Рецепти паски

4

Неможливо собі уявити святковий великодній стіл без традиційного паски або сирної паски. Дані страви є найголовнішими символами свята Воскресіння, і господині передають секрети їх приготування з покоління в покоління. Сьогодні ми пропонуємо вам вивчити і спробувати деякі цікаві рецепти паски і рецепти паски. В незалежності від того, який з них ви оберете для свого святкового столу, гарантуємо, результат вас не розчарує.

Олександрійський паска

Зміст статті:

  • 1 Олександрійський паска
  • 2 Смачна паска для зайнятої господині
  • 3 Класична паска з сиру
  • 4 Вишукана шоколадна паска

Цей старовинний рецепт відрізняється певною складністю приготування, але повірте, це тільки додасть підготовці до свята ще більшої урочистості.

Інгредієнти для опари:

  • 125 г вершкового масла
  • 2 яйця
  • 1 жовток
  • 240 мл топленого молока
  • 230 г цукру
  • 35 г свіжих дріжджів

Інгредієнти для дріжджового тіста:

  • 600 г борошна
  • 120 г родзинок
  • щіпка солі
  • ванілін на кінчику ножа
  • цедра лимона (за смаком, можна обійтися і без неї)

Інгредієнти для глазурі:

  • 1 яєчний білок
  • 150 г цукрової пудри
  • кондитерська посипання

Починати підготовку слід з вечора, так як опара повинна стояти близько 10 годин, і тільки вранці ви зможете продовжити. У великій ємності змішайте обидва яйця і жовток з цукром. Розмішуйте до тих пір, поки цукор не розчиниться. Туди ж додайте масло. В окремій мисці змішайте тепле молоко і дріжджі. Вилийте отриману суміш у ємність з маслом і яйцями. Накрийте все це харчовою плівкою і залиште при кімнатній температурі на 10-12 годин.

Вранці не кваплячись додайте до опарі борошно, сіль, ванілін, розпарені родзинки і, в разі необхідності, лимонну цедру. Вимісіть тісто. Потім знову накрийте ємність харчовою плівкою і залиште в теплі на 2 години. Врахуйте, що за цей час тісто збільшиться в 2 рази.

Після розкладіть тісто по формочках, попередньо змастивши їх вершковим маслом. Знову залиште тісто в теплі приблизно на 1 годину.

Попередньо розігрійте духовку до 180 градусів. Перші 30 хвилин тримайте паски при тій же температурі, потім знизьте до 160 градусів і випікайте ще 10-20 хвилин.

Для глазурі збийте вінчиком всі інгредієнти і нанесіть отриману масу на злегка остиглі паски. Прикрасьте посипкою.

Смачна паска для зайнятої господині

Якщо вас не надихає тривале приготування олександрійського паски, ось вам швидкий рецепт для зайнятих кулинарок.

Інгредієнти:

  • 4 склянки борошна
  • 1 стакан молока
  • 1 склянка цукру
  • 100 г вершкового масла
  • 11 г сухих дріжджів
  • 3 яйця
  • щіпка солі

Розігрійте молоко і розведіть в ньому дріжджі. Потім додайте яйця, топлене масло, цукор, сіль і борошно. Досягніть однорідної маси, потім замісіть тісто.

Змастіть формочки маслом і покладіть в них тісто. Залиште в теплі на 3-4 години.

Випікайте 40 хвилин при температурі 180 градусів. Прикрашайте за смаком. Можна використовувати глазур, як у попередньому рецепті.

Класична паска з сиру

Інгредієнти:

  • 400 г кисломолочного сиру
  • 4 ст. л. сметани
  • 4 ст. л. вершкового масла
  • 3 ст. л. цукру
  • 0,5 ч. л. ванільного цукру або щіпка ваніліну
  • горіхи або родзинки (за смаком)

Спочатку свіжий сир потрібно покласти на 12 годин під прес.

Потім додайте в нього сметану, масло, цукор і ретельно перемішайте. Утворену масу перетріть з допомогою блендера або сита.

Помістіть масу в спеціальну форму. Якщо вона дерев’яна – не забудьте покласти в неї серветку, якщо пластикова – змастити маслом. Потім відправте великдень під прес на добу. Після цього акуратно витягніть її з форми. Готову страву можна прикрасити родзинками і горіхами.

Вишукана шоколадна паска

Для тих, кому хочеться чогось особливого, відмінно підійде цей рецепт.

Інгредієнти:

  • 1 кг свіжого сиру хорошою жирності
  • 200 г шоколаду, ідеально підійде білий
  • 200 г вершкового масла
  • 8 жовтків
  • 150 г цукрової пудри
  • 200 г родзинок
  • 100 мл рому
  • щіпка солі

Готування, хоч і в дуже розслабленому темпі, займе у вас 3-4 дні. Спочатку промийте ізюм окропом, потім залийте сухофрукти ромом. Щільно накрийте і залиште як мінімум на 12 годин. Ідеальний варіант – 36 годин.

Надішліть сир під прес на 8 годин безпосередньо перед готуванням. Після цього – перетріть його з допомогою блендера або сита. Шоколад розтопіть. Потім його слід злегка остудити. Добре збийте жовтки з цукром і сіллю, додайте до них шоколад. Потім за допомогою міксера змішати з сиром. Повинна утворитися пишна маса. Змішайте її з родзинками і ромом.

Постеліть всередині форми марлю і викладіть в неї суміш. Накрийте і поставте в холодильник на 12-36 годин. Перед подачею прикрасьте по своєму смаку.

От і все! Вибирайте рецепт за смаком і починайте творити. Також не забувайте і про основні страви для вашого святкового столу, для цього випадку ми підготували для вас добірку, в яку увійшли найцікавіші рецепти страв на великдень.

+1
Твітнуть
Поділитися
Поділитися