Класичний рецепт малосольних огірків: як приготувати малосольні огірки

34

Ох, вже це малосольное диво! Кожен сезон ми з превеликим задоволенням згадуємо класичний рецепт малосольних огірків. Готуємо, і з насолодою хрустим, поширюючи навколо неперевершений аромат. І літо без такої смакоти не літо, погодьтеся.

Здавалося б, що нового можна дізнатися про малосольних огірочки? Ан, немає. Вік живи, вік учись. І кожного разу, гортаючи кулінарні сайти, радячись один з одним, ми відкриваємо для себе нові секрети чудової страви.

Хочеться вірити, щоб і мої рецепти дозволять Вашим огірочків стати ще смачніше й пахучіше.

Зміст:

  • Смачні та хрусткі малосольні огірочки в банку на 3 літри
  • Рецепт швидкого приготування малосольних огірочків в каструлі

Смачні та хрусткі малосольні огірочки в банку на 3 літри

Традиційний набір інгредієнтів включає в себе огірки, воду, сіль, часник, кріп і хрін. Але малосольні огірочки поважають усі слов’янські народи. Тому основні традиції розбавляються регіональними особливостями. Так ароматний набір додався листям вишні і смородини, гілочки тархуну (естрагону) та любистку. У деяких областях додають дубові гілочки, базилік, петрушку.

Одним словом, в розсіл закладають все, що добре пахне. Але це все залежить від смаків і уподобань. Я, наприклад, зовсім недавно стала додавати тархун і любисток. Вони позитивно впливають на хрусткі якості огірочка. А аромат розсолу стає набагато багатшими. Спробуйте обов’язково, Ви оціните ці нововведення.

Класичний набір інгредієнтів на 3 літрову банку

  • Огірки – 1,5-2 кг
  • Вода – 1,5 літра
  • Сіль – 3 ст. ложки (або на літр води 2 ст. л.), не використовуйте йодовану
  • Кріп з парасольками
  • Корінь і листя хріну
  • Гарна головка часнику, або 4-5 зубчиків
  • Листя смородини (6-8)
  • Вишневі листя (6-8)
  • Лавровий лист – 3-4 шт.
  • Половина гіркою перчинки
  • Гілочка тархун (естрагон)
  • Гілочка любистку.

Як правильно відібрати огірочки

  • Вибирайте овочі приблизно одного розміру – так вони рівномірно просолятся
  • Віддавайте перевагу невеликому розміру – швидше приготуються. Якщо такої можливості немає – овочі можна порізати на шматочки однакового розміру
  • Вибирайте огірочки і тонкою шкіркою – це вірна ознака засолочного матеріалу, а не салатного
  • Покроковий процес приготування

  • Відібрані огірочки потрібно залити водою години на два – три. Це дозволить їм бути більш хрусткими, а заодно підуть можлива гіркоту і непотрібні нам нітрати

  • У цей час ретельно вимиємо банку
  • Займемося підготовкою ароматного набору – зелень переберемо, гарненько обмиемо під проточною водою
  • Кріп потрібно порізати – в такому вигляді він буде більш ароматним. Та й місця в банку займе менше
  • Почистимо часник, наріжемо пластинками

  • Очистимо корінь хрону, поріжемо на шматочки
  • Дві години минуло. Огірки можна вимити гарненько,
  • Далі потрібно обрізати кінчики з обох сторін – швидше дійдуть до потрібної кондиції
  • На дно банки покласти половину кропу, половину нарізаного часнику, корінь хрону, листя вишні і смородини, гілочки тархуну і любистку, половину гіркою перчинки, два лаврових листочка

  • Укласти огірки. Для того, щоб більше увійшло – робіть це спочатку вертикально, а потім вже заповнюйте простір, як вийде, виходячи з розмірів овочів. Пам’ятайте тільки, що потрібно укладати не зовсім щільно. Краще, якщо наші огірочки будуть більше стикатися з розсолом
  • Укладіть зверху залишився кріп, часник, лавровий лист

  • В окремому посуді розведіть розсіл. Півтора літра холодної води (я беру звичайну, профільтровану) і солі 3 ст. л. розмішайте до повного розчинення солі
  • Залийте розсіл у банку. Слідкуйте за тим, щоб розсіл був налитий не до самих країв тари. Почнеться процес бродіння, рідина буде проливатися

  • Зверху прикрийте листям хрону
  • Накрийте капроновою кришкою, збовтайте баночку, відставте – процес пішов.

  • Не знаю як у кого, а у нас пробу починають знімати на наступний день – вже так апетитно вони виглядають. Але зазвичай огірочки стають дійсно малосольними через два дні. За таким рецептом вони виходять чудовими – смачними, хрусткими, ароматними. А з молодою картоплею їм просто ціни немає!

    Якщо хочете, щоб огірки поспіли на наступний день, то заливайте їх гарячим розсолом, приготовленим за технологією «холодного» варіанту 2 ст. л. на літр води. Вода повинна бути гарячою. Крутий окріп не обов’язковий.

    Рецепт швидкого приготування малосольних огірочків в каструлі

    Каструля приходить на допомогу, коли треба засолити велика кількість огірків. То урожай хороший, то очікується в гості велика компанія. Але взагалі хочу сказати, що в каструлі огірки виходять смачніші. Із-за об’єму тари, овочі більше взаємодіють з розсолом і насичуються ароматом.

