Як сушити фрукти в домашніх умовах

12

Підготовка плодів до сушіння

Підготуйте стиглі плоди, недостиглі сушити складніше. Для початку перебирають сировину, відбирають пошкоджені і некрасиві плоди. Щоб видалити хімікати з поверхні, миють у воді з содою. Видаляють неїстівні частини і нарізають невеликими тонкими шматочками. Щоб плоди залишилися світлими при сушінні, відбілюють у воді з сіллю або лимонною кислотою. Залежно від методу сушіння шматочки обробляють окропом. Кожен сорт сушиться окремо, в залежності від того як він називається.

Способи сушити фрукти в домашніх умовах

За допомогою сушарки

Електросушарка волтера 1000 люкс призначена спеціально для сушіння будь-яких овочів, фруктових плодів і ягід при низьких температурах.

Сушаться плоди легко. Потрібно тільки правильно підготувати продукти нарізати шматочками потрібного розміру і посушити. Залежно від дегідратора кожен окремий плід сушиться стільки годин, скільки зазначено в інструкції. Прилад підтримує сушку всіляких плодів, цитрусових фруктів, винограду. Ананас, диню, кавун, банан, ківі, грушу і персик сушити не рекомендується, їх краще в’ялити, так вони максимально збережуть м’якість і смак.

відмінність дегідратора від духової шафи в тому, що шматочки зберігають вітаміни і мікроелементи

На сонці

Плоди сушать влітку в суху погоду при яскравому сонячному світлі. Підійдуть яблука, груші, абрикоси, сливи. Сушені яблука рідко псуються і невибагливі в зберіганні. Решта фрукти сушіть до невеликої м’якості, так плоди довше зберігаються і зберігають більше смаку. Щоб не намочилися в разі дощу, краще робити це на балконі або під навісним дахом.

за процесом постійно стежити і правильно це робити

Час обробки при такому способі займає від декількох днів до чотирьох тижнів.

У духовці

Вибирайте мінімальні температури (до 80°). Головний мінус даного способу-використання дека. Процес проходить нерівномірно, шматочки сушаться тільки зверху і можуть підгоріти.

Можна замість дека використовувати решітку з дрібними осередками. При обробці плоди зменшуються.

Підходять фрукти з великим вмістом клітковини, такі як груші та яблука. Для обробки потрібні стиглі здорові плоди, інакше вони будуть не сохнути, а гаснути. Не можна використовувати водянисті фрукти, як дині і кавуни, їх потрібно в’ялити на невисоких температурах, які духовка не підтримує.

На батареї

Недолік в тому, що можна сушити фрукти тільки в опалювальний сезон.

Необхідний деко або інший посуд, щоб шматочки можна було відліпити і добре прогріти. Щодня потрібно перевертати продукти.

Використовуйте яблука або інші фруктові з невеликим вмістом рідини.

Кислі яблука підійдуть краще, ніж солодкі. У сухому вигляді вони смачніші. Ще підійдуть стиглі тверді груші різних сортів.

Фрукти з високим вмістом рідини краще не сушити, на батареї може початися процес гниття.

В аерогрилі

час сушіння в 1-3 рази швидше, ніж в духовці, так як повітря стрімко циркулює

Фрукти обробляються при температурі 90-120°. Аерогриль не позбавляється від вологи, тому залишайте кришку прочиненими. Місткість продуктів менше, ніж в духовці. Але температура набагато вище. Через це плоди пристануть або просушитися тільки зовні. Вміст вітамінів і поживних речовин знижується.

Сушка підійде для яблук, груш, абрикосів і слив, плоди повинні бути не перестиглі. За рахунок високої температури, вони здатні швидко і рівномірно просушитися. Чи не підійде для заготовок хурми, ківі, апельсина. Вони не встигнуть просохнути всередині. Також не можна використовувати банани, через великий вміст крохмалю вони просушаться тільки зовні.

У мікрохвильовці

Сушити фрукти і ягоди потрібно акуратно. Фрукти обробляються за 1-5 хвилин. Регулярно перевіряйте готовність плодів. Краще вибрати середню потужність щоб їх висушити. При підвищеній ризик спалити плоди.

У мікрохвильовці гріють яблука, тверді груші.

Краще не обробляти апельсини, дині, ківі та інші соковиті фрукти, тому що вони не встигнуть просохнути всередині, і є ризик підгоріти зовні.

Такі сухофрукти не підійдуть для зберігання в домашніх умовах.

метод сушіння в мікрохвильовці-найшвидший

На відкритому повітрі

При обробці погода може підвести. Урожай сушиться в тіні, під навісним дахом на лотках, підносах або решітках. Якщо погода волога або йде дощ, продукти піддатися гниттю.

Краще підійдуть яблука, тверді груші, виноград, вишня і сливи, тому у них зменшується ризик загнивання. Плюс в тому, що ці продукти зберігають поживні речовини, які губляться при тепловій обробці. Вибравши один з представлених способів сушіння фруктів, ви цілий рік забезпечите себе користю і вітамінами.