Доброго, шановні господині та господарі! Тут Ви знайдете найпопулярніші рецепти і важливі рекомендації, які допоможуть приготувати варення з аґрусу. Від самого простого і традиційного, до вишуканого царського або смарагдового.
До речі, ніхто випадково не підраховував, скільки можна зробити заготовок на зиму з агрусу звичайного? Виявляється, дуже багато. І найрізноманітніших. Тільки варення вражає масою різновидів. І в кожному є своя родзинка і приваблива особливість. Об’єднує їх тільки відмінний смак і неймовірний аромат.
Давайте і ми використовуємо щедру на врожай ягоду для поповнення запасів. Наваримо всіляких варення з аґрусу. У кожному з них ягода буде блищати абсолютно новими фарбами.
Зміст:
Традиційний рецепт приготування варення з агрусу
Рецепт варення з агрусу п’ятихвилинка
Як приготувати варення з агрусу з апельсинами
Рецепт приготування царського або смарагдового варення з агрусу
Варення з агрусу з горіхами
Рецепт варення з агрусу з апельсинами та лимонами без варіння
Як приготувати варення з аґрусу в мультиварці
Традиційний рецепт приготування варення з агрусу
Традиції передбачають використання двох основних інгредієнтів – аґрусу і цукру, а також сам процес приготування. Без всяких премудростей, як варили наші бабусі. Але варення виходить дуже смачним, густим і насиченим.
Загальні рекомендації до процесу приготування
Хвостики у ягід дуже зручно обрізати ножицями, чудово підійдуть навіть манікюрні.
Агрусове варення краще готувати в емальованій посуді. Якщо такої можливості немає, використовуйте посуд з нержавіючої сталі з товстим дном.
Ягоди бажано перемішувати дерев’яною лопаткою.
Щоб варення добре зберігалося, скляні баночки потрібно обов’язково стерилізувати.
Як перевірити варення на готовність. Капнути на чисту тарілку. Якщо крапля не розтікається, варення готове. Ні – значить треба ще уварювати. Візьміть цей метод перевірки за основу. Навіть коли в рецептах вказано час – це все відносно. І печі бувають різні, і кількості соку, що виділяється ягодами. Та мало які нюанси можуть бути – а це перевірений століттями спосіб.
Кількість цукру можна регулювати в кожному конкретному випадку. Якщо ягоди дуже солодкі, цукру, природно, можна закласти менше.
Читайте також:
Рецепт варення з чорниці на зиму з цільними ягодами: як зварити (приготувати) чорничне варення
Рецепт густого варення з абрикосів без кісточок і часточками на зиму
Варення із соснових шишок: як приготувати смачне і корисне ласощі
Два рецепту варення з кульбаб: як варити варення з кульбаб в 2017 році
Нам потрібно підготувати інгредієнти для традиційного варення з ягід агрусу
Довести до кипіння при частому перемішуванні. Не забувайте про пінці, її потрібно знімати
Варити на повільному вогні хвилин 50. Але починайте перевіряти готовність вже через 30-35 хвилин.
Гарячим розлити в стерильні банки, закатати або закрутити кришками.
Остудити при кімнатній температурі, потім відправити на місце зберігання.
Із зазначеної кількості інгредієнтів виходить 2,5 літра готового продукту.
Ось так, не мудруючи лукаво, можна приготувати дуже смачний десерт.
Рецепт варення з агрусу п’ятихвилинка
Ягідки цілі-цілісенькі. Смак освіжаючий. Пахне літом. Так коротко можна охарактеризувати скоростигла варення. Принадність його полягає в тому, що ягоди практично не варяться, а мліють 5 хвилин в гарячому сиропі.
У помічники нам знадобиться зубочистка. Нею ми будемо проколювати кожну ягідку. Це потрібно для того, щоб ягоди не полопалися при термічній обробці. Не лякайтеся цієї процедури. Цей не так довго, і зовсім нескладно. Вареннячко віддячить відмінними смаковими якостями, зовнішнім виглядом і ароматом.
Готуємо інгредієнти
Ягоди агрусу – 1 кг
Цукровий пісок – 1 кг
Вода – 250 мл
Варимо варення
Ягоди обов’язково потрібно перебрати, ретельно обмити, видалити хвостики ножичками.
Кожну ягідку потрібно вколоти зубочисткою.
В емальовану каструлю вилити воду, додати цукор, розмішати.
Довести масу до кипіння при безперервному помішуванні.
Кип’ятити 5 хвилин на слабенькому вогні.
