Суп з щавлю з яйцем, класичний рецепт з фото

81

Як швидка весняна допомогу, суп з щавлю з яйцем поспішає наповнити вітамінами наші виснажені за зиму організми. Від одного виду красивого і чудового на смак страви піднімається настрій, бажання спати і творити.

Якщо Ви тут, значить вирішили підсилити ефект від весняного супчика хорошими рецептами. Як би сказали в Одесі – їх є у мене. Більш того, словами іншого класика додам, що можу запропонувати три чудових рецепта, від яких Ви просто не зможете відмовитися.

Звідки така впевненість? А от давайте розберемося разом.

Зміст:

  • Рецепт супу з щавлю з яйцем
  • Суп з щавлю з яйцем та плавленим сиром
  • Суп з щавлю з яйцем і галушками

Рецепт супу з щавлю з яйцем

Чим хороший цей рецепт? Маленькими кулінарними хитрощами, які роблять його смак багатим. Колір – більш оригінальним, і контрастним. Консистенцію – густий, і насиченою.

Отже, давайте по порядочку.

  • Суп будемо готувати на яловичому бульйоні. М’ясо повинно бути на кістки. В такому випадку бульйон буде більш наваристим. Чудово підійдуть м’ясні ребра, відбивні на кістки. М’яса повинно бути достатньо, щоб вирізати шматочки в готову страву.
  • Що стосується яєць. Бажано підготувати домашні. У них більш щільний і яскравий жовток. Якщо є можливість, врахуйте цей нюанс. Яйця ми будемо додавати у двох видах – звареними і сирими.
  • Посилити смак супу нам допоможуть прим’ята картопелька і бовтанка з яєць.
  • І, звичайно ж, зелень. Якщо зважилися на суп з щавлю з яйцем, потурбуйтеся про ароматною і вітамінізованої складової. Її має бути багато, суп від цього тільки виграє.
  • Необхідний набір продуктів для каструлі на 5 літрів

    • Яловичина на кістці – 500-800 гр.
    • Щавель – 500 гр.
    • Картопля – 600 гр.
    • Яйця – 6 штук
    • Три середні цибулини
    • Дві морквини
    • По пучку зеленої цибулі, петрушки і кропу
    • Невеликий шматочок кореня селери, як часточка середнього апельсина (це для бульйону, якщо ні, можна і без нього)
    • Сіль, чорний перець горошком, пара листочків лаврушки
    • Сметана для подачі
    • Рослинна олія для зажарочки – 70 гр.

