Неможливо собі уявити святковий великодній стіл без традиційного паски або сирної паски. Дані страви є найголовнішими символами свята Воскресіння, і господині передають секрети їх приготування з покоління в покоління. Сьогодні ми пропонуємо вам вивчити і спробувати деякі цікаві рецепти паски і рецепти паски. В незалежності від того, який з них ви оберете для свого святкового столу, гарантуємо, результат вас не розчарує.
Олександрійський паска
Зміст статті:
- 1 Олександрійський паска
- 2 Смачна паска для зайнятої господині
- 3 Класична паска з сиру
- 4 Вишукана шоколадна паска
Цей старовинний рецепт відрізняється певною складністю приготування, але повірте, це тільки додасть підготовці до свята ще більшої урочистості.
Інгредієнти для опари:
- 125 г вершкового масла
- 2 яйця
- 1 жовток
- 240 мл топленого молока
- 230 г цукру
- 35 г свіжих дріжджів
Інгредієнти для дріжджового тіста:
- 600 г борошна
- 120 г родзинок
- щіпка солі
- ванілін на кінчику ножа
- цедра лимона (за смаком, можна обійтися і без неї)
Інгредієнти для глазурі:
- 1 яєчний білок
- 150 г цукрової пудри
- кондитерська посипання
Починати підготовку слід з вечора, так як опара повинна стояти близько 10 годин, і тільки вранці ви зможете продовжити. У великій ємності змішайте обидва яйця і жовток з цукром. Розмішуйте до тих пір, поки цукор не розчиниться. Туди ж додайте масло. В окремій мисці змішайте тепле молоко і дріжджі. Вилийте отриману суміш у ємність з маслом і яйцями. Накрийте все це харчовою плівкою і залиште при кімнатній температурі на 10-12 годин.
Вранці не кваплячись додайте до опарі борошно, сіль, ванілін, розпарені родзинки і, в разі необхідності, лимонну цедру. Вимісіть тісто. Потім знову накрийте ємність харчовою плівкою і залиште в теплі на 2 години. Врахуйте, що за цей час тісто збільшиться в 2 рази.
Після розкладіть тісто по формочках, попередньо змастивши їх вершковим маслом. Знову залиште тісто в теплі приблизно на 1 годину.
Попередньо розігрійте духовку до 180 градусів. Перші 30 хвилин тримайте паски при тій же температурі, потім знизьте до 160 градусів і випікайте ще 10-20 хвилин.
Для глазурі збийте вінчиком всі інгредієнти і нанесіть отриману масу на злегка остиглі паски. Прикрасьте посипкою.
Смачна паска для зайнятої господині
Якщо вас не надихає тривале приготування олександрійського паски, ось вам швидкий рецепт для зайнятих кулинарок.
Інгредієнти:
- 4 склянки борошна
- 1 стакан молока
- 1 склянка цукру
- 100 г вершкового масла
- 11 г сухих дріжджів
- 3 яйця
- щіпка солі
Розігрійте молоко і розведіть в ньому дріжджі. Потім додайте яйця, топлене масло, цукор, сіль і борошно. Досягніть однорідної маси, потім замісіть тісто.
Змастіть формочки маслом і покладіть в них тісто. Залиште в теплі на 3-4 години.
Випікайте 40 хвилин при температурі 180 градусів. Прикрашайте за смаком. Можна використовувати глазур, як у попередньому рецепті.
Класична паска з сиру
Інгредієнти:
- 400 г кисломолочного сиру
- 4 ст. л. сметани
- 4 ст. л. вершкового масла
- 3 ст. л. цукру
- 0,5 ч. л. ванільного цукру або щіпка ваніліну
- горіхи або родзинки (за смаком)
Спочатку свіжий сир потрібно покласти на 12 годин під прес.
Потім додайте в нього сметану, масло, цукор і ретельно перемішайте. Утворену масу перетріть з допомогою блендера або сита.
Помістіть масу в спеціальну форму. Якщо вона дерев’яна – не забудьте покласти в неї серветку, якщо пластикова – змастити маслом. Потім відправте великдень під прес на добу. Після цього акуратно витягніть її з форми. Готову страву можна прикрасити родзинками і горіхами.
Вишукана шоколадна паска
Для тих, кому хочеться чогось особливого, відмінно підійде цей рецепт.
Інгредієнти:
- 1 кг свіжого сиру хорошою жирності
- 200 г шоколаду, ідеально підійде білий
- 200 г вершкового масла
- 8 жовтків
- 150 г цукрової пудри
- 200 г родзинок
- 100 мл рому
- щіпка солі
Готування, хоч і в дуже розслабленому темпі, займе у вас 3-4 дні. Спочатку промийте ізюм окропом, потім залийте сухофрукти ромом. Щільно накрийте і залиште як мінімум на 12 годин. Ідеальний варіант – 36 годин.
Надішліть сир під прес на 8 годин безпосередньо перед готуванням. Після цього – перетріть його з допомогою блендера або сита. Шоколад розтопіть. Потім його слід злегка остудити. Добре збийте жовтки з цукром і сіллю, додайте до них шоколад. Потім за допомогою міксера змішати з сиром. Повинна утворитися пишна маса. Змішайте її з родзинками і ромом.
Постеліть всередині форми марлю і викладіть в неї суміш. Накрийте і поставте в холодильник на 12-36 годин. Перед подачею прикрасьте по своєму смаку.
От і все! Вибирайте рецепт за смаком і починайте творити. Також не забувайте і про основні страви для вашого святкового столу, для цього випадку ми підготували для вас добірку, в яку увійшли найцікавіші рецепти страв на великдень.
+1
Твітнуть
Поділитися
Поділитися