Кабачкова ікра на зиму пальчики оближеш: 3 рецепту приготування ікри з кабачків

44

Мало, хто не любить кабачки взагалі, і ікру з чудового овочу зокрема. Наша сім’я не виняток. Скажу більше, кабачкова ікра на зиму – найбільш затребувана консервація. Ніжна і смачна икорочка чудово виконує роль закуски до основних страв, немає їй рівних і для бутербродів.

Варіантів приготування кабачкової ікри безліч. Але в кожному разі, овочі я обов’язково пережариваю окремо. Погодьтеся, що така технологія зробить смак готового продукту набагато цікавіше, ніж овочі просто відварити або тушкувати. Ось спробуйте приготувати, Ви обов’язково оціните переваги такої методики.

Зміст:

  • Рецепт кабачкової ікри на зиму пальчики оближеш
  • Рецепт кабачкової ікри на зиму з майонезом
  • Рецепт ікри з кабачків на зиму

Рецепт кабачкової ікри на зиму пальчики оближеш

При всій своїй простоті, ікра з кабачків досить-таки примхлива річ. У тому сенсі, що її потрібно обов’язково стерилізувати. Це трошки додає клопоту. Але зате Ви будете впевнені на всі сто відсотків, що праця не пропаде. Ікра буде добре стояти, і буде можливість насолоджуватися нею всю зиму.

Не бажано використовувати ті кабачки, які тільки що зірвані з грядки. У них ще відбувається процес дозрівання. В банку вони можуть повести себе не дуже добре. Для більшої гарантії, застосовуйте заздалегідь приготовані овочі. Кабачки бажано вибирати молоденькі.

На смакові якості ікри позитивно впливають цибулю і моркву. Їх має бути багато. Чудово, якщо морквина сама по собі буде солодкою і смачною. Адже буває зовсім «ніяка» на смак, водяниста. Думаю, кухарі підтримають мою точку зору, що цей нюанс потрібно враховувати.

Банки краще підготувати підлогу – літрові. Вони дуже зручні з точки зору кількості продукту. Відкрили – з’їли. Не буде захаращувати холодильник довгий час.

Процес консервації почніть саме з підготовки тари. Банки потрібно ретельно вимити і обдати гарячою парою. Простерилізувати, одним словом. Так само поступите і з залізними кришечками.

Для прискорення процесу можна використовувати відразу декілька сковорідок. Підготуйте і ємність, куди будете складати обсмажені овочі, зручну глибоку миску або каструльку.

Банки та інвентар готові, саме час підготувати набір продуктів

  • Один кг кабачків
  • Дві солодких перчины (якщо є можливість, виберіть червоний)
  • Шість середніх цибулин
  • Шість середніх морквин
  • Десять невеликих помідорів
  • Олії 400 гр. (масло може стати в нагоді не всі, але нехай буде під рукою)
  • Оцту 2 ст. ложки
  • Солі грамів 30
  • Цукру 50 грамів

Покрокове приготування

  • Спочатку підготуйте кабачки. Їх треба помити, очистити від шкірки, а якщо потрібно, то й від серцевини з насінням

  • Поріжте їх на невеликі кубики

  • Надішліть підсмажувати на розігріту з маслом сковороду

  • Підсолити, не забувайте помішувати. Підсмажуйте до повного випаровування рідини. Коли кабачки дійдуть до золотистої і м’якою кондиції, складіть їх в каструльку
  • Очистіть цибулю, наріжте кубиками, відправте на гарячу сковороду. Підсмажте до золотистого кольору, потім визначте до кабачків

  • Також вчините з перцями – очистіть, наріжте кубиками, злегка підсмажте і відправте до побратимам по ікрі
  • Моркву потрібно очистити, натерти на крупній тертці, обсмажити. Потім додати до загальної маси

  • Помідори також натерти на тертці або порізати кубиками, попередньо почистивши від шкірки. Процідити і позбутися від насіння, закип’ятити отриманий сік на сковороді. Ось його не поспішайте відправляти до всіх овочів. Нехай постоїть окремо

  • У каструлю закладіть оцет, цукор, перемішайте все гарненько в каструлі. Томатний сік додайте поетапно, перемішуючи і пробуючи на смак. Кислота у помідорів може бути різною, поступове вливання соку дозволить не перекислить готовий продукт. Якщо не вистачає солі, підсолити
  • Тепер отриману масу потрібно подрібнити блендером або на комбайні

  • Розкладіть по банках ікру, надсилайте на стерилізацію. Це потрібно робити 1 годину.

