коли стверджують, що пиріг з яблуками, приготований на сковороді, для ледачих — я дивуюся, оскільки в духовці робити випічку ще легше. Але в усьому іншому згодна. Пиріг-знахідка для тих, хто не має духової шафи або не дуже в ладах з ним. Готується неймовірно швидко, буквально за 15 хвилин. Завжди виходить пишним, розсипчастим і приголомшливо апетитним за рахунок підсмажених яблук з карамельним смаком. На якому б тесті ви не зробили випічку, зіпсувати десерт неможливо. 
Ідея не нова, ми вже готували медовик і шоколадний торт на сковороді, і не пошкодували. Рецепти смаженого яблучного десерту чимало, оскільки тісто для випічки може бути на молоці, кефірі, йогурті, сметані. Буває листковим, пісочним, насипним. Є різні за технологією приготування пироги, і всі вони варті уваги.
Заливний яблучний пиріг на сковороді на кефірі з волоськими горіхами
Пишний, м’який, неймовірно смачний завдяки карамельним яблучкам, цей пиріг-перевертиш полюбиться відразу і назавжди.
Візьміть:
- кефір – 200 мл.
 - яйця-2 шт.
 - борошно-300 гр.
 - вершкове масло-80 гр.
 - харчова сода-маленька ложка.
 - цукровий пісок-150 гр.
 - ванільний цукор-пакетик 8 гр.
 - волоські горіхи-50 гр.
 - сіль-щіпка.
 
Для начинки:
- яблука – 3 шт.
 - цукор-2 столові ложки.
 

Покроковий рецепт:
Розділіть яблука на часточки, виріжте серцевину з насінням.

Щедро промажте шматочком вершкового масла денце і бортики сковороди. Посипте дно цукром поверх масла.

Покладіть яблучні часточки по колу.

Вбийте в миску пару яєць, закиньте звичайний і ванільний цукор, посоліть.

Збийте міксером до білизни суміші.

Влийте кефір, продовжуйте працювати міксером ще пару хвилин.

Додайте в миску з просіяного борошном соду, перемішайте. Надішліть в миску з кефірної сумішшю.

Замісити тісто. Пробивайте на низьких оборотах, поки не зникнуть грудочки.

Розтопіть вершкове масло, перелийте в тісто. Ще раз гарненько перемішайте за допомогою міксера.

Будь-яким способом роздрібніть волоські горіхи. Чи не подрібнюйте занадто дрібно, щоб вони відчувалися в пирозі.

Надішліть в миску з тестовою масою.

Перелийте тісто на сковороду, розрівняйте. Прикрийте кришкою. Поставте на помірний вогонь.

Орієнтовний час випікання яблучного пирога – 30-40 хвилин. Залежить від потужності вогню, діаметра сковорідки. Через півгодини починайте стежити за випічкою. Перевіряйте готовність за допомогою зубочистки.

Не звертайте уваги на блідість яблучного пирога – все ще попереду.

Наш пиріг-перевертень. Щоб викласти його накрийте випічку тарілкою прямо на сковорідці. Переверніть і приберіть сковороду. Пиріг залишиться на тарілці у всій красі.

Приємного апетиту!

Яблучний пиріг на сковороді – простий рецепт без духовки
Славний десерт до чаю можна спорудити буквально за 10-15 хвилин. Особливо, якщо запастися найпростішим рецептом на швидку руку.
Беремо:
- борошно-стакан.
 - яблука – 1-2 шт.
 - яйця-4 шт.
 - цукровий пісок – ½ склянки.
 - розпушувач-1,5 маленької ложки.
 - соняшникова олія.
 - манка – жменю.
 
Як спекти:
- змастіть сковорідку маслом, не забувши пройтися не тільки по денця, але і по бортиках.
 - густо посипте дно манною крупою.
 - наріжте яблука тонкими часточками, викладіть на денце.
 - для замісу збийте яйця з цукром.
 - через 5 хвилин інтенсивного збивання додайте борошно, заздалегідь змішану з пекарським порошком.
 - замісіть рідке тісто, залийте їм яблука. Накрийте сковорідку кришкою.
 - увімкніть на плиті вогонь, відрегулюйте до малого. Смажте пиріг протягом 20-25 хвилин.
 - вимкніть конфорку, акуратно переверніть випічку і викладіть на плоске блюдо.
 - ще раз старанно змастіть сковорідку маслом, посипте манкою. Покладіть пиріг обличчям вниз (блідою стороною).
 - продовжуйте обсмажувати ще чверть години під закритою кришкою.
 - перевірте готовність десерту, проткнувши його сірником. Перекладіть випічку на тарілку і прикрасьте глазур’ю.
 

Швидкий яблучний пиріг на сковороді за 15 хвилин (на сметані)
Ще один варіант ледачої випічки за 15 хвилин. Структура випічки розсипчаста, повітряна, а кориця додасть чудову смакову нотку і неймовірний аромат.
Необхідно:
- яблука-3 шт.
 - яйце.
 - борошно-200 гр.
 - розпушувач – 1,5 чайної ложки.
 - цукор-4 великі ложки.
 - топлене масло – 15 гр.
 - сметана-200 гр.
 - рослинна олія – 30 мл
 - лимонний сік – 4 великі ложки.
 - ванілін-щіпка.
 - кориця-за смаком.
 - сіль.
 
