразка, представленого на картині Станчи, ймовірно, були смачними, незважаючи на свою тон. В результаті селекції м’якоть кавуна наситилася лікопіном, тому стала червоною. Крім того, з плином століть кісточки в кавуні стали більш дрібними, а процентний вміст особливо смачною м’якоті було значно збільшено.

Батьківщина арбузов — Африка. Після окультурення ці баштанні добре прижилися в жаркому кліматі країн Близького Сходу. Приблизно в 1600 році вони, швидше за все, поширилися по Європі, так що на фото ми бачимо все ще досить екзотичний для регіону продукт.

Как выглядели арбузы 500 лет назад?

Джерело