    Я стерилизую наступним чином. Дно великої каструлі застеляють чистим вафельним рушником. Встановлюю баночки з ікрою (накриті кришкою для закочування), потім підливаю тепленької водички. Вода повинна покривати дві третини висоти банки. Ставлю на вогонь, накриваю кришкою каструлю. Коли вода закипить, кришку трохи прочиняю, вогонь роблю трохи слабше. Не потрібно, щоб вода кипіла сильно

  • Після закінчення часу, банки акуратно вийняти з каструлі, закатати.
  • Залиште трохи для проби. Вам неодмінно захочеться заготовити на зиму ще одну порцію!

    Поради, які я хотіла б дати початківцям

  • Якщо будете використовувати дві або декілька сковорідок, то підготуйте всі овочі відразу – очистіть, наріжте, натріть. Так буде зручно. І Ви не будете кидатися, коли сковорода з маслом буде готова прийняти овоч, а він ще не буде готовий
  • Якщо будете готувати ікру на 1 кг кабачків, то цибулю, перець і моркву можна обсмажувати разом, адже їх буде невелика кількість. Пропорції, звичайно, можна збільшувати. Залежно від зібраного, або придбаного врожаю.
  • Підсилювачі смаку, у вигляді солі, цукру, оцту і томатного соку додавайте поступово. Адже смаки у всіх різні. А таким чином Ви досягнете своїх оптимальних пропорцій
  • Рослинна олія бажано використовувати без запаху.
  • Рецепт кабачкової ікри на зиму з майонезом

    Дуже цікавий і популярний у наш час рецепт приготування ікри з додаванням майонезу. Думаю, не помилюся, якщо зазначу, що багато домогосподарки скептично ставляться до майонезу. А тут його ще й у закупорку додавати. Довго не наважувалася на такий експеримент і я. Але одного разу спробувавши «майонезну» ікру, зробила висновок – рецепт дуже хороший, має право на існування. Адже головні складові майонезу це масло, оцет і гірчиця, які можуть прикрасити смакові якості ікри.

    Перший раз робила половину порції, на пробу, так би мовити. Нам сподобалося, тепер сміливо збільшую кількість овочів. А в коморі у мене красуються баночки з ікрою, приготована різними способами. До речі, ікра, приготовлена з майонезом, дуже схожа за смаком на магазинний варіант. Так, принаймні, відзначають мої домочадці. Вона відрізняється пікантним смаком і приємною гостротою.

    Інтернет пропонує продукти перекручувати на м’ясорубці, потім довго варити, випарівая рідина. Я пішла іншим шляхом – овочі пережариваю окремо, тільки потім перекручую. Це набагато смачніше і зручніше. Відпадає потреба в багатогодинному вываривании, нескінченному перемішуванні.

    Отже, нам знадобиться наступний набір продуктів

    • 3 кг кабачків
    • 0,5 кг цибулі
    • Моркви 0,5 кг
    • Майонез 250 мл
    • Томатної пасти (пюре) 250 мл
    • 10 зубчиків часнику (можна менше, залежно від смаку)
    • Цукру від 50 до 100 гр. (будете додавати поступово, пробуючи на смак)
    • Солі 1 ст. ложка
    • Масла рослинного підготуйте 150-200 гр. (основна маса піде для смаження овочів)
    • Оцту столового (9 відсотків) 2 ст. ложки
    • Щіпка перцю червоного меленого.

    Процес почніть з підготовки баночок. Вони нам потрібні ретельно вимиті та простерилізовані. Із зазначеної кількості продуктів вийде баночок 6 півлітрових. Приготуйте каструлю, куди будете залагоджувати обсмажені овочі.

