5 квітня міжнародний День супу.

25




5 квітня в усьому світі відзначають День супу. З давніх часів відсутність цієї страви вважалося свідченням неблагополуччя в сім’ї.

В наш час, як стверджує статистика, в рік з’їдається більше 30 мільярдів порцій супу. Найчастіше його їдять в Росії і в Китаї. 90% з’їдається супу росіяни готують вдома.

Найпопулярнішим вважається борщ, на другому місці — щі зі свіжої капусти, а на третьому – куряча локшина.

Спочатку, як вважають експерти і вчені, суп не варили, так як не було відповідної посуду, а готували у вигляді юшки з товчених зерен різних злаків. Подібні юшки люди готували на території нинішнього Середземномор’я ще в кам’яному столітті, як припускають деякі дослідники. Варені ж супи, швидше за все, з’явилися, коли люди освоїли гончарне ремесло.

Саме слово «суп» — soupe — вважається французьким, але походить від пізньолатинського — suppa — «хліб, розмочений у відварі». Так називають страви, що представляє собою відвар з м’яса, риби, грибів, овочів або крупи.

Супи бувають гарячі й холодні, швидкого приготування. Є також національні супи.

В Англії це прозорий суп з яловичих хвостів, в США – суп з мідій, в Італії – мінестроне, в Німеччині варять «айнтопф» – густі супи, в які додають сардельки, ковбаски, квасоля, овочі і часто багато іншого, що знайдеться у господині. Відомі андалузький гаспачо, французький цибулевий суп, індійський курячий суп каррі, угорський суп-гуляш, український борщ, російські щі, грузинський суп-харчо та ін.

Вчені говорять про те, що найдавніший варили суп з м’яса бегемота близько 6 тис. років до н. е. А перші супи, приготовані за більш або менш сучасними рецептами, з’явилися приблизно в 1 столітті до н. е. в Азії.

Супи корисні для людей, які страждають від захворювань травної системи — наприклад, низької кислотності. Супи стимулюють роботу шлунка, сприяючи виробленню ферментів шлункового соку. Також вважається, що супи мають здатність знижувати ризик появи раку і серцевих захворювань.

Проте медики попереджають, що не можна зловживати м’ясними, рибними і грибними супами тим, у кого підвищена кислотність шлункового соку і людям, схильним до утворення каменів у нирках і подагрі.

Календарна зміна сезонів для шанувальників смачного і здорового харчування несе з собою і деякі кулінарні зміни. На місце ситних, зігріваючих і наваристих зимових страв приходить більш проста і легка кухня.

Так який же він, справжній весняний суп? По-перше, оскільки головної весняної бідою є авітаміноз, наш ідеальний суп повинен насичувати корисними речовинами, надаючи всебічну підтримку імунітету. Довіряємо цю роботу таких інгредієнтів, як часник, лимони і зелень. По-друге, суп повинен бути приготований з сезонних продуктів, тому ранньою весною найпростіше взяти за крохмальну основу коренеплоди. По-третє, оскільки температура за вікном ще далеко не літня, в суп варто додати і поживні речовини — жирні вершки, сметану, макарони. Ось така цікава кухонні азбука!

Для сьогоднішнього огляду ми вибрали 5 оригінальних рецептів весняних супів, які варто приготувати в березні-квітні. Як і обіцяно, буде багато зелені, часнику та інших смачних вітамінних поєднань!

5 апреля международный День супа

Крем-суп з петрушки

Суп із зелені — це щось новеньке! Вершки і курячий бульйон додадуть йому поживності, а тертий хрін додасть пікантності смаку.

Інгредієнти:

Свіжа петрушка 4 пучка
Вершкове масло 3 ст. л.
Часник 2 зубчики
Цибуля 1 шт.
Сіль, перець за смаком
Курячий бульйон 4 склянки
Жирні вершки 1 склянку
Сік цілого лимона 1 шт.
Свіжий тертий хрін або рукола за бажанням

Спосіб приготування:

У каструлі середнього розміру закип’ятіть воду і опустіть туди на 0,5-1 хвилину петрушку. Злийте воду і потримайте петрушку в миску з крижаною водою ще хвилину. Злийте воду ще раз, просушіть і крупно наріжте зелень, відкладіть в сторону.

Нагрійте масло в каструлі на середньому вогні. Додайте туди розім’ятим часник, поросяти, ягняти цибулю, сіль і перець. Готуйте, помішуючи, 6 хвилин, поки цибуля не стане м’яким. Влийте бульйон з вершками, доведіть до кипіння і тушкуйте 15-20 хвилин. Потім додайте туди петрушку і варіть близько 5 хвилин. Додайте лимонний сік і перекладіть суміш у блендер. Пюрируйте до отримання однорідної маси, потім за бажанням протріть суп через дрібне ситечко. Розлийте суп по мисках і прикрасьте свіжим тертим хроном або пучком рукколи.

