
Домашня варена ковбаса з курячого м’яса
З курячого філе продукт виходить м’яким, ніжним і нежирним. Таку ковбасу готувати швидше, ніж з яловичини або свинини.
приготування
- 
Куряче філе охолодіть. Подрібніть його в блендері або пропустіть кілька разів через м’ясорубку, щоб маса вийшла кремоподібної консистенції. 
- 
Додайте перець, сіль і яєчні білки. Знову збийте масу в блендері. 
- 
Влийте холодні вершки. 
- 
На стіл покладіть прямокутний шматок харчової плівки і викладіть на нього третину фаршу. Загорніть його ковбаскою, а кінці зв’яжіть ниткою. Аналогічно виконайте з іншими двома частинами. Вийде 3 ковбаски. 
- 
Готуйте в пароварці 1 годину при температурі 90с. 
Після готовності зніміть плівку, на лист пергаментного паперу насипте сушеного кропу або базиліка. Загорніть в нього ковбасу. Приберіть в холодильник на 8-10 годин. Після наріжте ковбасу скибочками. Подавайте на стіл охолодженою.
Домашня варена ковбаса зі свинячо-яловичого фаршу
За таким рецептом раніше в домашніх умовах готували ковбасу згідно госту.
приготування
- 
М’ясо перекрутіть в м’ясорубці. Спочатку пропускайте через велику сітку, а потім через дрібну. 
- 
Додайте сіль, цукор і кардамон. Ретельно перемішайте. 
- 
Фарш всипте в чашу блендера, додайте молоко і яйце. Перемішайте, щоб вийшла тягуча маса. 
- 
Поставте масу в холодильник на 1 годину. 
- 
Підготуйте каструлю об’ємом 5 л, налийте 3 л води, підсолити і підігрійте її до 95с. 
- 
Фарш викладіть в рукав для запікання шириною 30 см.сформуйте ковбаску. Обв’яжіть вийшов батон по периметру нитками. 
- 
Опустіть ковбасу в киплячу воду і варіть 1 годину. Не допускайте закипання. 
Готовий батон охолодіть під проточною водою, а потім поставте в холодильник на 12 годин.
Щоб ковбаса була не блідою, а рожевою, як ми всі звикли її бачити на прилавках магазинів, додайте в фарш 2 ст. Л. Горілки або якісного коньяку.
Варену домашню ковбасу можна зберігати в холодильнику 5 діб. Під час приготування, щоб фарш не виліз назовні, батон скручують бавовняної мотузкою.
Альфія табермакова