Тепер потрібно залити гарячим сиропом ягоди, акуратно перемішати.
Довести масу до кипіння.
Зменшити вогонь. Не даючи кипіти, протримати варення на вогні ті самі 5 хвилин.
Розлити в банки, закатати металевими кришками.
Нескладно, швидко, смачно! Особливо варення сподобається тим, хто обожнює цілі ягідки в варення.
Варення добре варто з-за великої кількості цукру. Але якщо Вас долають сумніви, або умови зберігання не дозволяють ризикувати, прокип’ятіть варення 5-10 хвилин після закипання, не більше.
Смак особливо не зміниться, але зате Ви будете спокійно себе почувати. Та й слова «п’ятихвилинка» не зміните.
Як приготувати варення з агрусу з апельсинами
Чудове варення і саме справжній витвір кулінарного мистецтва. Багатий смак, ніжна структура, незвичайний аромат. До всіх його достоїнств приєднуються простота і швидкість приготування.
Інгредієнти
Ягоди агрусу – 1 кілограм
Цукор – 1 кілограм
Апельсини середні – 2 шт.
Приготування
Спочатку потрібно підготувати ягоди перебрати, вимити, видалити хвостики.
Апельсини ретельно вимити під гарячою водою. А ще краще на деякий час залишити в гарячій воді. Можна навіть на годину – дві.
Апельсини витерти паперовим рушником, розрізати на невеликі часточки. Цедру знімати не потрібно.
Перекрутити на м’ясорубці або блендері агрус і апельсини, масу скласти в емальований посуд.
Додати цукор, добре розмішати.
Поставити посудину на слабкий вогонь.
Постійно помішуючи, довести до кипіння.
Варити варення потрібно 20 хвилин. Не забувайте помішувати.
Готовий продукт розкласти в стерильні банки, закрутити або закатати металевими кришками.
Таке варення буде приємно намазувати на булочку. До гарячого чаю кращого солоденького і не придумаєш. Та й млинці з оладками не відмовляться від такої компанії.
Цитрусові нотки можна посилити і додаванням невеликого лимона. Його також перекручують з цедрою. Смак варення стане ще багатшим.
Рецепт приготування царського або смарагдового варення з агрусу
Таке сановитое назва варення отримало і за відмінний смак, і за незвичайний колір, і за історичну родовід. Старовинна легенда свідчить, що Катерина Друга вручила кухарці смарагдовий перстень за дуже смачне агрусове варення зеленого кольору.
Як би там не було, а варення дійсно гідне. Чому б і нам не піднести домочадцям царський частування.
Для цього нам знадобляться
Кілограм агрусу (краще вибирати великі ягоди зеленого кольору)
Цукор – кілограм і двісті грамів
Листя вишневі – пара пригоршень (за вагою 20 грамів)
Вода – 400 мл
Готуємо
Агрус вимити, обрізати хвостики.
На кожній ягідці зробити розріз збоку.
Потім взяти в помічниці шпильку, і видалити з ягід насіння. Для варення вони не знадобляться, а ось в компотик їх можна визначити.
Відкласти половину листя. Вони знадобляться трохи пізніше.
Решта листя вимити.
У каструльку налити воду, отруїти туди листя, закип’ятити.
Зменшити вогонь, кип’ятити відвар 2-3 хвилини. Слідкуйте за тим, що – б він був зеленого кольору.
Тепер потрібно залити гарячим відваром разом з листям наші підготовлені ягідки.
Остудити масу, поставити в холодне місце на 10 -12 годин, ну або на ніч.
Холодний відвар злити в окремий посуд, листя видалити, ягоди відкинути на друшляк.
Додати у відвар цукор, розмішати, довести до кипіння.
Закласти ягоди в киплячий сироп і відстрочені листочки.
Варити хвилин 15-18. Агрус повинен стати прозорим.
Після того, як агрус став прозорим, вогонь потрібно вимкнути. А варення прямо у каструлі швидко поставити в крижану воду. Це потрібно для того, що б зберегти незвичайний колір.
Остигле варення розкласти в стерильні банки і закатати.
Не варення, а смакота! Листя вишні додадуть йому терпкий, приємний аромат.
Варення з агрусу з горіхами
Не менш царське ласощі. Їжа богів. А ще гордість господині. Не кожна зважиться на такий крок.
Інгредієнти
Кілограм агрусу (вибирайте великий і твердий)
Півтора кілограма цукру
Півтора склянки води (стакан 200гр)
Волоські горіхи. Кількість потрібно прикинути приблизно. Уявіть, що в кожну ягідку потрібно помістити шматочок горіха.
