Холодець: користь, рецепт і ідеї подачі.

29




Традиційне новорічне та різдвяне блюдо холодець або холодець, не тільки смачне, але і корисне страву. Але як і в будь-якій їжі, в ньому потрібно знати міру і вибирати більш дієтичне інгредієнти.

«Якщо на дворі холодець, а на столі холодець – буде тепло людям», – кажуть в народі про холодець. Звичка закушуючи шматочком холодцю міцні спиртні напої налічує не одне століття — желеподібна структура страви сприяє тому, що стінки шлунку обволікаються плівкою, що перешкоджає миттєвого всмоктуванню алкоголю, тому процес «посилення» протікає з найменшими втратами. Так, шкідливий холестерин, наявний у холодець, особливо приготованому зі свинини, працює на користь організму.

Одне з основних переваг холодцю — наявність в його складі колагену. Колаген вважається будівельним білком для наших клітин, також він виступає у вигляді сполучного речовини для тканин. Велика частина колагену розбивається в процесі приготування холодцю, але залишилася вважається цінним для організму, і користь від колагену велика. Він затримує процес старіння наших тканин, зменшує ймовірність стирання хрящів в суглобах.

До складу м’ясної страви входять різні вітаміни групи В, які сприяють формуванню гемоглобіну, а також велику кількість поліненасичених кислот, які покликані нормалізувати нервову систему. Користь від холодцю полягає ще в тому, що в його складі є амінокислоти лізину, які допомагають організму краще засвоювати кальцій. Крім цього, ретинол, який є складовим холодцю, вкрай позитивно впливає на імунітет людини, покращує зір. Відновлює роботу суглобів, а також підвищує їх рухливість натуральний желатин.

Але холодець володіє високим рівнем вмісту холестерину, який впливає на виникнення хвороб судин. Не більше ста грамів холодцю на добу не надасть згубного впливу на здоров’я і фігуру. Людям з малорухливим способом життя і тим, хто сидить на дієті, слід обмежити споживання страви – не перевищувати зазначену дозу. Не рекомендується його є в поєднанні з гірчицею і хлібобулочними виробами. Розбавляйте це жирне блюдо зеленню: селерою і петрушкою. Не радять фахівці давати маленьким дітям до п’яти років.

Холодец: польза, рецепт и идеи подачи

Холодець можна приготувати навіть дієтичний, але пропонуємо вам спробувати приготувати його з яловичини.

На 4 літри води потрібно взяти приблизно:

Голяшка яловича – 1,5 кг або одну-дві ноги
М’ясо яловиче на кістки – 2-3 кг
Цибуля ріпчаста – 2 шт.
Морква – 2 шт.
Перець чорний горошком – 15-20 шт.
Лавровий лист – 3-4 шт.
Сіль 2 ст. л.
Часник 2 шт.

М’ясо покладіть в каструлю і залийте 4 літрами холодної води. Каструлю потрібно підібрати так, щоб м’ясо було покрито водою.

Доведіть м’ясо до кипіння, потім зменшіть вогонь до мінімуму, щоб бульйон майже не булькав. Дуже ретельно знімайте піну до тих пір, поки вона не перестане утворюватися. Варіть м’ясо без кришки протягом 6 годин.

За годину до закінчення варіння покладіть в бульйон моркву, цибулю, перець і лавровий лист. Посоліть.

По закінченні варіння приберіть з бульйону овочі і спеції. М’ясо відокремте від кісток, наріжте і викладіть у форму. Посипте подрібненим часником і залийте процідженим бульйоном. Після охолодження приберіть в холодильник.

Холодец: польза, рецепт и идеи подачи

Для зручності подачі існують спеціальні традиційні форми для холодцю. Але для краси можна використовувати силіконові форми для випічки – великі або маленькі. Маленькі формочки для кексів дуже зручні для порціонної подачі страви. Також можна використовувати пластикові контейнери не більше 200 грамів – в них зручно і зберігати, поставивши один на одного, і подавати на стіл, виклавши на блюдо.

Пробуйте, святкуйте і дотримуйтесь міру в усьому – тоді свято принесе вам тільки позитивні емоції. З наступаючим Новим роком!

***
Ріжу салати, прикрашаю ялинку, приміряю сукню, наношу макіяж, дивлюся кіно, їм мандаринки – все про Новий рік 2018!