Як вибрати сосиски

3-22-2021

 

Якісну сосиску легко визначити на дотик. Поверхня сальна, з жировими патьоками? або закінчився термін придатності продукту, або не дотримувався температурний режим зберігання. Такий сосискою недовго і отруїтися. У сосисок зморшкувата оболонка? вона виникає або через недостатню щільність набивання, або від неправильного зберігання: сосиски занадто довго валялися на прилавку і всохли! хороша сосиска пружна, а оболонка у неї щільна і не слизька.Найкорисніші натуральні сосиски , які можливо купити на сайті -вищого сорту, зроблені на основі парного м’яса і натуральних продуктів. За гостом до цієї категорії відноситься всього кілька найменувань.

Вищому сорту відповідають ‘аматорські’, ‘молочні’, ‘особливі’ і ‘вершкові’. А ‘російські’ і’ яловичі ‘ — тільки першому. У сосисках вищого і першого сортів не може бути ні крохмалю, ні рослинного білка сої, які сьогодні застосовуються дуже широко.Якщо ж на етикетці вказано гост, а продукт має відмінну від перерахованих вище назву, наприклад, ‘молочні сільські’ або ‘аматорські до пива’ – не вірте очам своїм і не купуйте! стандарт забороняє виробнику міняти не тільки рецептуру, але і назву.Хто на що здатнийІнша справа, якщо сосиски зроблені за ту — технічними умовами, розробленими виробником. Тут і рецептура розробляється особлива, і назви даються оригінальні, відмінні від тих, що передбачені гостом.Щоб переконатися в якості купується продукту, попросіть продавця розрізати одну з сосисок. Зріз має яскраво-рожевий або неприродно червоний колір? швидше за все, виробники переборщили з барвником і нітритом натрію, який додається в сосиски в якості стабілізатора кольору. У мінімальних дозах нітрати і нітрити ніякої шкоди людині не завдадуть, але, накопичуючись, вони утворюють канцерогенні речовини, а це вже прямий шлях до раку. Занадто блідими сосиски теж бути не повинні.

Ні сірого кольору, ні сірих плям на зрізі гост не допускає.При порушенні технології виробництва на сосисочном зрізі відразу стають помітні порожнечі, а також пухка, крупітчатая консистенція м’ясної маси. Подібні дефекти говорять про те, що в фарш додали занадто багато води.З чим їдятьЯкщо під час варіння сосиски почнуть на очах пухнути і розвалюватися на частини, значить, виробники не пошкодували крохмалю. Ясна річ, крохмаль дешевше м’яса. До речі сказати, встромляючи вилку в тільки що вийняту з окропу сосиску, ми чинимо інтуїтивно правильно: соковитість цього продукту по госту визначається саме в гарячому стані.Якісні сосиски після варіння залишаються цілими і мають характерний приємний запах. Так і просяться до столу. На гарнір до сосисок краще подати квасолю, соєві боби або капусту. Ці продукти містять грубу клітковину, яка стимулює травлення. Завдяки їй, крохмаль та інші ‘нехороші надмірності’ швидше покинуть простори вашого організму. А ще лікарі радять, ні в якому разі не запивати сосиски пивом. Тільки келих доброго червоного вина! тому що воно не дозволить засвоїтися зайвого жиру. Сосиски ще хороші тим, що дозволяють істотно скоротити час приготування їжі.Як зберігаютьДля поїздки на природу годяться далеко не всі сосиски. Найсмачніші сосиски для пікніка-ті, що в натуральній оболонці. Чистити їх не потрібно, після обсмажування виходить смачна хрустка скоринка. Але слід врахувати, що у таких сосисок відносно нетривалий термін придатності.

