З приходом весни прокидається рослинний і тваринний світ, і бджоли в їх числі. Як тільки розквітають перші медоноси, зголоднілі, працьовиті комахи починають активно збирати нектар і пилок, які до початку літа перетворюються на смачний і корисний травневий, особливо цінний мед. Як виглядає ранній продукт бджільництва і чим він корисний, розберемося в подробицях далі.
Яким повинен бути травневий мед
термін збору весняного нектару безпосередньо залежить від погодних і кліматичних особливостей регіону, де містяться бджоли. Якщо в південних широтах активне цвітіння медоносів починається з середини квітня, то в районах з помірним і північним кліматом цей період припадає на середину або кінець травня.
Весняний продукт бджільництва складається з нектару і пилку безлічі рослин, тому вважається поліфлерним. В цей час розквітають фруктові дерева і чагарники, черемха, первоцвіти, акація, лісові ягідні рослини, запашні трави, а також листяні дерева, з яких комахи збирають пилок.
Щоб безпомилково визначити якість цілющого продукту, необхідно ознайомитися із зовнішнім описом травневої солодощі:
- консистенція весняного нектару пластична, але досить рідка;
- аромат і запах у свіжого меду дуже слабкі, з квітковими, фруктовими і ментоловими нотками, після кристалізації посилюються;
- на смак весняне ласощі солодке, з приємним післясмаком фруктів і різнотрав’я;
- колір травневого бджолиного меду різниться в залежності від різновидів рослин, що переважають в даній місцевості, буває прозорим, жовтим, бурштинового або золотистого відтінку.
Важливо! при наявності в місці збору нектару листяних або хвойних дерев ласощі може набувати зеленуватий відтінок, який з’являється, якщо в мед потрапляє їх пилок.
Склад і калорійність продукту
Весняний продукт бджільництва цінується за унікальний склад, що включає в себе більше 300 сполук і різних елементів:
- вуглеводи представлені у вигляді фруктози, глюкози, сахарози та інших корисних цукрів;
- склад макро – і мікроелементів порівняємо з таблицею менделєєва, включає в себе всі мінеральні сполуки, необхідні для життєдіяльності людського організму;
- повна лінійка вітаміну в, аскорбінова і нікотинова кислоти, вітаміни к і е;
- ефірні олії, органічні та амінокислоти;
- ароматичні та біологічно активні речовини;
- вода, дубильні речовини.
Калорійність ласощі змінюється в залежності від його стану. Свіжий, рідкий нектар містить до 310 енергетичних одиниць, а зацукрований мед – до 330 ккал на 100 г продукту.
Корисні властивості
Цілющі якості весняного продукту бджільництва відомі з давніх часів. До цього дня травневий нектар використовують для профілактики і лікування багатьох хвороб.
Основні цілющі властивості бджолиного дару:
- має загальнозміцнюючу, протизапальну і антисептичну діями;
- сприяє правильній роботі серцево-судинної системи, знижує ризик розвитку тромбозів, інфарктів та інсультів;
- благотворно впливає на роботу органів травлення і сечостатевої системи;
- виводить з організму шкідливі і токсичні накопичення;
- бере участь в обмінних процесах;
- покращує показники крові;
- має регенеруючу властивість;
- благотворно впливає на гормональний фон жіночого і чоловічого організмів;
- сприяє поліпшенню стану шкірного покриву, волосся і нігтів, використовується для виготовлення омолоджуючих і поживних косметичних засобів.
Важливо! травневий натуральний мед допомагає при простудних і вірусних ураженнях організму, сприяє швидкому одужанню і відновленню після хвороби.
Особливості застосування
Улюблене багатьма людьми цілющі ласощі знайшло своє застосування в традиційній і народній медицині, косметології та кулінарії.
Завдяки протизапальній і знеболюючій властивостям в народній медицині бджолиний дар використовують в наступних випадках:
- для усунення головного болю;
- в період простудних і вірусних захворювань, для зниження температури і полегшення стану хворого;
- в якості заспокійливого засобу при сильних розладах нервової системи, допомагає позбутися від депресій і безсоння;
- в комплексному лікуванні хвороб сечостатевої системи;
- при хронічних захворюваннях органів дихання.
Травневий нектар активно застосовують в кулінарії, для приготування різних м’ясних, рибних, овочевих страв і соусів. Також ласощі додають у випічку, десерти, фруктові салати і напої.
Рада! якщо весняний нектар додати в молочну кашу або сир, то страва стає не тільки смачніше, але і набагато корисніше.
Протипоказання і шкода
У деяких випадках бджолиний дар має деякі обмеження і протипоказання у вживанні. З великою обережністю продукт вводять в раціон харчування при загостренні хронічних недуг травної системи, сечокам’яної хвороби і підвищеному цукрі в крові.
Не рекомендовано вживання весняного нектару людям, схильним до алергічних реакцій на пилок, дітям до 3-х років, вагітним і годуючим жінкам.
Як відрізнити від підробки
Відрізнити натуральні ласощі від фальсифікату можна за такими ознаками:
- натуральний весняний нектар повинен бути прозорим, світло-жовтого, золотистого або бурштинового відтінку, без наявності осаду, пластівців та інших, нехарактерних для меду домішок.
- травневий мед має слабкий квітковий запах і аромат, який посилюється після зацукровування. У підробленої солодощі специфічний медовий запах відсутній зовсім.
- консистенція у справжнього бджолиного дару в’язка, тягуча. Підроблений мед більш рідкий, швидко розтікається.
Щоб перевірити якість травневого меду в домашніх умовах, чайну ложку нектару додають в стакан холодної води і ретельно розмішують. Натуральний, природний мед повністю розчиняється у воді. Якщо на дні утворився осад або плавають пластівці, значить, продукт підроблений.
порада! наявність в нектарі крохмалю або борошна визначають краплею звичайного йоду. Якщо ласощі набуває синій відтінок, значить, в ньому присутні зайві домішки.
Правила зберігання
Зберігають цінний природний дар в скляних, порцелянових або керамічних непрозорих ємностях. Щоб нектар не почав цукроваритися завчасно, його поміщають в прохолодне, темне, добре провітрюване приміщення.
При правильних умовах термін зберігання травневого бджолиного меду дуже тривалий, без втрати цілющих і поживних властивостей.