Шведські фрикадельки

26

шведські фрикадельки – ті самі, які так любив карлсон) смачно, не дуже довго і не складно, а завдяки вершковому соусу і мускатному горіху-ніжно і ароматно! я часто готую їх останнім часом і в якийсь момент зрозуміла, що просто зобов’язана поділитися рецептом з вами! звичайно, запорука успіху-хороші продукти, а у великому місті смачний готовий фарш днем з вогнем не знайти( я знайшла один варіант із серії «більш-менш». Також дуже здорово, якщо у вас є бульйон, з ним соус набагато смачніше, ніж просто на воді. Раз в кілька днів я варю бульйон зі шматочка курки або індички (є у мене один маленький волохатий утриманець, якому показана дуже щадна ветеринарна дієта), і щоб він не пропадав — пускаю його в справу: варю на цьому бульйоні супи, роблю соуси. Втім, навіть з соусом просто на воді буде дуже навіть добре. І не ігноруйте мускатний горіх: для соусу бешамель — вкрай важлива спеція! спробуйте!

Спочатку якомога дрібніше наріжемо 1 середню цибулину. Зазвичай я використовую блендер з чашею, але в цей раз вирішила обійтися без нього.

Додаємо цибулю в 400 г яловичого фаршу, туди ж кладемо 1 велике яйце і 30 г панірувальних сухарів.

Не забуваємо посолити (за смаком, у мене 1 ч.л.)..

…і додати тертий мускатний горіх-приблизно 1/4 ч.л. Я використовую цілий горіх і сама натираю його на тертці безпосередньо перед застосуванням. Можна взяти і готовий мелений горіх. Можна також додатково додати мелений чорний перець (за смаком).

Все дуже добре вимішуємо і мокрими руками формуємо невеликі фрикадельки.

Смажимо їх на невеликій кількості рослинного масла без запаху на середньому вогні з двох сторін — до рум’яності. Всередині вони можуть залишатися не зовсім готовими-ми до них ще повернемося. Виймаємо фрикадельки з сковороди.

… І додати 2 ст. Л. Без гірки борошна. Борошно потрібно, наскільки можливо, змішати з маслом. Можуть бути грудочки, це не страшно: пізніше ми розіб’ємо їх ложкою або віночком.

До цього моменту у нас повинен бути готовий м’ясний бульйон або тепла вода — 500 мл.

Вливаємо бульйон в сковорідку.

Добре перемішуючи, доводимо все до об’єднання. Щоб не подряпати покриття сковорідки, добре використовувати силіконовий або пластиковий віночок — ось де вони дійсно можуть стати в нагоді!)

Вливаємо 150 мл вершків 20%. Я, буває, використовую залишки вершків 33% – треба ж кудись пристроювати їх після десертів) солимо за смаком і обов’язково додаємо ще 1/4 ч.л. Тертого мускатного горіха.

Перемішуємо соус і викладаємо в сковорідку фрикадельки.

Накриваємо кришкою і готуємо ще близько 7-10 хвилин. шведські фрикадельки можна подати з будь-яким гарніром, але, якщо слідувати традиції, це картопляне пюре і брусничний або журавлинний соус) для соусу потрібно просто засипати ягоди цукром і періодично перемішувати, щоб цукор розчинився. Однак я завжди проварюю хвилинки 3 для надійності. На 250 г ягід — 100 г цукру. Втім, соус-це лише для тих, хто хотів би спробувати швецію на смак) а якщо мета — просто смачно поїсти — вибирайте будь-які доповнення, які подобаються!)

Розкладка дана на 3-4 порції, в залежності від їх розміру.

Сподіваюся, рецепт вам стане в нагоді, і ви оціните по достоїнству домашні шведські фрикадельки ! затишних вечерь вам, друзі, в колі приємних і важливих у вашому житті людей!