  • Відразу займемося кабачками. Їх потрібно вимити, очистити від шкірки, а якщо потрібно і від насіння
  • Наріжте невеликими кубиками кабачки
  • Відправте на розігріту з олією сковорідку. Підсолити, перемішайте. Підсмажуйте до випарювання рідини, не забувайте перемішувати. Приготувавши, відправте в каструльку
  • Очистіть цибулька і морковочку. Цибулю наріжте кубиками, моркву натріть на тертці
  • Злегка обсмажте овочі окремо. Пересмажувати не потрібно. Підготовлені овочі надсилайте до кабачків
  • Давши овочів трохи охолонути, перекрутіть їх на м’ясорубці, або ж перебити блендером
  • Часник очистіть і пропустіть через прес
  • Додайте до основної маси всі інші інгредієнти – пасту томатну, майонез, цукор, оцет, часник, перець
  • Перемішайте все гарненько
  • Овочеву масу потрібно злегка проварити в каструльці на повільному вогні, попередньо підлив на дно трохи рослинного масла, щоб не пригоріло. Цей процес дозволить всім інгредієнтам об’єднатися в одне ціле. Обов’язково спробуйте на смак, підсолити якщо потрібно. На цьому етапі можна коригувати смакові достоїнства додаванням перчика, оцту, цукру і солі. По часу це складе 15-20 хвилин. Час коректуйте – духовки адже різні, та і наявність залишилася рідини може бути різною. Про консистенції не кажу – всі пам’ятають фабричну. Якщо у Вас вийшла рідині – проваріть довше
  • Розкладіть ікру в підготовлені банки, прикрийте кришкою, поставте стерилізувати у великій каструлі з водою. Дно каструлі не забудьте встелити рушником, щоб банки не полопалися. Потрібно стерилізувати години дві, не менше. Це буде гарантія хорошій зимівлі нашої вкусняшки. Вогонь потрібно зробити помірним, щоб вода не кипіло сильно, за необхідності можна підливати. Вода повинна покривати дві третини висоти банки. Стерилізацію в каструлі можна замінити прожариванием в духовці. Для цього накриті кришкою (для закочування) банки з ікрою потрібно відправити в духовку. Виставити температуру 100 градусів. Час теж – півтора – два години
  • Після закінчення часу банки акуратно дістаньте з каструлі, загорніть
  • Укутайте теплими речами до повного охолодження.
  • Вважайте, що Ви забезпечили сім’ю вітамінізованим запасом на зиму!

    Рецепт ікри з кабачків на зиму

    Літо в розпалі. Урожай кабачків на славу. Природно, це викликає бажання поімпровізувати з ікрою, збагатити її різноманітністю овочів і всіляких ароматних корисностей. Люблю додавати ікру коріння. Це може бути або селера корінь петрушки. Спробуйте, дуже смачно. Ікра набуває особливу родзинку.

    Підготуємо продукти

    • 2 кг кабачків
    • Моркви 0,5 кг
    • Перцю болгарського 0,5 кг
    • 0,5 кг цибулі
    • Корінь петрушки
    • Невеликий шматочок кореня селери (приблизно стільки, скільки і петрушки)
    • 2 зубчики часнику
    • Томатної пасти, 2 ст. л. (можна замінити томатним соком зі свіжих помідорів)
    • Цукру 1 ст. л.
    • Масла рослинного стакан
    • Оцту 2 ст. л.
    • Перцю чорного меленого 1 ч. л.
    • Солі 1-2 ст. л.

    Готуємо ікру

  • Підготуємо усі овочі й коріння. Вимиємо, очистимо. Кабачки позбавимо від шкірки, перець від насіння
  • Наріжемо всі невеликими кубиками, тільки моркву і коріння натремо на тертці
  • Обсмажимо всі овочі окремо з додаванням олії, кладемо в каструльку. Коріння обсмажуйте з морквою. Кабачки буквально випаровуйте від рідини, не забувши підсолити
  • Остиглі овочі подрібнити блендером, або пропустимо через м’ясорубку. У кого є комбайн – чудово, можна використовувати його
  • Часник пропустимо через прес
  • У глибокій сковороді (каструлі, казані) об’єднаємо овочеву масу з томатною пастою, цукром, оцтом, перцем, часником. Перемішаємо
  • Проваримо ікру на слабкому вогні хвилин тридцять, не забуваючи помішувати. В цей час пробуємо і коригуємо смак. Це можна зробити додаванням томатної пасти, оцту, цукру, солі. Якщо хочеться зробити ікру гостріше – додайте перчика. Це дуже відповідальний етап – ви надаєте смакові якості заготівлі. Щоб краще визначити смак, можна відкласти столову ложечку, дати їй охолонути. У холодному вигляді ікра краще покаже, чого не вистачає
  • Тепер можна ікру розкласти в підготовлені банки, прикрити кришкою для закочування і відправити на стерилізацію. Час цієї обов’язкової процедури 1 година
  • Останнє зусилля – баночки потрібно закатати, укрити теплими речами до охолодження.
  • Готово! Взимку можна буде з превеликим задоволенням наминати помаранчеве диво.

    Джерело: http:///