Для продукції в натуральній оболонці – не більше 72 годин, в оболонках з прозорого целофану – 48 годин, для сосисок в штучній непрозорій поліамідній оболонці, ампіак оранжевого кольору або в інших оболонках — 8 діб.Як правило, сосиски в натуральній оболонці дорожче. Якщо ціна підозріло низька, оскільки собівартість оболонки одна і та ж, значить, виробник заощадив на складових фаршу.Якщо для приготування фаршу використовували несвіже якісне м’ясо, а замінили його жілованім з великим вмістом жиру, то істотно скоротили собівартість сосисок. Визначити такий сурогат можна і без спеціальної експертизи-сосиски вийдуть з бульйонними набряками і порожнечами всередині.Щоб знизити собівартість продукту, сучасні виробники надходять простіше: м’ясо частково, а то і повністю замінюють білково-рослинною сумішшю, неабияк додавши в неї барвників і ароматизаторів. За зовнішнім виглядом така сосиска практично нічим не відрізняється від справжньої. Правда, до тих пір, поки не кинути її в окріп.Єдиний спосіб обчислити якісну сосиску на прилавку магазину — вивчити її склад. Легко сказати, але важко зробити, особливо якщо склад написаний на оболонці самої сосиски.На замітку:Якісні сосиски-пружні, в щільній оболонці, без жирових патьоків.Якщо сосиски виготовлені за гостом, їх назва і склад повинні йому відповідати.На зрізі видно, що м’ясна маса однорідна, ніжно-рожевого кольору.Якісні сосиски залишаються цілими і пружними після варіння і мають приємний аромат.

Сардельки-продукт швидкопсувний, а тому в магазині повинні лежати тільки в холодильнику або спеціально обладнаній вітрині. Вибираючи цей продукт, уважно огляньте кожну сардельку. Бульйонний і жирові набряки на поверхні продукту говорять про те, що виробник не дотримувався рецептуру, використовував більш дешеве м’ясо з високим вмістом жиру і сполучної тканини. Якісні сардельки мають чисту суху поверхню без будь-яких пошкоджень оболонки.Зморшкувата оболонка говорить про те, що товар давно лежить на вітрині і вже почав всихати. Перед тим як покласти сардельки в кошик або візок, обов’язково їх понюхайте. Сторонні запахи і смак у сардельок з’являються внаслідок недотримання рецептури (наприклад, при надлишку солі, спецій, казеїнату натрію або крові), вони також можуть бути ознакою несвіжої сировини.

До речі, точно такі ж бульйонні розлучення на поверхні вийдуть, якщо заощадити м’ясо, і замість нього переборщити з жиром і водою. У магазині свіжість сардельок можна визначити на дотик. Тільки голими руками сардельки краще не чіпати — можна занести патогенні мікроорганізми. Краще промацати боки через целофановий пакет. Стисніть одну сардельку двома пальцями. Якісні сардельки не такі щільні і пружні, як, скажімо, сосиски. Більш високий вміст жиру робить їх консистенцію пухкої і соковитою. Завдяки цьому справжні сардельки на дотик значно м’якше і ніжніше сосисок. Однак якщо сарделька м’яка і після натискання не відновлює свою форму протягом декількох секунд, від покупки слід утриматися.Можна їсти ‘сирими’Розмір сардельок-поганий орієнтир. За існуючими нормативами сардельки можуть відхилятися від середнього розміру в межах 2 см.сардельки, виготовлені за гостом, можуть бути тільки в натуральній оболонці. Знімати її необов’язково. Натуральна оболонка корисна для організму. Вона зміцнює сполучні тканини організму людини, суглоби, сухожилля, нігті і волосся.У сардельок в натуральній оболонці є лише один недолік-короткий термін зберігання. Якщо в сардельках не використовувалися штучні консерванти, термін зберігання становить всього 48 годин. Втім, консерванти продовжать термін придатності сардельок в натуральній оболонці всього до 96 годин. Поліамідна оболонка дозволяє збільшити термін зберігання до 10 діб. Найдовше зберігаються заморожені сардельки в поліамідній вакуумній упаковці. У морозильній камері побутового холодильника при температурі -18°с вони залишаються їстівними протягом 60 діб.

Визначити якість сардельки легко, якщо її розрізати. Колір зрізу повинен бути рожевим або світло-рожевим, допускається незначна пористість. У шпікачек на зрізі видно шматочки шпику білого або рожевого кольору розміром не більше 4 мм. Крупітчатая консистенція або великі порожнечі говорять про недотримання технологічних режимів при складанні фаршу абоНадлишку води.Червоні, помаранчеві або інші кольори на зрізі повинні насторожувати — не інакше, виробник ‘перестарався’ з штучними барвниками. Сардельки продаються вже готовими до вживання — їх можна їсти ‘сирими’, як звичайну ковбасу. Якщо ж ви звикли їсти їх гарячими, довго варити сардельки немає ніякої необхідності, досить опустити їх в киплячу воду і почекати, поки вони самі перекинуться.Якщо, наколів гарячу сардельку на вилку, з неї бризнув ароматний сік, незважаючи на те що бризки перетворилися в посаджені на одяг жирні плями, радійте: ви придбали добрий