Два підходи: класичні італійські спагетті болоньєзе

61

Незважаючи на різноманіття способів приготування цього м’ясного соусу, є два основних підходи, які відрізняються наявністю в складі вершків або молока. Ці інгредієнти роблять смак більш ніжним, м’яким. У соус з вершками, як правило, додають менше спецій і гострих приправ, тому він більше підходить для дієтичного столу, а також харчування дітей.

” важливо до соусу болоньєзе подавати правильні макарони. Купувати макарони з твердих сортів пшениці, дивитися на склад, вибирати макарони групи а. Групу b виробляють з м’яких сортів пшениці, вони швидко розварюються і більше позначаються на фігурі».

Класичний італійський рецепт болоньєзе

Готова порція спагетті з соусом «болоньєзе» без вершків буде містити близько 490 ккал.

для його приготування знадобляться наступні інгредієнти:

  • 250 г яловичини

  • 250 г свинини

  • 80 г панчетти або бекону

  • 2 ст. Л. Оливкової олії

  • 50 г вершкового масла

  • 1 середня морква

  • 1 цибулина

  • 2 зубчики часнику

  • 80 г селери

  • 200 мл м’ясного бульйону

  • 800 г томатної пасти, свіжих або консервованих томатів

  • 150 мл червоного вина

Цибулю, часник, селера слід нарізати дрібними скибочками, моркву натерти на тертці або подрібнити на кубики. Під час приготування овочі повинні будуть повністю розваритися, тому спосіб подрібнення не принциповий, можна навіть подрібнити їх в комбайні.

Далі необхідно нагріти на сковороді вершкове і рослинне масло, викласти цибулю і часник, пасерувати до легкої прозорості. Потім додати селеру і моркву, перемішати і обсмажувати на слабкому вогні 5 хвилин. Краще використовувати для соусу свіже оливкова олія першого віджиму, щоб смак був насиченим і яскравим. Вершкове масло в складі додає соусу деяку солодкість і ніжність.

сковорода повинна бути досить високою, з подвійним дном і товстими стінками

Коли компоненти почнуть зарум’янюватися, необхідно додати дрібно нарізану панчетту або інший якісний бекон, перемішати і дочекатися, поки витопиться жир.

Для класичного соусу болоньєзе краще використовувати суміш яловичого і свинячого фаршу – перший дає аромат і яскравий смак, а другий додає ніжну консистенцію і солодкість. Якщо спагетті болоньєзе будуть їсти діти, краще використовувати більш м’який і пісний фарш з телятини. М’ясо слід очистити від плівок і сухожиль, промити і пропустити через м’ясорубку двічі.

Готовий фарш фарш слід викласти на сковороду до обсмаженої суміші і припустити, розбиваючи грудки фаршу лопаткою. Перемішувати необхідно, поки м’ясо не стане світло-коричневим, потім влити 100 мл червоного напівсолодкого вина. Коли рідина випарується, настане черга бульйону – можна використовувати м’ясний, овочевий або в крайньому випадку звичайну воду.

для соусу болоньєзе можна використовувати свіжі або консервовані помідори або томатну пасту

Якщо прийнято рішення на користь помідорів, їх слід очистити від шкірки і дрібно нарізати. Томати прекрасно очищаються від шкірки, якщо опустити їх на хвилину в окріп.

Нарізані помідори або томатну пасту необхідно додати до соусу і тушкувати під кришкою протягом години, постійно перемішуючи. Соус готовий, коли м’ясо стане дуже м’яким, а овочі повністю розваряться.

Соус для спагетті болоньєзе з вершками

Соус з вершками відрізняється більш ніжним і багатим смаком, він прекрасно підходить навіть для дітей, його калорійність – 475 ккал на 100 г.

Потрібні наступні продукти:

  • 750 г телячого фаршу
  • 2 ст. Л. Оливкової олії
  • 1 цибулина
  • 1 середнього розміру морква
  • 1 черешок селери
  • 50 г сухого червоного вина
  • 800 г томатної пасти або помідорів
  • 150 мл вершків жирністю 32-33%
  • 100 г сиру “пармезан”
  • сіль, перець, мускатний горіх, зелень за смаком

У каструлі з товстим дном або сковороді необхідно розігріти оливкову олію. У нього викласти дрібно нарізану цибулю, моркву, селеру і пасерувати до м’якості, помішуючи лопаткою.

Потім до овочів слід додати двічі пропущений через м’ясорубку фарш з м’яса теляти. Смажити, поки він не втратить рожевий відтінок, розбиваючи грудочки ложкою або лопаткою. Не припиняючи розмішувати, тонкою цівкою, в кілька заходів влити червоне вино і, додавши вогонь, довести до кипіння. До речі, замість вина можна використовувати бальзамічний оцет.

Помідори очистити від шкірки, дрібно нарізати. Сік виливати не слід, навпаки, можна додати трохи натурального томатного соку. Коли вино випарується, додати помідори і сік до соусу. Відразу посолити, поперчити, присмачити суміш мускатним горіхом.

Довести суміш до кипіння і залишити на малому вогні на годину, не забуваючи перемішувати. Гасити соус необхідно довго, не менше двох годин, в деяких італійських ресторанах соус болоньєзе готується по 3-4 години. Коли м’ясо стане зовсім м’яким, необхідно влити вершки і перемішати, прогріти протягом 5-10 хвилин. Перед подачею на стіл можна посипати гарячий соус натертим сиром.

” моя улюблена варіація на пасту болоньєзе-використовувати макаронні вироби фузіллі (у вигляді спіралі). Вони дуже цікаво начерпують соус, і смак страви абсолютно відрізняється від соусу з класичними спагетті».

Італійські спагетті з соусом болоньєзе

Щоб зварити спагетті, необхідно налити в каструлю води, додати ложку оливкової олії, сіль і довести до кипіння. Вкласти спагетті віялом, коли вони розмокнуть, перемішати ложкою. Варити 6-12 хвилин, в залежності від інструкції на упаковці. Спагетті повинні бути трохи недовареними-вони дійдуть до готовності вже без води. Далі потрібно відкинути спагетті на друшляк, додати ложку оливкової або вершкового масла і дати настоятися кілька хвилин, струсити.

Світлана валієва

попередня статтяКоли і як потрібно складати карту бажань на 2022 рік
наступна статтяGlamglow youthcream rejuvenating power peptide moisturizer