Покрокове приготування
Горіхи розколоти, ядра злегка підсмажити на сковороді, поділити на дрібні шматочки.
Ягоди вимити, обрізати з двох сторін хвостики.
Зробити на кожній бічній надріз, вийняти насіння. Це можна зробити звичайною шпилькою.
Начинити ягоди шматочками горіха.
Зварити сироп. У каструльку вилити воду, додати цукор, довести до кипіння. Варити хвилин 10 до повного розчинення цукру.
Начинені ягоди залити гарячим сиропом.
Довести масу до кипіння, проварити хвилин п’ять.
Залишити до повного охолодження. По часу це може бути ніч, або 9-10 годин.
Поставити на вогонь. Варити на повільному вогні до готовності, яку можна перевірити з допомогою краплі варення. Вона не повинна розтікатися.
Гаряче варення відправити в стерильні банки і закрутити залізними кришками.
Ви приготували чудове варення. Респект Вам і уважуха!
Рецепт варення з агрусу з апельсинами та лимонами без варіння
Це справжній подарунок для ласунів. Смак нашого рідного агрусу доповнюють і збагачують цитрусові фрукти. Відсутність термічної обробки перетворює варення в вітамінну бомбу.
Апельсини і лимони потрібно ретельно вимити гарячою водою, витерти паперовим рушником.
Цитрусові порізати на шматочки, вийняти кісточки. Нарізаємо разом з цедрою.
Агрус і цитрусові перекрутити на м’ясорубці.
Масу скласти в емальовану каструлю, засипати цукром.
Варення добре розмішати.
Відставити на деякий час і чекати розчинення цукру. Іноді потрібно помішувати для прискорення процесу.
Готовий продукт розкласти в стерильні банки, закрити капроновою кришкою. Зберігати в прохолодному місці.
Як приготувати варення з аґрусу в мультиварці
Мають мультиварку можна позаздрити ще раз – в ній можна приготувати смачне агрусове варення. Біля гарячої плити не стояти, час не витрачати, і в той же час поповнювати запаси на зиму. Одні плюси.
Що потрібно підготувати для варення
Ягід агрусу – 700 гр.
Цукру – 500 гр.
Поетапні дії
Першим ділом підготуємо банки і кришки. У чашу мультиварки наливаємо трохи води. Ретельно вимиті банки (краще всього пів літрові) ставимо вгору денцем, кришки опускаємо прямо у воду.
Включаємо режим «Варка на пару» на півгодини.
Поки тара стерилізується, займемося аґрусом. Ягоди потрібно перебрати, обрізати ножицями хвостики, гарненько вимити.
Банки виймаємо, воду зливаємо, протираємо гущавину мультиварки.
Закладаємо в чашу ягоди, засипаємо цукор.
Залишаємо в спокої на 30 хвилин – ягоди повинні відреагувати на присутність цукру і почати виділяти сік.
Тепер включаємо режим «Гасіння» на 30 хвилин. Такий режим передбачає поступове розчинення цукру. Закипає варення хвилин через 10. Важливий нюанс – кришку мультиварки не закривати, інакше солодка рідина побіжить через край.
Знімаємо пінку, вона активно почне з’являтися при закипанні варення.
Періодично помішуємо дерев’яною лопаткою.
При відключенні приладу, дістаємо чашу, встановлюємо на стіл, даємо варенню охолонути тієї ж чаші.
Остигле варення встановлюємо в мультиварку на той же «Гасіння», тільки час виставляємо 15 хвилин.
Даємо охолонути, знову встановлюємо на програму «Гасіння», час 15 хвилин. Таким чином, варення ми варимо три прийому – один раз 30 хвилин, два рази по 15 хвилин.
Гаряче варення відправити у скляну тару, закатати залізною кришкою.
Варення виходить на славу! Малувато, правда, всього пів-літрова баночка і на пробу трошки. Але хто нам заважає приготувати ще порцію, іншу?
Що хотілося б порадити
Кількість інгредієнтів не збільшуйте. При кипінні воно може втекти і доставити масу клопоту.
Можна варити в один прийом, виставляючи програму «Тушкування» на годину. Але в три прийоми, як на мене, варення виходить краще, та й ягідки не так розварюються.
для того щоб забезпечити малюкам цікаве дозвілля, не обов'язково вкладати великі кошти: досить включити фантазію і докласти трохи зусиль. Розповімо, яка дитячий майданчик своїми...