    Покрокове приготування

  • Почнемо з бульйону. М’ясо потрібно гарненько вимити, вибрати дрібні кісточки. Залити холодною водою, поставити на вогонь
  • По мірі закипання зніміть пінку
  • Закладіть в воду очищені овочі – цибулину і одну морквину. Додайте горошки перцю, селера
  • Зробіть вогонь помірним. Не забудьте відкрити кришку каструлі. Варитися буде години півтора, два. Це залежить від віку яловичини. Після того, як м’ясо повариться одну годину, підсолити бульйон
  • Очистіть одну картоплину, киньте її в бульйон цілком. Коли звариться, дістаньте. Відкладіть в мисочку, розітріть вилочкою на пюре, відставте на час
  • Відваріть круто чотири яйця. Поріжте невеликими кубиками
  • Що залишився лук і моркву потрібно очистити і нарізати для засмажки. Цибулю-шматочками, моркву соломкою
  • На розігріту з маслом сковороду відправте спочатку цибулю, злегка обсмажте до м’якості і прозорості
  • Додайте до цибулі моркву. Підсмажте всі разом до легкої золотавості. Зауважте, що пересмажувати ні в якому разі не можна
  • Коли зажарка готова, вимкніть піч. А в ще гарячу сковороду відправте пюре з картоплини. Розімніть його ще раз на сковороді, перемішайте з овочами. Цей прийом збагатить бульйон картопляними принадами, зробить його густим і насиченим
  • Картопля очистіть і наріжте крупною соломкою
  • Щавель переберіть, гарненько вимийте під проточною водою, наріжте невеликою соломкою
  • Поки є час, займіться зеленню. Промийте, дрібно нарубаєте
  • Коли м’ясо звариться, дістаньте його, остудіть. Відокремте м’якоть від кісток, наріжте порційними шматками
  • З готового бульйону дістаньте овочі. Вони зробили свою благородну справу, більше не знадобляться. Процідіть бульйон. Це зробить його набагато прозорішим, а застереже Вас від дрібних кісток. Впоралися? Тепер можна ставити його на вогонь
  • У киплячий бульйон відправте нарізану картоплю, варіть до готовності
  • Коли картопля звариться, закладайте зажарку, нарізані яйця, шматочки м’яса, лаврушку. Перемішайте, дайте закипіти
  • Слідом надсилайте щавель. Нехай покипить п’ять хвилин
  • В цей час розбийте залишилися два яйця в миску, ложкою расколотите їх гарненько. Сюди ж додайте три столових ложок холодної води. Перемішайте все до однорідності. Відставте на хвилинку, іншу. Цю масу ми будемо додавати в суп. Що це дає? Яйця сприяють поліпшенню смаку, різноманітності кольору. А ми розбавляємо водою їх для того, що б вони рівномірно розподілилися по всій рідини, а не плавали великими шматками
  • Щавель прокипел, обов’язково спробуйте на смак. За необхідності підсолити, поперчіть
  • У киплячий суп тонким струменем влийте яєчну масу. Це потрібно робити при постійному перемішуванні
  • В останню чергу кидайте зелень. Прокип’ятіть три хвилини
  • Ще раз зніміть пробу, вимикайте.
  • Готовому супчику дайте настоятися хвилин 15, як мінімум.
  • Подавайте зі сметанкою це пахуче пишність. При бажанні можна прикрасити порційну тарілку з супчиком четвертинкою круто звареного курячого яйця. Шикарно буде виглядати і половинка перепелиного.

    За однією з версій, назва «щавель» має давні праслов’янські корені. І є похідним від слова «борщ». Суп з щавлю з яйцем, який ми сьогодні приготували за класичним рецептом, цілком можна назвати зеленим борщем. Він такий же наваристий і щедрий на смак. Значить ми молодці подвійно – приготували смачненьке блюдо і доторкнулися до давніх традицій.

    Суп з щавлю з яйцем та плавленим сиром

    Навесні хочеться насититися зеленню. Щавель в цей час справжня знахідка – і смачно і доступно. Але потрібно, що б було ще й різноманітно. Ось тут – то нам допоможуть оригінальні рецепти. І супи з щавлю з яйцем Ви зможете підносити в різних виконаннях.

    Плавлений сирок чудово доповнить щавлево – яєчну гаму. Суп вийде дивним на смак.

    Що потрібно підготувати для шести порцій:

    • Бульйон з яловичої грудинки – 2,5 літра
    • Сир плавлений – 150 гр.
    • Яйця – 4 шт
    • Щавель – два пучка
    • Шпинат – 1 пучок (це за бажанням, можете і не додавати)
    • Картопля – 4 шт. середніх розмірів
    • Одна цибулина
    • Вівсяні пластівці – дві ст. ложки
    • Спеції у вигляді солі, меленого перцю, лаврового листа
    • Пучок зеленого цибулі
    • Кріп, петрушка
    • Сметана – 100 гр.

