Окрошка на кефірі – 3 покрокових рецепти з фото!

78

Мало, хто не любить окрошку у всіх її проявах. Смачне, вітамінізоване і ситне блюдо. А якщо готується окрошка на кефірі, то корисне подвійно. Тому сьогодні розглянемо 3 рецепта покрокових з фото, як приготувати класичну окрошку на кефірі!

Чудовий холодний супчик настільки любимо, що з деяких пір ми стали готувати його протягом усього року. У спеку їм приємно охолодити запал, в новорічні свята насолодитися, як своєрідним делікатесом зі свіжих овочів.

Треба зауважити, що 1 січня окрошка на кефірі – саме те, майже що ліки після нічного достатку.

Весну теж зустрічаємо улюбленим блюдом, напевно адже в багатьох сім’ях стало традицією готувати окрошку на 8 березня.

Враховуючи часте присутність окрошки на кефірі у сімейному раціоні, з’являється бажання внести різноманітність у традиційну рецептуру (під традиційною рецептурою мається на увазі окрошка на квасі з ковбасою). Сьогодні ми відійдемо від усталених стандартів. Будемо імпровізувати, і готувати страву за оригінальними рецептами.

Поважаючи класику, почнемо все ж з неї, але зробимо це не зовсім звичайно.

Зміст:

  • Окрошка на кефірі, класичний рецепт
  • Окрошка на кефірі зі щавлем
  • Окрошка на кефірі з рибою

Окрошка на кефірі, класичний рецепт

З чим асоціюється окрошка? У одних це дитячі спогади і домашнє приготування «від мами», в інших-у думках з’являється квас і варена ковбаса. Тому і класичний варіант у кожного свій.

Що б нікого не образити, віддамо данину історії, та приготуємо окрошку класичну з урахуванням старовинних традицій, перенесемо тільки трохи сучасності у вигляді кефіру.

Окрошка має багатовікову історію. В ті часи, коли не було вареної ковбаси, люди готували холодний суп з м’ясом. Брали для цього два види – яловиче і пташине м’ясо. Блюдо виходило надзвичайно ситним. Підемо і ми їх прикладу, результат обіцяє бути вдалим.

Як приготувати окрошку на кефірі

Інгредієнти

  • Двісті гр. телятини
  • Двісті гр. курячого філе
  • Два літра нежирного кефіру
  • Три картоплини
  • Чотири яйця
  • Чотири свіжих огірка
  • Редиски штук десять
  • Пучок кропу (гр.50)
  • Хороший пучок зеленого цибулі (не менше 50 гр.)
  • Сіль за смаком

Підготовка продуктів

  • М’ясо, овочі, яйця потрібні у відвареному вигляді. Краще підготувати продукти напередодні. Це значно прискорить процес приготування.
  • М’ясо відварюється до готовності в підсоленій воді. Додайте в бульйон лаврового листочка, це зробить його ароматним, приємним на смак. Телятину і курятину бажано відварювати в різних каструлях. В такому випадку, кожен вид м’яса збереже свої достоїнства.
  • Відварену в мундирі картоплю помістіть на кілька секунд у холодну воду, так він буде краще і швидше чиститися. Так само потрібно вчинити і з яйцями, відвареними круто. З однією лише різницею – яйця тримати у воді до повного охолодження.
  • Свіжі овочі та зелень потрібно ненадовго залити холодною водою, хоча б хвилин на тридцять. Їх легше буде вимити, крім того підуть шкідливі нітрати.
  • Підготовчий процес закінчився, починаємо кришити, згадавши про те, що від дії ножа і рук з’явилася назва страви. Не забуваємо, що шматочки продуктів повинні бути приблизно однаковими за розміром.
  • Готуємо класичний шедевр

  • Першим нарізаємо дрібно весь зелений лук.
  • Відправляємо його на дно приготовленої каструлі.
  • Кришимо весь кріп. Більшу частину відставимо убік, а невелику додамо до цибулі.
  • Трохи присаливаем зелень, приминаем товкачиком. Ця процедура забезпечить наше блюдо ароматом і смаком зелені. Особливо доречна вона в тих випадках, коли цибулі і кропу виявляється замало в наявності.
  • По черзі нарізаємо кубиками всі інгредієнти і відправляємо їх у каструлю – м’ясо, картопля, огірки, редиску.
  • Нарізали, подсолили, перемішали.
  • Тепер заливаємо масу кефіром.
  • Додаємо решту кріп, перемішуємо.
  • Пробуємо на смак, підсолюємо.
  • При необхідності, недолік кислоти коригуємо лимонним соком. Смаки у всіх різні, так, в принципі і кислота кефіру може різнитися.
  • Окрошка готова. Якщо вона ще постоїть у холодильнику з годинку, то тоді вже точно пальчики оближіть.

    Багато розводять нарізані продукти кефіром при подачі. Справа смаку. На мій погляд, настояна окрошка краще, насиченішим – всі продукти подружилися між собою, обмінялися смаками.

    Подавати холодний суп можна зі сметаною, або спеціально приготовленої заправкою.

    Для цього потрібно в зручній посуді розтерти пару яєчних жовтків, чайну ложку готової гірчиці, три столові ложки сметани, трохи кропу, чорного меленого перцю і солі. Заправку залити невеликою кількістю кефіру, дати настоятися. Обов’язково пробуйте, додавайте по Вашому смаку перераховані інгредієнти. Така заправочка зробить окрошку ще смачніше.

