Ох, вже це малосольное диво! Кожен сезон ми з превеликим задоволенням згадуємо класичний рецепт малосольних огірків. Готуємо, і з насолодою хрустим, поширюючи навколо неперевершений аромат. І літо без такої смакоти не літо, погодьтеся.
Здавалося б, що нового можна дізнатися про малосольних огірочки? Ан, немає. Вік живи, вік учись. І кожного разу, гортаючи кулінарні сайти, радячись один з одним, ми відкриваємо для себе нові секрети чудової страви.
Хочеться вірити, щоб і мої рецепти дозволять Вашим огірочків стати ще смачніше й пахучіше.
Зміст:
- Смачні та хрусткі малосольні огірочки в банку на 3 літри
- Рецепт швидкого приготування малосольних огірочків в каструлі
Смачні та хрусткі малосольні огірочки в банку на 3 літри
Традиційний набір інгредієнтів включає в себе огірки, воду, сіль, часник, кріп і хрін. Але малосольні огірочки поважають усі слов’янські народи. Тому основні традиції розбавляються регіональними особливостями. Так ароматний набір додався листям вишні і смородини, гілочки тархуну (естрагону) та любистку. У деяких областях додають дубові гілочки, базилік, петрушку.
Одним словом, в розсіл закладають все, що добре пахне. Але це все залежить від смаків і уподобань. Я, наприклад, зовсім недавно стала додавати тархун і любисток. Вони позитивно впливають на хрусткі якості огірочка. А аромат розсолу стає набагато багатшими. Спробуйте обов’язково, Ви оціните ці нововведення.
Класичний набір інгредієнтів на 3 літрову банку
- Огірки – 1,5-2 кг
- Вода – 1,5 літра
- Сіль – 3 ст. ложки (або на літр води 2 ст. л.), не використовуйте йодовану
- Кріп з парасольками
- Корінь і листя хріну
- Гарна головка часнику, або 4-5 зубчиків
- Листя смородини (6-8)
- Вишневі листя (6-8)
- Лавровий лист – 3-4 шт.
- Половина гіркою перчинки
- Гілочка тархун (естрагон)
- Гілочка любистку.
Як правильно відібрати огірочки
Покроковий процес приготування
Не знаю як у кого, а у нас пробу починають знімати на наступний день – вже так апетитно вони виглядають. Але зазвичай огірочки стають дійсно малосольними через два дні. За таким рецептом вони виходять чудовими – смачними, хрусткими, ароматними. А з молодою картоплею їм просто ціни немає!
Якщо хочете, щоб огірки поспіли на наступний день, то заливайте їх гарячим розсолом, приготовленим за технологією «холодного» варіанту 2 ст. л. на літр води. Вода повинна бути гарячою. Крутий окріп не обов’язковий.
Рецепт швидкого приготування малосольних огірочків в каструлі
Каструля приходить на допомогу, коли треба засолити велика кількість огірків. То урожай хороший, то очікується в гості велика компанія. Але взагалі хочу сказати, що в каструлі огірки виходять смачніші. Із-за об’єму тари, овочі більше взаємодіють з розсолом і насичуються ароматом.
Кількість огірків може бути різним, розмір каструлі також. Це я до того, що кількість інгредієнтів вказувати не буду. Головне – витримати пропорції розсолу. А «пахощей», як казала наша бабуся, чим більше, тим краще.
Отже, готуємо інгредієнти
- Огірочки
- Часничок
- Листя і коріння хрону
- Червона гірка перчинка
- Кріп (бажано і парасольки і зелень)
- Сіль кам’яна (нив жодному разі не йодована), з розрахунку на один літр води 2 ст. л.
- Листя вишні, смородини
- Гілки тархуна, любистку
Перед засолюванням огірки залийте холодною водою на пару годин. Це дозволить бути їм тверденькими і хрусткими
На наступний день огірочки будуть самі, що ні наїсти, малосольні. А які смачні та хрусткі – треба тільки пробувати.
Рецепт малосольних огірків в каструлі передбачає і приготування розсолу на основі холодної води. Якщо Вам поспішати нікуди, залийте холодним розсолом з розрахунку на 1 л. води 2 ст. л. солі. Тоді огірочки просолятся через 2-3 доби.
У такому випадку потрібно врахувати такий нюанс – шари потрібно прикрити вантажем. Інакше огірочки можуть стати порожніми всередині. Все – таки будуть стояти кілька діб. Для цього на верхні листя хрону укласти плоску тарілку, на неї поставити банку з водою. Це приблизний варіант вантажу, Ви можете придавити овочі своїм способом.
Хотілося б ще додати, що просолені огірки потрібно зберігати в холодильнику. Інакше вони стануть зовсім не мало, а багато солоними і кислими.
Рецепт смачних малосольних огірочків у 3-літровій банці. Новий рецепт
Візьміть на озброєння ще й такий рецепт. Тут трохи інший розсіл. Але огірочки виходять такими ж хорошими.
На 3-літрову банку потрібно приготувати
- Огірків – 1,5 кілограма-2
- Лист хрону
- Листя чорної смородини
- Пару парасольок кропу
- Листя базиліка, селери, дуба (якщо є можливість)
- Трохи насіння кінзи
- Половинку гіркою перчинки
- Пару зубчиків часничку
- Півтора літра води
- Три ст. л. солі без гірки
- Півтори столових ложок цукру без гірки.
Огірки перед засолкою потрібно вимочити в холодній воді. Від цього вони стануть краще хрустіти, і позбудуться від гіркоти і нітратів.
Далі робимо наступним чином
Чудові огірочки будуть готові через два дні. Ще хочу відзначити, що смак огірків за таким рецептом не змінюється протягом місяця. Перевірено. А ще тут дуже смачний розсіл – нітрохи не гірше самих огірочків.
Кажуть, що незвичайно гарні малосольні огірочки при додаванні в розсіл невеликої кількості горілки. А свіжий лісовий аромат готовому виробу можуть надати соснові голочки, додані в гарячий розсіл. А ще разом з огірками в тару укладають і кабачки, і молоду моркву і цибулю. Цікаво, треба буде спробувати.
Виявляються, вони не такі вже й прості, наші улюблені малосольні огірочки. Може і у Вас є оригінальні рецепти?
Джерело: http://vitalIra.com.ua/