Варення з агрусу на зиму (царське або чудове варення): 7 смачних і простих рецептів

18

Доброго, шановні господині та господарі! Тут Ви знайдете найпопулярніші рецепти і важливі рекомендації, які допоможуть приготувати варення з аґрусу. Від самого простого і традиційного, до вишуканого царського або смарагдового.

До речі, ніхто випадково не підраховував, скільки можна зробити заготовок на зиму з агрусу звичайного? Виявляється, дуже багато. І найрізноманітніших. Тільки варення вражає масою різновидів. І в кожному є своя родзинка і приваблива особливість. Об’єднує їх тільки відмінний смак і неймовірний аромат.

Давайте і ми використовуємо щедру на врожай ягоду для поповнення запасів. Наваримо всіляких варення з аґрусу. У кожному з них ягода буде блищати абсолютно новими фарбами.

Зміст:

  • Традиційний рецепт приготування варення з агрусу
  • Рецепт варення з агрусу п’ятихвилинка
  • Як приготувати варення з агрусу з апельсинами
  • Рецепт приготування царського або смарагдового варення з агрусу
  • Варення з агрусу з горіхами
  • Рецепт варення з агрусу з апельсинами та лимонами без варіння
  • Як приготувати варення з аґрусу в мультиварці

Традиційний рецепт приготування варення з агрусу

Традиції передбачають використання двох основних інгредієнтів – аґрусу і цукру, а також сам процес приготування. Без всяких премудростей, як варили наші бабусі. Але варення виходить дуже смачним, густим і насиченим.

Загальні рекомендації до процесу приготування

  • Хвостики у ягід дуже зручно обрізати ножицями, чудово підійдуть навіть манікюрні.
  • Агрусове варення краще готувати в емальованій посуді. Якщо такої можливості немає, використовуйте посуд з нержавіючої сталі з товстим дном.
  • Ягоди бажано перемішувати дерев’яною лопаткою.
  • Щоб варення добре зберігалося, скляні баночки потрібно обов’язково стерилізувати.
  • Як перевірити варення на готовність. Капнути на чисту тарілку. Якщо крапля не розтікається, варення готове. Ні – значить треба ще уварювати. Візьміть цей метод перевірки за основу. Навіть коли в рецептах вказано час – це все відносно. І печі бувають різні, і кількості соку, що виділяється ягодами. Та мало які нюанси можуть бути – а це перевірений століттями спосіб.
  • Кількість цукру можна регулювати в кожному конкретному випадку. Якщо ягоди дуже солодкі, цукру, природно, можна закласти менше.
  • Читайте також:

    Рецепт варення з чорниці на зиму з цільними ягодами: як зварити (приготувати) чорничне варення

    Рецепт густого варення з абрикосів без кісточок і часточками на зиму

    Варення із соснових шишок: як приготувати смачне і корисне ласощі

    Два рецепту варення з кульбаб: як варити варення з кульбаб в 2017 році

    Нам потрібно підготувати інгредієнти для традиційного варення з ягід агрусу

    • Два кілограми агрусу
    • Два кілограми цукру
    • 100 мл води

    Як готувати варення

  • Ягоди вимити, перебрати, обрізати хвостики.
  • Висипати їх у емальовану каструлю або миску.
  • Додати воду.
  • Засипати масу цукром, перемішати дерев’яною лопаткою.
  • Поставити на повільний вогонь.
  • Довести до кипіння при частому перемішуванні. Не забувайте про пінці, її потрібно знімати
  • Варити на повільному вогні хвилин 50. Але починайте перевіряти готовність вже через 30-35 хвилин.
  • Гарячим розлити в стерильні банки, закатати або закрутити кришками.
  • Остудити при кімнатній температурі, потім відправити на місце зберігання.
  • Із зазначеної кількості інгредієнтів виходить 2,5 літра готового продукту.
    Ось так, не мудруючи лукаво, можна приготувати дуже смачний десерт.

    Рецепт варення з агрусу п’ятихвилинка

    Ягідки цілі-цілісенькі. Смак освіжаючий. Пахне літом. Так коротко можна охарактеризувати скоростигла варення. Принадність його полягає в тому, що ягоди практично не варяться, а мліють 5 хвилин в гарячому сиропі.

    У помічники нам знадобиться зубочистка. Нею ми будемо проколювати кожну ягідку. Це потрібно для того, щоб ягоди не полопалися при термічній обробці. Не лякайтеся цієї процедури. Цей не так довго, і зовсім нескладно. Вареннячко віддячить відмінними смаковими якостями, зовнішнім виглядом і ароматом.

    Готуємо інгредієнти

    • Ягоди агрусу – 1 кг
    • Цукровий пісок – 1 кг
    • Вода – 250 мл

    Варимо варення

  • Ягоди обов’язково потрібно перебрати, ретельно обмити, видалити хвостики ножичками.

  • Кожну ягідку потрібно вколоти зубочисткою.