5 апреля международный День супа

Суп з хлібом, часником і кінзою

Легкий вітамінний супчик з насиченим злегка гострим смаком і ароматом кінзи.

Інгредієнти:

Свіжа кінза 4 склянки
Часник 7 зубчиків
Зелений болгарський перець 1 шт.
Гострий перець 1 шт., за бажанням
Сіль, перець за смаком
Оливкова олія-0,5 склянки
Сухарики з білого хліба 200 г
Курячий бульйон 8 склянок
Яйця 4 шт.

Спосіб приготування:

За допомогою кухонного процесора подрібніть кінзу, болгарський і гострий перець, часник, сіль і чорний перець, потім додайте оливкову олію і пюрируйте до стану однорідної суміші. Перекладіть половину отриманої пасти в миску, додати сухарики і відкладіть в сторону.

На сковороді розігрійте залишилася пасту і тушкуйте на середньому вогні 2-3 хвилини. Додайте бульйон, гарненько розмішайте і доведіть до кипіння. У невеликій мисці розмішайте розбиті яйця і акуратно влийте їх у киплячу суміш, поваріть 1 хвилину. Змішайте гарячу рідину і пасту з сухарями, розлийте по тарілках.

5 апреля международный День супа

Холодний крем-суп з морквою і сметаною

Якщо гарбузовий крем-супом зараз нікого не здивуєш, його морквяний побратим залишається поки дивиною. Сьогодні освоюємо рецепт холодного крем-супу з додаванням карі та меду.

Інгредієнти:

Морква 3 шт.
Свіжовичавлений морквяний сік 2,5 склянки
Масло 1 ч. л.
Мед 1 ч. л.
Порошок каррі щіпка
Жирні вершки 0,5 склянки
Сіль, перець за смаком
Сметана 0,25 склянки
Зелень за смаком

Спосіб приготування:

Очищену і нарізану великими шматочками моркву, 1,25 склянки соку, масло, мед і порошок каррі змішайте і розігрійте в каструлі середнього розміру. Доведіть до кипіння і тушкуйте на повільно вогні приблизно годину, поки морква не стане зовсім м’якою. Потім додайте вершки, збільште вогонь до середнього і постійно помішуючи, варіть ще 3 хвилини.

Перекладіть морквяну суміш у чашу блендера, влийте решту порцію соку і пюрируйте до однорідної консистенції. Приправте сіллю і перцем, вилийте в каструлю і відправте охолоджуватися на годину в холодильник. Дрібно наріжте зелень і змішайте зі сметаною. Суп розлийте по 4 тарілках і прикрасити кожну сметанним кремом з зеленню.

5 апреля международный День супа

Суп-пюре з цибулею-пореєм і лимоном

Цибуля-порей — відмінна основа для супу з делікатним смаком. Додавання лимонної цедри і білого вина робить його ще більш привабливим!

Інгредієнти:

кк-порей 2 стебла
Часник 6 зубчиків
Вершкове масло 2 ст. л.
Лимони 2 шт., цедра і сік
Овочевий або курячий бульйон 4 склянки
Сухе біле вино або вермут 0,25 склянки
Сіль, перець за смаком

Спосіб приготування:

Цибулю-порей добре промийте і наріжте півкільцями. Також наріжте зелену частину стебел. Розігрійте масло в каструлі на середньому вогні, додайте цибулю і розім’ятим часник. Готуйте приблизно 10 хвилин, поки овочі не стануть м’якими.

Потім влийте лимонний сік з подрібненою цедрою, бульйон і алкоголь. Зменшіть вогонь і варіть приблизно годину. Отриману суміш пюрируйте в блендері, приправте за смаком і розлийте по тарілках.

5 апреля международный День супа

Курячий бульйон з макаронами і петрушкою

Простий і в той же час гідний рецепт, який може стати для вас новою версією “курячої локшини”. Свіжі нотки цього супу додасть селера і велика кількість зелені.

Інгредієнти:

Курка 500-700 г
Морква 3 шт.
Цибуля 3 шт.
Черешки селери 4 шт.
Часник 0,5 головки
Петрушка 2,5 склянки
Макарони 200 г
Сіль, перець за смаком

Спосіб приготування:

Перекладіть курку в каструлю і залийте холодною водою. Додайте мелконарезанного моркву, цибулю і селеру, нарізаний часник, 0,5 склянки зелені петрушки і 5 горошин чорного перцю. Посоліть за смаком, доведіть до кипіння і варити, знімаючи піну, приблизно 2 години. Зніміть з вогню, злийте бульйон і викладіть овочі з м’ясом в окремий посуд – ви можете використовувати їх на свій розсуд.

Бульйон ще раз закип’ятіть, додайте макарони і готуйте їх згідно інструкції на упаковці. Вмішайте решта 2 склянки зелень петрушки і кип’ятіть ще хвилину. Приправте за смаком, розлийте по тарілках і можна подавати!

Джерело