    Кількість огірків може бути різним, розмір каструлі також. Це я до того, що кількість інгредієнтів вказувати не буду. Головне – витримати пропорції розсолу. А «пахощей», як казала наша бабуся, чим більше, тим краще.

    Отже, готуємо інгредієнти

    • Огірочки
    • Часничок
    • Листя і коріння хрону
    • Червона гірка перчинка
    • Кріп (бажано і парасольки і зелень)
    • Сіль кам’яна (нив жодному разі не йодована), з розрахунку на один літр води 2 ст. л.
    • Листя вишні, смородини
    • Гілки тархуна, любистку

    Перед засолюванням огірки залийте холодною водою на пару годин. Це дозволить бути їм тверденькими і хрусткими

  • Всі ароматні складові потрібно грунтовно вимити
  • Корінь хрону потрібно почистити, нарізати невеликими шматочками
  • Часник очистити, нарізати пластинами або шматочками
  • Гіркий перець нарізати кружечками
  • Також подрібнити кріп
  • Огірки добре вимити, обрізати кінчики з обох сторін
  • Укладати огірки і спеції будемо шарами. Так що візуально прикиньте кількість шарів, щоб вистачило спецій на всі овочі. Тільки листя хрону залиште для верхнього накриття
  • На дно каструлі покладете шар спецій, на них шар огірків
  • На огірки знову розподіліть ароматні приправи, і так далі
  • Готуємо розсіл. Його має бути стільки, щоб залити всю масу повністю
  • На літр гарячої води додаємо 2 ст. л. солі, добре розмішуємо. Сіль повинна розчинитися
  • Заливаємо наші шари, наверх викладаємо листя хрону. Готово!
  • На наступний день огірочки будуть самі, що ні наїсти, малосольні. А які смачні та хрусткі – треба тільки пробувати.

    Рецепт малосольних огірків в каструлі передбачає і приготування розсолу на основі холодної води. Якщо Вам поспішати нікуди, залийте холодним розсолом з розрахунку на 1 л. води 2 ст. л. солі. Тоді огірочки просолятся через 2-3 доби.

    У такому випадку потрібно врахувати такий нюанс – шари потрібно прикрити вантажем. Інакше огірочки можуть стати порожніми всередині. Все – таки будуть стояти кілька діб. Для цього на верхні листя хрону укласти плоску тарілку, на неї поставити банку з водою. Це приблизний варіант вантажу, Ви можете придавити овочі своїм способом.

    Хотілося б ще додати, що просолені огірки потрібно зберігати в холодильнику. Інакше вони стануть зовсім не мало, а багато солоними і кислими.

    Рецепт смачних малосольних огірочків у 3-літровій банці. Новий рецепт

    Візьміть на озброєння ще й такий рецепт. Тут трохи інший розсіл. Але огірочки виходять такими ж хорошими.

    На 3-літрову банку потрібно приготувати

    • Огірків – 1,5 кілограма-2
    • Лист хрону
    • Листя чорної смородини
    • Пару парасольок кропу
    • Листя базиліка, селери, дуба (якщо є можливість)
    • Трохи насіння кінзи
    • Половинку гіркою перчинки
    • Пару зубчиків часничку
    • Півтора літра води
    • Три ст. л. солі без гірки
    • Півтори столових ложок цукру без гірки.

    Огірки перед засолкою потрібно вимочити в холодній воді. Від цього вони стануть краще хрустіти, і позбудуться від гіркоти і нітратів.

    Далі робимо наступним чином

  • Всі листочки і парасольки кропу перемываем
  • Часник чистимо, нарізаємо пластинками
  • Перець гіркий нарізаємо кружечками
  • Ретельно вимиваємо банку
  • Огірки обмиваємо після замочування, відрізаємо кінчики з обох сторін
  • На дно банки кладемо лист хрону, часник, гіркий перець
  • Укладаємо огірочки, щільно пересипаючи їх листочками і насінням кінзи
  • Готуємо розсіл: 1,5 літра холодної очищеної води, 3 ст. л. солі, 1,5 ст. л. цукру. Усе ретельно розмішуємо до повного розчинення солі та цукру
  • Заливаємо розсіл у банку. Зверху укладаємо парасольки кропу
  • Накриваємо капроновою кришкою, струшуємо банку, ставимо в холодильник.
  • Чудові огірочки будуть готові через два дні. Ще хочу відзначити, що смак огірків за таким рецептом не змінюється протягом місяця. Перевірено. А ще тут дуже смачний розсіл – нітрохи не гірше самих огірочків.

    Кажуть, що незвичайно гарні малосольні огірочки при додаванні в розсіл невеликої кількості горілки. А свіжий лісовий аромат готовому виробу можуть надати соснові голочки, додані в гарячий розсіл. А ще разом з огірками в тару укладають і кабачки, і молоду моркву і цибулю. Цікаво, треба буде спробувати.

    Виявляються, вони не такі вже й прості, наші улюблені малосольні огірочки. Може і у Вас є оригінальні рецепти?

    Джерело: http://vitalIra.com.ua/