  • В емальовану каструлю вилити воду, додати цукор, розмішати.

  • Довести масу до кипіння при безперервному помішуванні.
  • Кип’ятити 5 хвилин на слабенькому вогні.
  • Тепер потрібно залити гарячим сиропом ягоди, акуратно перемішати.

  • Довести масу до кипіння.

  • Зменшити вогонь. Не даючи кипіти, протримати варення на вогні ті самі 5 хвилин.
  • Розлити в банки, закатати металевими кришками.

  • Нескладно, швидко, смачно! Особливо варення сподобається тим, хто обожнює цілі ягідки в варення.

    Варення добре варто з-за великої кількості цукру. Але якщо Вас долають сумніви, або умови зберігання не дозволяють ризикувати, прокип’ятіть варення 5-10 хвилин після закипання, не більше.

    Смак особливо не зміниться, але зате Ви будете спокійно себе почувати. Та й слова «п’ятихвилинка» не зміните.

    Як приготувати варення з агрусу з апельсинами

    Чудове варення і саме справжній витвір кулінарного мистецтва. Багатий смак, ніжна структура, незвичайний аромат. До всіх його достоїнств приєднуються простота і швидкість приготування.

    Інгредієнти

    • Ягоди агрусу – 1 кілограм
    • Цукор – 1 кілограм
    • Апельсини середні – 2 шт.

    Приготування

  • Спочатку потрібно підготувати ягоди перебрати, вимити, видалити хвостики.

  • Апельсини ретельно вимити під гарячою водою. А ще краще на деякий час залишити в гарячій воді. Можна навіть на годину – дві.
  • Апельсини витерти паперовим рушником, розрізати на невеликі часточки. Цедру знімати не потрібно.

  • Перекрутити на м’ясорубці або блендері агрус і апельсини, масу скласти в емальований посуд.

  • Додати цукор, добре розмішати.

  • Поставити посудину на слабкий вогонь.
  • Постійно помішуючи, довести до кипіння.
  • Варити варення потрібно 20 хвилин. Не забувайте помішувати.

  • Готовий продукт розкласти в стерильні банки, закрутити або закатати металевими кришками.
  • Таке варення буде приємно намазувати на булочку. До гарячого чаю кращого солоденького і не придумаєш. Та й млинці з оладками не відмовляться від такої компанії.
    Цитрусові нотки можна посилити і додаванням невеликого лимона. Його також перекручують з цедрою. Смак варення стане ще багатшим.

    Рецепт приготування царського або смарагдового варення з агрусу

    Таке сановитое назва варення отримало і за відмінний смак, і за незвичайний колір, і за історичну родовід. Старовинна легенда свідчить, що Катерина Друга вручила кухарці смарагдовий перстень за дуже смачне агрусове варення зеленого кольору.

    Як би там не було, а варення дійсно гідне. Чому б і нам не піднести домочадцям царський частування.

    Для цього нам знадобляться

    • Кілограм агрусу (краще вибирати великі ягоди зеленого кольору)
    • Цукор – кілограм і двісті грамів
    • Листя вишневі – пара пригоршень (за вагою 20 грамів)
    • Вода – 400 мл

    Готуємо

  • Агрус вимити, обрізати хвостики.
  • На кожній ягідці зробити розріз збоку.
  • Потім взяти в помічниці шпильку, і видалити з ягід насіння. Для варення вони не знадобляться, а ось в компотик їх можна визначити.
  • Відкласти половину листя. Вони знадобляться трохи пізніше.
  • Решта листя вимити.
  • У каструльку налити воду, отруїти туди листя, закип’ятити.
  • Зменшити вогонь, кип’ятити відвар 2-3 хвилини. Слідкуйте за тим, що – б він був зеленого кольору.
  • Тепер потрібно залити гарячим відваром разом з листям наші підготовлені ягідки.
  • Остудити масу, поставити в холодне місце на 10 -12 годин, ну або на ніч.
  • Холодний відвар злити в окремий посуд, листя видалити, ягоди відкинути на друшляк.
  • Додати у відвар цукор, розмішати, довести до кипіння.
  • Закласти ягоди в киплячий сироп і відстрочені листочки.
  • Варити хвилин 15-18. Агрус повинен стати прозорим.
  • Після того, як агрус став прозорим, вогонь потрібно вимкнути. А варення прямо у каструлі швидко поставити в крижану воду. Це потрібно для того, що б зберегти незвичайний колір.
  • Остигле варення розкласти в стерильні банки і закатати.
  • Не варення, а смакота! Листя вишні додадуть йому терпкий, приємний аромат.

    Варення з агрусу з горіхами

    Не менш царське ласощі. Їжа богів. А ще гордість господині. Не кожна зважиться на такий крок.

