Печінка: рецепти для дітей

14

найкорисніший і нелюбимий дітьми продукт-печінка. Рецепти страв з цього субпродукту різноманітні і цікаві. Важливо знайти саме той рецепт, який сподобається дитині і зробить печінку улюбленим продуктом в раціоні малюка. Як приготувати печінку, щоб порадувати найвибагливіших гурманів? читайте в статті!

Печінка яловича: рецепти для дітей

Причини відмови дітей від яловичої печінки — зовнішній вигляд продукту, його смак і запах.

Малюки — гурмани і естети від природи. У питаннях харчування більш вибагливих критиків годі й шукати.

Прийме дитина блюдо і чи захоче його їсти, залежить від того, яким він його побачить при подачі.

Як викласти їжу на тарілці, кожна мама придумає сама, знаючи смаки і переваги свого чада.

Складніше впоратися зі смаком страви і специфічним запахом продукту.

Існує кілька секретів, як приготувати печінку яловичу:

  • добре зачистіть субпродукт від плівок, жив і згустків крові;
  • ретельно промийте печінку, поки вода не стане прозорою;
  • перед приготуванням вимочіть печінку в молоці 2-3 години.

Ці маленькі хитрощі допоможуть приготувати страви з печінки і легко ввести їх в раціон дитини. Отже:

Тушкована печінка яловича з яблуками

Запорука смачної їжі-свіжі та якісні продукти. Для приготування страви знадобиться мінімум продуктів:

  • печінка яловича – 500 г;
  • ріпчаста цибуля невеликого розміру — 1 шт.;
  • кисло-солодке яблуко — 1 шт.;
  • сіль, цукор;
  • рослинна і вершкове масло.

Основні етапи процесу приготування:

  1. зачистити, промити і вимочити печінку. Якщо нарізати її невеликими шматочками ще до промивання і вимочування, тоді попередній етап підготовки продукту скоротиться до години.
  2. розжарити сковороду, налити трохи рослинного масла, приступити до обсмажування печінки. Жир і спеції в стравах для дітей використовуються по мінімуму. Від рум’яної скоринки краще відмовитися зовсім.
  3. як тільки печінка поміняла колір і посвітлішала, засинайте цибулю, нарізану короткою тоненькою соломкою.
  4. помішуйте цибулю і печінку для рівномірного підсмажування, поки цибуля не почне рум’янитися.
  5. коли печінка і цибуля прожаряться, присолите їх, добре перемішайте і залиште на сковороді ще на пару хвилин.
  6. останніми вводяться яблука, нарізані соломкою, тонкими слайсами або дрібним кубиком. Яблука злегка обсмажуються, як і цибуля.
  7. коли яблука почнуть пускати сік, додайте дрібку цукру і маленький шматочок вершкового масла, накрийте сковороду кришкою.

Цукор забезпечить гарний колір і гармонійно з’єднає смаки. Вершкове масло додасть ніжності і зробить текстуру страви більш однорідною.

Якщо яблуко добре пустило сік, то рідини повинно бути достатньо, щоб печінка пропарилася. Якщо рідини мало, долийте трохи води і дайте їй випаруватися, щоб довести печінку до повної готовності.

При подачі блюдо можна злегка присипати кунжутом. Яблука легко замінити або скомбінувати з грушею.

читайте також: картопляні оладки з печінкою

Печінкові оладки

Печінкові оладки ніжні і соковиті. При подачі прикрасьте блюдо овочами, якщо вони введені в раціон дитини.

Для приготування знадобиться:

  • яловича печінка-500 г;
  • цибуля ріпчаста невеликого розміру — 1 шт.;
  • яйця курячі — 2 шт.;
  • манна крупа або борошно-1⁄2 ст.;
  • сіль;
  • рослинна олія.

Процес приготування наступний:

  1. зачистити, промити, вимочити субпродукт.
  2. подрібнити печінку і цибулю м’ясорубкою або блендером до кашоподібного стану.
  3. підсолити масу і ввести манку або борошно, перемішати, залишити на півгодини настоятися.
  4. борошно вводите поступово. Якщо засипати всю муку відразу, вона візьметься грудочками. Манка рівномірніше розбухає, забезпечуючи в’язку консистенцію фаршу.
  5. відстоюватися подрібнена маса повинна в холодильнику під плівкою. Чим довше фарш простоїть з борошном або крупою, тим більше клейковини виділиться: маса для оладок стане більш однорідною і в’язкою.
  6. розжарити сковороду, додати рослинне масло і обсмажувати на середньому вогні. Використовуйте формочки для печива, щоб надати оладок незвичайну форму.

Ознака готовності-зміна кольору фаршу і поява золотистого відтінку.

Обсмажені оладки пропарьте на сковороді. Додайте півсклянки води в ємність і накрийте кришкою до википання рідини або відправте оладки в мультиварку постояти на пару 10-15 хвилин.

Куряча печінка: рецепти для дітей

Смажена печінка в стравах для маленьких дітей не так корисна, як варена або тушкована.

Курячі субпродукти швидше готуються, мають менш вираженим запахом і специфічним смаком.

Найменшим гурманам припаде до душі паштет. Діткам постарше сподобається тушкована печінка з вершками.

Зверніть увагу на такі страви:

Печінковий паштет

Для приготування знадобиться куряча печінка, рецепти паштету підходять для мультиварки, пароварки. Обробка продуктів паштетом робить паштет соковитим і ніжним.

З розрахунку на 500 г печінки знадобляться такі інгредієнти:

  • морква – 1 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • сіль;
  • вершкове масло.

Процес приготування паштету складається з наступних етапів:

  1. промити, зачистити і вимочити печінку.
  2. проварити або пропарити продукт до готовності разом з овочами.
  3. подрібнити печінку, цибулю і моркву — блендером або м’ясорубкою до однорідності маси.
  4. ще в теплий паштет додати сіль, вершкове масло і добре перемішати.

Вершкове масло пов’язує інгредієнти між собою під час застигання паштету. Для меню найменших від масла краще відмовитися.

Дітям постарше сподобається рулет з паштету. Щоб вийшов рулет, масу рівномірно викладають на харчову плівку. Поверх неї тонким шаром розподіляють вершкове масло. Рулет формується і поміщається в холодильник для охолодження.

Куряча печінка, тушкована у вершках

Щоб нарізати печінку красивими рівними шматочками, залийте її окропом на кілька хвилин. Верхній шар продукту денатурується і буде тримати форму під час нарізки.

З інгредієнтів знадобляться наступні продукти:

  • печінка куряча – 500 г;
  • невелика цибулина — 1 шт.;
  • вершки 10% — 100 мл;
  • сіль;
  • рослинна олія.

Приготування страви складається з наступних кулінарних етапів:

  1. печінку промити, зачистити, вимочити.
  2. розжарити сотейник, додати трохи рослинного масла і обсмажити печінку.
  3. дрібно нарізану цибулю додати до печінки після того, як вона почне рум’янитися. Лук при правильному приготуванні не гірчить. Страв він забезпечує аромат і соковитість.
  4. коли цибуля стане злегка золотистим, додати в сотейник води, закрити кришку і дати випаруватися рідини на повільному вогні.
  5. до печінки додати вершки, дати їм закипіти і відразу ж вимкнути сотейник.

Знаючи, як смачно приготувати печінку, ви з легкістю введете продукт в раціон дитини.

Вибираючи рецепти, орієнтуйтеся на вік малюка, на його смакові та естетичні переваги.

читайте також : як приготувати печінку з яблуками