    Якщо підрізає в окрошку зовсім небагато копченої курячої грудинки, грам 30-50, зробите її смак набагато багатше і цікавіше.

    Якщо з якихось причин, блюдо вийшло густуватим, розбавте його кип’яченою водою. Під рукою опинилася мінеральна – взагалі чудово. Газики привнесуть свою родзинку.

    Окрошка на кефірі зі щавлем

    Окрошка на кефире со щавелем

    Літо пора зелені і вітамінів. Потрібно не упускати момент, насичуватися ними будь-якими способами. Окрошка на кефірі зі щавлем – один з них.

    Чим привабливий цей рецепт? Тим, що густий кефір не розбавляється водою, а щавлевим відваром зі всякими корисними речами. Заодно з’являється і додаткова кислинка.

    Для 3 літрів води необхідні:

    • П’ятсот грамів свіжого щавлю
    • П’ять середніх картоплин
    • П’ять яєць
    • П’ятсот грамів шинки
    • Чотириста грамів свіжих огірків
    • Літр кефіру (жирність 2,5)
    • По одному хорошому пучка зеленого цибулі й кропу
    • Двісті грамів редиски
    • Зелень селери, петрушки, кінзи (при бажанні)
    • Сіль.

    Готуємо джерело вітамінів

  • Поставте на вогонь п’яти літрову каструлю з трьома літрами води, це для щавлю.
  • В іншу каструлю покладіть помиту картоплю в шкірці і яйця, залийте холодною водою, поставте на вогонь. При закипанні, не забудьте посолити. Яйця зваряться раніше, дістаньте їх хвилин через 5-7. Вони повинні зваритися круто.
  • Щавель помийте, поріжте.
  • При закипанні води, закладіть щавель, відварюйте 10 хвилин, після чого зніміть з вогню, дайте охолонути.
  • Відварені яйця визначте в холодну воду, а тільки картопля промийте.
  • Зелень, огірки помістіть в холодну воду. Нехай вони звільняться від непотрібних нітратів.
  • Очистіть остиглий картоплю і яйця, приступайте до нарізки продуктів.
  • В першу чергу займіться цибулею – поріжте його дрібно, відправте в приготовлену каструлю для готового продукту.
  • Додайте до цибулі трохи кропу, присолите все, примніть. Зелень повинна поділитися соком і ароматом.
  • Слідом надсилайте все накрошенные інгредієнти.
  • Посоліть, перемішайте все гарненько.
  • Залийте масу кефіром, розмішайте.
  • Додайте остиглий щавлевий відвар разом з щавлем, перемішайте.
  • Пробуйте на смак, додайте солі, якщо не вистачає.
  • Охолодіть, дайте настоятися хвилин 30.
  • Ось тепер окрошечка готова. При бажанні заправте сметаною, гірчицею, меленим перцем і смакуйте на здоров’я.

    У деяких сім’ях до такого супчику подають відварну картоплю.

    Окрошка на кефірі з рибою

    Окрошка на кефире с рыбой

    Якщо Ви ще не готували окрошку з рибою, обов’язково виправте ситуацію. Це дуже смачно і цікаво. Особливо хороший варіант з рибою холодного копчення. Вона добре нарізається, надає страві і незвичайний смак, і копчену родзинку.

    Для рибного холодного супу потрібно приготувати:

    • Скумбрію холодного копчення (гр. 300-400)
    • Відварену в мундирі картопля – 4 шт.
    • Зварені круто яйця – 4 шт.
    • Огірки свіжі – 6-8 шт.
    • Два літра знежиреного кефіру
    • Грамів по 50 зеленого цибулі й кропу
    • За смаком солі, перцю

    Приготування:

  • Залийте зелень і огірки холодною водою. Поки ми займемося іншими продуктами, вони очистяться від нітратів.
  • Очистіть картоплю і яйця.
  • Розберіть рибу. Нам знадобиться тільки філе.
  • Нарізайте всі продукти невеликими кубиками – рибу, картоплю, яйця, огірки, складайте в приготовлену каструльку.
  • Поріжте зелень. Основну частину відправте в каструлю, трохи цибулі і кропу відкладіть.
  • Нарізку перемішайте.
  • Залийте кефіром, розмішайте.
  • Складіть у ступку відкладену зелень, додайте трохи солі і меленого перчика, перетріть. Це буде заправкою для нашого холодного супу.
  • Додайте заправку, перемішайте, спробуйте на смак.
  • Окрошка готова, їй охолонути і настоятися хвилин тридцять. Ось тепер вона точно здатна дивувати. Приємного!
    Рибна окрошка легше м’ясної, для літа взагалі ідеальний варіант. Копчену рибу можна замінити вареною. Чудово підійдуть і анчоуси пряного засолу.

    Як ще можна імпровізувати з окрошкою на кефірі

  • Оригінальності страві може додати відварений буряк, натерта на крупній тертці. Вона прикрасить блюдо не тільки в прямому сенсі, але і в переносному, зробить його набагато більш насиченим.
  • Спробуйте ще додати трішки дрібненько нарізаного чорносливу. Це і приємна кислинка, і нотка копченого аромату.
  • Воістину витвором кулінарного мистецтва може стати збірна окрошка, де в м’ясний набір входять різноманітні продукти – шинка, відварене м’ясо, відварний язик.
  • Ось такою різною вона може бути, наша чудова окрошка.

    Джерело: http://akvarelka.com.ua/