Як зробити:
- настругайте яблука часточками, видаліть насіння.
 - розпустіть на сковороді топлене масло, викладіть нарізку. Відразу засипте корицю, цукор, полийте соком лимона. Перемішавши.
 - в окремій посудині змішайте яйце зі сметаною. Гарненько збийте.
 - додайте сіль з цукром, ваніль. Не припиняючи збивання, засипте борошно. Потім, коли маса буде практично готова, влийте соняшникову олію. Завершіть процес.
 - вилийте рідке тісто на фрукти.
 - готуйте під кришкою на малому вогні 6 хвилин.
 - після переверніть і посмажте яблучний десерт ще 4 хвилинки.
 

Смачний пиріг з яблуками на молоці
Ніжний, пишний, з карамельними яблуками, пиріг готується дуже просто і швидко.
Буде потрібно:
- борошно-200 гр.
 - яйця-2 шт.
 - молоко – 140 мл.
 - цукровий пісок-130 гр.
 - рослинна олія – 60 мл
 - ванілін – щіпка.
 - пекарський порошок-чайна ложка.
 - яблука – 2 шт.
 
Випікаємо:
- довільно наріжте яблука.
 - промасліть дно і боки сковорідки, зверху посипте цукром.
 - викладіть яблука.
 - підготуйте тісто. Для цього з’єднайте молоко з яйцями, збийте в єдину масу. Додайте інші компоненти, перераховані в складі рецепта. Зробіть заміс без грудочок.
 - вилийте заміс на фруктову начинку, закрийте сковорідку кришкою.
 - поставте на плиту, зробивши маленький вогонь. Час приготування – 20-30 хвилин.
 - готовий десерт переверніть, прожарьте ще 3 хвилинки.
 - викладіть на плоску тарілку фруктами вгору.
 

Яблучний пиріг на йогурті з карамеллю з 1 яйцем
Заміна кефіру або молока натуральним йогуртом зробить пиріг зовсім іншим. Не стану описувати-рекомендую приготувати і самим зробити висновки.
Знадобиться на тісто:
- яйце-одне.
 - йогурт-150 гр.
 - борошно-140 гр.
 - розпушувач – 2 маленькі ложки.
 - цукор-30 гр.
 - ванільний цукор-стандартний пакетик.
 
Для начинки:
- яблука – 2-3 шт.
 - вершкове масло-30 гр.
 - цукровий пісок-стільки ж.
 
Технологія приготування:
- очистіть фрукти від шкірки, виріжте серединну частину. Наріжте м’якоть часточками.
 - покладіть на сковороду шматочок вершкового жиру, додайте цукор. Розмішайте, пасеруйте на середньому вогні.
 - як тільки масло розпуститься повністю, відправте обсмажуватися фруктову нарізку. Смажте до легкої рум’яності протягом 10 хвилин, не забуваючи часто помішувати вміст.
 - замісіть тісто на йогурті. Для цього змішайте всі, зазначені в складі, інгредієнти. Попрацюйте міксером, перетворивши їх в досить рідкий заміс без грудок.
 - вилийте масу на сковороду, розрівняйте. Готуйте під кришкою на маленькому вогні приблизно 10 хвилин.
 - переверніть випічку, знову накрийте. Продовжуйте смажити ще 5 хвилин.
 

Сирно-яблучний пиріг на сковороді
Дуже вдалий варіант приготування десерту з двох улюблених інгредієнтів.
Беремо:
- сир-500 гр.
 - яблука-3-4 шт.
 - яйця – 4 шт.
 - борошно – 6 столових ложок.
 - цукор-стільки ж.
 - вершкове масло-шматочок.
 - сіль.
 - харчова сода-чайна ложка.
 
Технологічна карта:
- розтопіть масло, покладіть порізані кубиками або часточками фрукти. Обсмажуйте, безперервно помішуючи, близько 3 хвилин на повному вогні.
 - викладіть в миску сир, вбийте яйця. Додайте сипучі продукти-цукор, соду, сіль. Старанно розітріть, щоб всі інгредієнти рівномірно розподілилися.
 - введіть борошно, знову гарненько перемішайте.
 - перекладіть на сковорідку, розрівняйте.
 - смажте пиріг знизу, поки він не підрум’яниться. ПісляПереверніть, продовжуйте готувати до красивої підсмаженої скоринки з іншого боку.
 
Як спекти пиріг з яблуками з листкового тіста
Листкові пироги користуються заслуженою популярністю. Використовуйте будь-яке тісто – на дріжджах або без них.
Склад:
- листкове тісто-1 лист.
 - яблука-3-4 шт.
 - вершкове масло-2 столові ложки.
 - цукор-2-4 ложки.
 - кориця-щіпка.
 
Як посмажити:
- розпустіть на сковороді масло з цукровим піском.
 - наріжте часточками фрукти. Коли масло остаточно розчиниться, викладіть порізані фрукти. Посипте їх корицею.
 - обсмажуйте до красивого карамельного відтінку.
 - розморозьте лист листкового тіста, розкачайте. Накрийте пластом тіста, заправте краю всередину.
 - готуйте, прикривши кришкою, поки тісто не підрум’яниться.
 
Відео-рецепт: шарлотка на сковороді
Прекрасний рецепт класичної шарлотки, виконаної без духовки. Дивіться ролик з авторською розповіддю про всі кроки і послідовності приготування десерту. Смачного, нехай на вашому столі будуть тільки найсмачніші пироги з яблуками, посмаженими на сковороді.





















