Мало, хто не любить окрошку у всіх її проявах. Смачне, вітамінізоване і ситне блюдо. А якщо готується окрошка на кефірі, то корисне подвійно. Тому сьогодні розглянемо 3 рецепта покрокових з фото, як приготувати класичну окрошку на кефірі!
Чудовий холодний супчик настільки любимо, що з деяких пір ми стали готувати його протягом усього року. У спеку їм приємно охолодити запал, в новорічні свята насолодитися, як своєрідним делікатесом зі свіжих овочів.
Треба зауважити, що 1 січня окрошка на кефірі – саме те, майже що ліки після нічного достатку.
Весну теж зустрічаємо улюбленим блюдом, напевно адже в багатьох сім’ях стало традицією готувати окрошку на 8 березня.
Враховуючи часте присутність окрошки на кефірі у сімейному раціоні, з’являється бажання внести різноманітність у традиційну рецептуру (під традиційною рецептурою мається на увазі окрошка на квасі з ковбасою). Сьогодні ми відійдемо від усталених стандартів. Будемо імпровізувати, і готувати страву за оригінальними рецептами.
Поважаючи класику, почнемо все ж з неї, але зробимо це не зовсім звичайно.
Зміст:
- Окрошка на кефірі, класичний рецепт
- Окрошка на кефірі зі щавлем
- Окрошка на кефірі з рибою
Окрошка на кефірі, класичний рецепт
З чим асоціюється окрошка? У одних це дитячі спогади і домашнє приготування «від мами», в інших-у думках з’являється квас і варена ковбаса. Тому і класичний варіант у кожного свій.
Що б нікого не образити, віддамо данину історії, та приготуємо окрошку класичну з урахуванням старовинних традицій, перенесемо тільки трохи сучасності у вигляді кефіру.
Окрошка має багатовікову історію. В ті часи, коли не було вареної ковбаси, люди готували холодний суп з м’ясом. Брали для цього два види – яловиче і пташине м’ясо. Блюдо виходило надзвичайно ситним. Підемо і ми їх прикладу, результат обіцяє бути вдалим.
Як приготувати окрошку на кефірі
Інгредієнти
- Двісті гр. телятини
- Двісті гр. курячого філе
- Два літра нежирного кефіру
- Три картоплини
- Чотири яйця
- Чотири свіжих огірка
- Редиски штук десять
- Пучок кропу (гр.50)
- Хороший пучок зеленого цибулі (не менше 50 гр.)
- Сіль за смаком
Підготовка продуктів
Готуємо класичний шедевр
Окрошка готова. Якщо вона ще постоїть у холодильнику з годинку, то тоді вже точно пальчики оближіть.
Багато розводять нарізані продукти кефіром при подачі. Справа смаку. На мій погляд, настояна окрошка краще, насиченішим – всі продукти подружилися між собою, обмінялися смаками.
Подавати холодний суп можна зі сметаною, або спеціально приготовленої заправкою.
Для цього потрібно в зручній посуді розтерти пару яєчних жовтків, чайну ложку готової гірчиці, три столові ложки сметани, трохи кропу, чорного меленого перцю і солі. Заправку залити невеликою кількістю кефіру, дати настоятися. Обов’язково пробуйте, додавайте по Вашому смаку перераховані інгредієнти. Така заправочка зробить окрошку ще смачніше.
Якщо підрізає в окрошку зовсім небагато копченої курячої грудинки, грам 30-50, зробите її смак набагато багатше і цікавіше.
Якщо з якихось причин, блюдо вийшло густуватим, розбавте його кип’яченою водою. Під рукою опинилася мінеральна – взагалі чудово. Газики привнесуть свою родзинку.
Окрошка на кефірі зі щавлем
Літо пора зелені і вітамінів. Потрібно не упускати момент, насичуватися ними будь-якими способами. Окрошка на кефірі зі щавлем – один з них.
Чим привабливий цей рецепт? Тим, що густий кефір не розбавляється водою, а щавлевим відваром зі всякими корисними речами. Заодно з’являється і додаткова кислинка.
Для 3 літрів води необхідні:
- П’ятсот грамів свіжого щавлю
- П’ять середніх картоплин
- П’ять яєць
- П’ятсот грамів шинки
- Чотириста грамів свіжих огірків
- Літр кефіру (жирність 2,5)
- По одному хорошому пучка зеленого цибулі й кропу
- Двісті грамів редиски
- Зелень селери, петрушки, кінзи (при бажанні)
- Сіль.
Готуємо джерело вітамінів
Ось тепер окрошечка готова. При бажанні заправте сметаною, гірчицею, меленим перцем і смакуйте на здоров’я.
У деяких сім’ях до такого супчику подають відварну картоплю.
Окрошка на кефірі з рибою
Якщо Ви ще не готували окрошку з рибою, обов’язково виправте ситуацію. Це дуже смачно і цікаво. Особливо хороший варіант з рибою холодного копчення. Вона добре нарізається, надає страві і незвичайний смак, і копчену родзинку.
Для рибного холодного супу потрібно приготувати:
- Скумбрію холодного копчення (гр. 300-400)
- Відварену в мундирі картопля – 4 шт.
- Зварені круто яйця – 4 шт.
- Огірки свіжі – 6-8 шт.
- Два літра знежиреного кефіру
- Грамів по 50 зеленого цибулі й кропу
- За смаком солі, перцю
Приготування:
Окрошка готова, їй охолонути і настоятися хвилин тридцять. Ось тепер вона точно здатна дивувати. Приємного!
Рибна окрошка легше м’ясної, для літа взагалі ідеальний варіант. Копчену рибу можна замінити вареною. Чудово підійдуть і анчоуси пряного засолу.
Як ще можна імпровізувати з окрошкою на кефірі
Ось такою різною вона може бути, наша чудова окрошка.
Джерело: http://akvarelka.com.ua/