    Інгредієнти

    • Кілограм агрусу (вибирайте великий і твердий)
    • Півтора кілограма цукру
    • Півтора склянки води (стакан 200гр)
    • Волоські горіхи. Кількість потрібно прикинути приблизно. Уявіть, що в кожну ягідку потрібно помістити шматочок горіха.

    Покрокове приготування

  • Горіхи розколоти, ядра злегка підсмажити на сковороді, поділити на дрібні шматочки.
  • Ягоди вимити, обрізати з двох сторін хвостики.
  • Зробити на кожній бічній надріз, вийняти насіння. Це можна зробити звичайною шпилькою.
  • Начинити ягоди шматочками горіха.
  • Зварити сироп. У каструльку вилити воду, додати цукор, довести до кипіння. Варити хвилин 10 до повного розчинення цукру.
  • Начинені ягоди залити гарячим сиропом.
  • Довести масу до кипіння, проварити хвилин п’ять.
  • Залишити до повного охолодження. По часу це може бути ніч, або 9-10 годин.
  • Поставити на вогонь. Варити на повільному вогні до готовності, яку можна перевірити з допомогою краплі варення. Вона не повинна розтікатися.
  • Гаряче варення відправити в стерильні банки і закрутити залізними кришками.
  • Ви приготували чудове варення. Респект Вам і уважуха!

    Рецепт варення з агрусу з апельсинами та лимонами без варіння

    Це справжній подарунок для ласунів. Смак нашого рідного агрусу доповнюють і збагачують цитрусові фрукти. Відсутність термічної обробки перетворює варення в вітамінну бомбу.

    Готуємо набір продуктів

    • Три кілограми ягід агрусу
    • Два лимона
    • Три апельсина
    • П’ять кілограмів цукру.

    Як приготувати варення

  • Агрус помити, обрізати хвостики, ягідки підсушити.
  • Апельсини і лимони потрібно ретельно вимити гарячою водою, витерти паперовим рушником.
  • Цитрусові порізати на шматочки, вийняти кісточки. Нарізаємо разом з цедрою.
  • Агрус і цитрусові перекрутити на м’ясорубці.
  • Масу скласти в емальовану каструлю, засипати цукром.
  • Варення добре розмішати.
  • Відставити на деякий час і чекати розчинення цукру. Іноді потрібно помішувати для прискорення процесу.
  • Готовий продукт розкласти в стерильні банки, закрити капроновою кришкою. Зберігати в прохолодному місці.
  • Як приготувати варення з аґрусу в мультиварці

    Мають мультиварку можна позаздрити ще раз – в ній можна приготувати смачне агрусове варення. Біля гарячої плити не стояти, час не витрачати, і в той же час поповнювати запаси на зиму. Одні плюси.

    Що потрібно підготувати для варення

    • Ягід агрусу – 700 гр.
    • Цукру – 500 гр.

    Поетапні дії

  • Першим ділом підготуємо банки і кришки. У чашу мультиварки наливаємо трохи води. Ретельно вимиті банки (краще всього пів літрові) ставимо вгору денцем, кришки опускаємо прямо у воду.
  • Включаємо режим «Варка на пару» на півгодини.
  • Поки тара стерилізується, займемося аґрусом. Ягоди потрібно перебрати, обрізати ножицями хвостики, гарненько вимити.
  • Банки виймаємо, воду зливаємо, протираємо гущавину мультиварки.
  • Закладаємо в чашу ягоди, засипаємо цукор.
  • Залишаємо в спокої на 30 хвилин – ягоди повинні відреагувати на присутність цукру і почати виділяти сік.
  • Тепер включаємо режим «Гасіння» на 30 хвилин. Такий режим передбачає поступове розчинення цукру. Закипає варення хвилин через 10. Важливий нюанс – кришку мультиварки не закривати, інакше солодка рідина побіжить через край.
  • Знімаємо пінку, вона активно почне з’являтися при закипанні варення.
  • Періодично помішуємо дерев’яною лопаткою.
  • При відключенні приладу, дістаємо чашу, встановлюємо на стіл, даємо варенню охолонути тієї ж чаші.
  • Остигле варення встановлюємо в мультиварку на той же «Гасіння», тільки час виставляємо 15 хвилин.
  • Даємо охолонути, знову встановлюємо на програму «Гасіння», час 15 хвилин. Таким чином, варення ми варимо три прийому – один раз 30 хвилин, два рази по 15 хвилин.
  • Гаряче варення відправити у скляну тару, закатати залізною кришкою.
  • Варення виходить на славу! Малувато, правда, всього пів-літрова баночка і на пробу трошки. Але хто нам заважає приготувати ще порцію, іншу?

    Що хотілося б порадити

  • Кількість інгредієнтів не збільшуйте. При кипінні воно може втекти і доставити масу клопоту.
  • Можна варити в один прийом, виставляючи програму «Тушкування» на годину. Але в три прийоми, як на мене, варення виходить краще, та й ягідки не так розварюються.
  • Приємних Вам клопоту!

    Джерело: http://dama.net.ua/