    Готуємо

  • Поставимо варити яйця. Вони повинні приготуватися круто. По часу це хвилин 10
  • Чистимо цибулину, наріжемо маленькими шматочками
  • Поставимо каструлю з бульйоном на вогонь, відразу відправимо туди цибулька. Нехай все закипає
  • В цей час почистимо картоплю, наріжемо її кубиками
  • Яйця готові – остудимо, очистимо, наріжемо кубиками
  • У киплячий бульйон відправимо картопельку. Підсолимо бульйон, якщо потрібно
  • Поки картопля вариться, займемося зеленню. Очистимо, переберемо, вимиємо, дрібно нарубим зелена цибуля, шпинат, кріп і петрушку
  • Сир натремо на тертці соломкою
  • Коли картопля покипить 15 хвилин, додамо до неї вівсяні пластівці і сирок, перемішаємо. Нехай поварятся в такому складі 5 хвилин
  • Потім додамо яйця, всю зелень, лаврушку, перемішаємо. Коли закипить – спробуємо на смак
  • Суп повинен покипіти хвилин п’ять. Ось тепер можна вимкнути і дати настоятися хвилин 15-50.
  • Зауважте, що суп готується без засмажки. Він легкий і виключно смачний. Приправте його перчиком і сметанкою і пригощайте домочадців. Будьте готові до комплементам! Якщо ще приготуєте до супчику грінки, то Вас будуть на руках носити!

    Суп з щавлю з яйцем і галушками

    Чудовий рецепт пісного супу. Ідеальний варіант для весняно – літнього сезону. Легкий та одночасно поживний.

    Готуємо набір інгредієнтів для супу

    • Води 2,5 літра
    • Картоплі 4 шт
    • Одну морквину
    • Одну цибулину
    • Щавлю 100 гр.
    • Яєць 4 шт
    • Масла рослинного 30 гр.
    • Зелень кропу і петрушки
    • Спеції, представлені сіллю і перцем чорним меленим
    • Сметана для подачі

    Галушки зажадають

    • Одне яйце
    • Пару ложок холодної води
    • Щіпку солі
    • Півсклянки борошна

    Покрокове приготування

  • Раджу почати з підготовки щавлю і зелені. Все потрібно ретельно перебрати, вимити. Щавель нарізати соломкою, зелень дрібно посікти
  • Каструлю з водою поставити на вогонь
  • Очистити картоплю, помити, нарізати кубиками
  • По мірі закипання води, закладіть картоплю. Коли закипить, не забудьте підсолити воду. Варити необхідно 15 хвилин
  • У цей час потрібно очистити цибулю і моркву. Цибулю порізати шматочками, моркву соломкою
  • У розігрітій з маслом сковороді злегка протушкувати овочі. Хвилини 3-4, не більше
  • Зажарочку відправити до картоплі. Нехай поварятся 5 хвилин
  • Приготуємо галушки. У глибоку мисочку вбийте яйце, додайте воду, підсолити. Расколотите ложкою
  • Перемішуючи, додайте просіяне борошно, ретельно розмішайте. Консистенція тіста повинна бути схожою на густу сметану. Корегуйте водою і борошном
  • У киплячий суп галушки надсилайте чайною ложкою, набираючи по половині ложечки. Для зручності, змочуйте ложку в киплячому супі
  • Галушки варити хвилини три
  • Закладіть щавель і зелень, перемішайте, нехай покипить три хвилини
  • У миску розбийте сирі яйця. Расколотите їх, додайте ложки 3-4 холодної води, ще раз перемішайте
  • Залийте яєчну суміш в киплячий суп при постійному перемішуванні
  • Спробуйте на смак, прокип’ятіть ще хвилини дві і вимикайте піч – суп готовий.
  • Заправляйте суп сметаною, пригощайтеся ! Приємного!

    До речі, хороша ідея – галушки можна замінити фрикадельками! Ні, не так. Потрібно готувати і з галушками, і з фрикадельками. Обидва варіанти дуже гарні. Більше можливостей для приготування страв зі щавлем.

    Готується суп з щавлю з яйцем і фрикадельками за такою ж технологією, що і суп з галушками. Тільки замість борошняного напівфабрикату використовуються м’ясні фрикадельки.

    Як приготувати фрикадельки

  • Потрібно взяти 300-400 грамів готового фаршу з будь-якого м’яса
  • Додати до нього одне яйце, і невелику цибулину, нарізану дрібними шматочками
  • Маса підсолювати, приправляється перчиком, перемішується
  • У суп відправляється чайною ложкою (все точно також, як з галушками)
  • Ось так, буквально на ходу, можна придумувати варіації на щавлеву тему. А що у Вас новенького за цим напрямом?

    Джерело: http://hch.com.ua/