найкорисніший і нелюбимий дітьми продукт-печінка. Рецепти страв з цього субпродукту різноманітні і цікаві. Важливо знайти саме той рецепт, який сподобається дитині і зробить печінку улюбленим продуктом в раціоні малюка. Як приготувати печінку, щоб порадувати найвибагливіших гурманів? читайте в статті!
Печінка яловича: рецепти для дітей
Причини відмови дітей від яловичої печінки — зовнішній вигляд продукту, його смак і запах.
Малюки — гурмани і естети від природи. У питаннях харчування більш вибагливих критиків годі й шукати.
Прийме дитина блюдо і чи захоче його їсти, залежить від того, яким він його побачить при подачі.
Як викласти їжу на тарілці, кожна мама придумає сама, знаючи смаки і переваги свого чада.
Складніше впоратися зі смаком страви і специфічним запахом продукту.
Існує кілька секретів, як приготувати печінку яловичу:
- добре зачистіть субпродукт від плівок, жив і згустків крові;
- ретельно промийте печінку, поки вода не стане прозорою;
- перед приготуванням вимочіть печінку в молоці 2-3 години.
Ці маленькі хитрощі допоможуть приготувати страви з печінки і легко ввести їх в раціон дитини. Отже:
Тушкована печінка яловича з яблуками
Запорука смачної їжі-свіжі та якісні продукти. Для приготування страви знадобиться мінімум продуктів:
- печінка яловича – 500 г;
- ріпчаста цибуля невеликого розміру — 1 шт.;
- кисло-солодке яблуко — 1 шт.;
- сіль, цукор;
- рослинна і вершкове масло.
Основні етапи процесу приготування:
- зачистити, промити і вимочити печінку. Якщо нарізати її невеликими шматочками ще до промивання і вимочування, тоді попередній етап підготовки продукту скоротиться до години.
- розжарити сковороду, налити трохи рослинного масла, приступити до обсмажування печінки. Жир і спеції в стравах для дітей використовуються по мінімуму. Від рум’яної скоринки краще відмовитися зовсім.
- як тільки печінка поміняла колір і посвітлішала, засинайте цибулю, нарізану короткою тоненькою соломкою.
- помішуйте цибулю і печінку для рівномірного підсмажування, поки цибуля не почне рум’янитися.
- коли печінка і цибуля прожаряться, присолите їх, добре перемішайте і залиште на сковороді ще на пару хвилин.
- останніми вводяться яблука, нарізані соломкою, тонкими слайсами або дрібним кубиком. Яблука злегка обсмажуються, як і цибуля.
- коли яблука почнуть пускати сік, додайте дрібку цукру і маленький шматочок вершкового масла, накрийте сковороду кришкою.
Цукор забезпечить гарний колір і гармонійно з’єднає смаки. Вершкове масло додасть ніжності і зробить текстуру страви більш однорідною.
Якщо яблуко добре пустило сік, то рідини повинно бути достатньо, щоб печінка пропарилася. Якщо рідини мало, долийте трохи води і дайте їй випаруватися, щоб довести печінку до повної готовності.
При подачі блюдо можна злегка присипати кунжутом. Яблука легко замінити або скомбінувати з грушею.
читайте також: картопляні оладки з печінкою
Печінкові оладки
Печінкові оладки ніжні і соковиті. При подачі прикрасьте блюдо овочами, якщо вони введені в раціон дитини.
Для приготування знадобиться:
- яловича печінка-500 г;
- цибуля ріпчаста невеликого розміру — 1 шт.;
- яйця курячі — 2 шт.;
- манна крупа або борошно-1⁄2 ст.;
- сіль;
- рослинна олія.
Процес приготування наступний:
- зачистити, промити, вимочити субпродукт.
- подрібнити печінку і цибулю м’ясорубкою або блендером до кашоподібного стану.
- підсолити масу і ввести манку або борошно, перемішати, залишити на півгодини настоятися.
- борошно вводите поступово. Якщо засипати всю муку відразу, вона візьметься грудочками. Манка рівномірніше розбухає, забезпечуючи в’язку консистенцію фаршу.
- відстоюватися подрібнена маса повинна в холодильнику під плівкою. Чим довше фарш простоїть з борошном або крупою, тим більше клейковини виділиться: маса для оладок стане більш однорідною і в’язкою.
- розжарити сковороду, додати рослинне масло і обсмажувати на середньому вогні. Використовуйте формочки для печива, щоб надати оладок незвичайну форму.
Ознака готовності-зміна кольору фаршу і поява золотистого відтінку.
Обсмажені оладки пропарьте на сковороді. Додайте півсклянки води в ємність і накрийте кришкою до википання рідини або відправте оладки в мультиварку постояти на пару 10-15 хвилин.
Куряча печінка: рецепти для дітей
Смажена печінка в стравах для маленьких дітей не так корисна, як варена або тушкована.
Курячі субпродукти швидше готуються, мають менш вираженим запахом і специфічним смаком.
Найменшим гурманам припаде до душі паштет. Діткам постарше сподобається тушкована печінка з вершками.
Зверніть увагу на такі страви:
Печінковий паштет
Для приготування знадобиться куряча печінка, рецепти паштету підходять для мультиварки, пароварки. Обробка продуктів паштетом робить паштет соковитим і ніжним.
З розрахунку на 500 г печінки знадобляться такі інгредієнти:
- морква – 1 шт.;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- сіль;
- вершкове масло.
Процес приготування паштету складається з наступних етапів:
- промити, зачистити і вимочити печінку.
- проварити або пропарити продукт до готовності разом з овочами.
- подрібнити печінку, цибулю і моркву — блендером або м’ясорубкою до однорідності маси.
- ще в теплий паштет додати сіль, вершкове масло і добре перемішати.
Вершкове масло пов’язує інгредієнти між собою під час застигання паштету. Для меню найменших від масла краще відмовитися.
Дітям постарше сподобається рулет з паштету. Щоб вийшов рулет, масу рівномірно викладають на харчову плівку. Поверх неї тонким шаром розподіляють вершкове масло. Рулет формується і поміщається в холодильник для охолодження.
Куряча печінка, тушкована у вершках
Щоб нарізати печінку красивими рівними шматочками, залийте її окропом на кілька хвилин. Верхній шар продукту денатурується і буде тримати форму під час нарізки.
З інгредієнтів знадобляться наступні продукти:
- печінка куряча – 500 г;
- невелика цибулина — 1 шт.;
- вершки 10% — 100 мл;
- сіль;
- рослинна олія.
Приготування страви складається з наступних кулінарних етапів:
- печінку промити, зачистити, вимочити.
- розжарити сотейник, додати трохи рослинного масла і обсмажити печінку.
- дрібно нарізану цибулю додати до печінки після того, як вона почне рум’янитися. Лук при правильному приготуванні не гірчить. Страв він забезпечує аромат і соковитість.
- коли цибуля стане злегка золотистим, додати в сотейник води, закрити кришку і дати випаруватися рідини на повільному вогні.
- до печінки додати вершки, дати їм закипіти і відразу ж вимкнути сотейник.
Знаючи, як смачно приготувати печінку, ви з легкістю введете продукт в раціон дитини.
Вибираючи рецепти, орієнтуйтеся на вік малюка, на його смакові та естетичні переваги.
читайте також : як приготувати печінку з яблуками