Корисні властивості суфле з меду і як його зробити в домашніх умовах

18

Основний склад бджолиного меду припадає на вуглеводи, представлені глюкозою, фруктозою і сахарозою. Терміни кристалізації нектару безпосередньо залежать від процентного вмісту корисних цукрів, але в результаті якісний продукт бджільництва все одно зацукровується. Мед, приготований у вигляді суфле, набуває повітряну, однорідну консистенцію, не кристалізується і зберігає всі корисні і поживні властивості свіжого ласощі.

Відмінність від меду

бджолиний мед майже на 90 % складається з глюкози і сахарози, які містяться в квітковому нектарі, зібраному комахами з різних видів квітучих рослин.

Співвідношення цих речовин у медоносів значно різниться. Нектар конюшини містить більше глюкози, яка швидко кристалізується. У ласощах з травневих первоцвітів переважає фруктоза, для якої характерне тривале зацукровування продукту. Але навіть такий мед через 6-7 місяців після відкачування з вуликів набуває густу, цукристу консистенцію, що не завжди зручно для вживання цілющого продукту.

Також на кристалізацію солодощі впливають умови її зберігання. При високій температурі і вологості мед швидко втрачає корисні властивості і початкові характеристики. В кінці 20-х років минулого століття канадські бджолярі розробили технологію збивання квіткового нектару до стану суфле.

Основні характеристики продукту:

  • суфле не густіє, що дозволяє вживати цілюща ласощі без теплової обробки або розтоплення;
  • повітряний, збитий крем приємний на смак, подобається дітям, може використовуватися для приготування кондитерських виробів;
  • у процесі збивання суфле не втрачає вітаміни і корисні сполуки, необхідні для життєдіяльності людського організму.

Після обробки такий мед набуває світлий відтінок, повітряну консистенцію і тривалий термін зберігання без процесів кристалізації.

Корисні властивості меду суфле

Під час приготування медового суфле в солодку масу не додають додаткові речовини та інгредієнти, тому склад ласощі залишається незмінним. Збитий нектар містить більше 300 біологічно активних речовин і сполук, так само, як і свіжий продукт бджільництва.

Цілющий нектар характеризується загальнозміцнюючою і протизапальною дією, активізує захисні функції організму.

Як лікувальний засіб збитий мед рекомендований для вживання в наступних випадках:

  • простудні та вірусні захворювання;
  • фізичні та розумові перевантаження;
  • запальні процеси слизової оболонки ротової порожнини;
  • відхилення в роботі серцево-судинної системи та органів травлення;
  • захворювання органів дихання;
  • для активізації роботи головного мозку;
  • допомагає відновленню нервової системи, позбавляє від депресій і безсоння;
  • має сечогінний ефект, застосовується при захворюваннях сечостатевої системи;
  • підвищує працездатність;
  • очищає організм від шкідливих і токсичних накопичень.

У косметології з м’якого суфле виготовляють крему і маски для догляду за шкірним покривом, додають його в шампуні і бальзами для миття волосся. Якщо збитий мед використовувати в якості крему для тортів, десертів і тістечок, то такі ласощі виходить не тільки смачним, але і корисним.

Важливо! необхідно враховувати, що склад медового суфле не змінюється, і містить такі ж алергени, як і свіжий продукт бджільництва.

Технологія приготування

Щоб зробити з бджолиного нектару повітряне суфле в промислових умовах, використовують кілька способів приготування ласощів. Для отримання однорідної маси мед одночасно нагрівають до температури + 36 градусів і збивають. Готовий продукт розкладають в невеликі ємності і настоюють до 10 діб при кімнатній температурі, після чого відправляють ласощі на продаж.

Щоб зберегти первісну цінність нектару, існує спосіб отримати медове суфле без використання нагрівання. Для цього в рідкий мед додають невелику кількість зацукрованого нектару. Далі ласощі наполягають 4-5 діб при температурі не вище +21 градусів, періодично помішуючи, після чого ретельно збивають.

важливо! подрібнені кристали глюкози і фруктози не зацукровуються, при температурі від +15 до +18 градусів такий продукт може зберігатися більше 12 місяців.

Як приготувати в домашніх умовах

Щоб уникнути зайвих витрат, медове суфле можна приготувати в домашніх умовах.

Для цього буде потрібно:

  • свіжий, рідкий квітковий нектар, в кількості 1 кг;
  • зацукрований мед, в кількості 100 г;
  • міксер, кухонний комбайн або звичайна дриль з відповідними насадками.

Продукти бджільництва змішують і прибирають в прохолодне, темне місце. Далі протягом 10-14 діб мед щодня витягують їх і ретельно перемішують. Після досягнення потрібного кольору і консистенції готовий крем-суфле використовують для вживання. При бажанні в ласощі додають різні ягоди, фрукти, горіхи або спеції.